avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 651 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale participare la profit si pierderi
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

participare la profit si pierderi

Este neaparat sa o prevad in actul constitutiv? Sau pot sa prevad ca va fi hotarata de asociati prin AGA? La cuantum ma refer...
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 18:43, 6 Mai 2008
Sincer, "modul de distribuire a beneficiilor şi de suportare a pierderilor" nu il vad echivalent cu "partea fiecarui asociat la beneficii si pierderi"....
De ce nu ar putea fi stabilit acest "mod"/modalitate ca fiind "prin hotarare AGA"?
Cred ca daca legiuitorul a urmarit aceeasi ratiune, ar fi folosit aceeasi formulare, nu??
Bine, mi-am luat in calcul si ca textul e facut la repezeala.. :))
Nu sunt de acord cu interpretarea ta. Formularea din actul constitutiv trebuie sa fie determinata, pentru ca altfel nu are sens. Daca societatea merge bine si fiecare asociat trage pe turta lui si nu se pun de acord ca sa adopte AGA? In scurt timp ajungi la dizolvare de nu se poate... In plus, hotararea AGA nu e obligatoriu sa fie luata unanim (decat daca prevezi asta), cum sa decizi pentru unul care nu e prezent?

Apoi, chiar si gramatical luand-o, hotararea e un mijloc, nu un mod.
Ultima modificare: Marți, 6 Mai 2008
ContSters20980, utilizator
pot sa citez din DEX? :)))
mod - mijloc de a actiona in vederea realizarii unui scop.
Cat despre neintelegeri intre asociati, 227 e) are o sfera larga; practic pot sa apara din aproape orice motiv.
Sa inteleg ca "vointa sociala" initiala este mai puternica decat cea exprimata in cadrul unei AGA ulterioare?
Nu inteleg ce nu are sens. Aceeasi asociati (toti, sau majoritatea in exemplul tau) vor hotari care este participarea (procentual).
Bunul simt imi spune ca nu am dreptate, dar astept sa fiu contrazis corect. :)
La SA, actul constitutiv e singurul act comun care in mod obligatoriu se ia unanim, deci da, "vointa sociala" initiala este mai puternica decat cea exprimata in cadrul unei AGA ulterioare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributie capital social silviax silviax Legiuitorul (L31/1990) lasa la aprecierea asociatilor unui SRL sa stabileasca modul in care se va face impartirea beneficiilor, actul constitutiv trebuind sa ... (vezi toată discuția)
Distributie dividente Emiliap Emiliap Daca AGA a unui SRL hotaraste cu ocazia aprobarii bilantului in Martie distribuirea profitului anului precedent in procent de 40 %, restul de 60 % ramane ... (vezi toată discuția)
Acte preluare societate. VASSY VASSY Buna ziua, Ma confrunt de ceva timp cu o preluare de societate. Cesioneaza 2 asociati si o preia alti 2 asociati.Nu este greu, dar de cate ori s-a intamplat ... (vezi toată discuția)