Legiuitorul (L31/1990) lasa la aprecierea asociatilor unui SRL sa stabileasca modul in care se va face impartirea beneficiilor, actul constitutiv trebuind sa cuprinda clauze privind modul de distribuire si de suportare a pierderilor (art. 7 si 8). Doar in cazul in care actul constitutiv nu reglementeaza modul in care vor fi impartite beneficiile, art. 67 (alin. 2) stabileste ca dividendele se vor plati asociatilor proportional cu cota de participare la capitalul social varsat. Astfel fiind, in privinta impartirii beneficiilor intre asociati (si, respectiv, a suportarii pierderilor, contrapartida a beneficiilor), legea consacra libertatea asociatilor de a decide.
Se poate prevedea prin actul constitutiv al unui SRL urmatoarea impartire a capitalului social:
50% reinvestit in companie in vederea dezvoltarii activitatii;
50% impartit intre asociati conform contractelor/sumelor de bani aduse de fiecare dintre asociati in cadrul societatii. exemplu: daca ponderea contractelor aduse de un asociat este 4656%, acel asociat va avea 56% din profit etc.
nu incalci cu nimic legea 31/1990 daca prevezi in actul constitutiv o astfel de impartire a profitului insa, trebuie sa poti sa iti sustii cauza in fata judecatorului de la registrul comertului care nu este tocmai flexibil(nu e o regula, dar....).
legea 31/1990 prin art. 67 alin 2 da voie asociatilor sa stabileasca un alt mod de impartire a beneficiilor insa prin extindere la codul civil un asociat nu poate lua totalitatea beneficiilor, un astfel de contract fiind nul.