la ultimul loc de munca care avea sediul in constanta ,in momentul in care am dat cartea de munca la firma pentru a o duce la i.t.m. constanta pentum a-mi trece lunile lucrate la acea firma carte mea de munca a fost refuzata pe motiv ca nu a fost scanata .
Angajatorii care detin carnete de munca au obligatia de a le depune pana la 30 noiembrie la Casele de Pensii, in caz contrar se constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda intre 1.500 si 5.000 lei.
PREDARE CARNETE DE MUNCA
Potrivit Casei de Pensii a Municipiului Bucuresti, operatiunea de predare-primire a carnetelor de muncă de catre inspectoratele teritoriale de munca catre casele teritoriale de pensii, precum si cea de scanare a acestora, se vor finaliza pana la 31 decembrie 2010.
Astfel, HG nr. 36/2008 pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 1.768/2005 privind preluarea din carnetele de munca a datelor referitoare la perioadele de stagiu de cotizare realizat in sistemul public de pensii anterior datei de 1 aprilie 2001, a stabilit data de 30 noiembrie 2010 ca termen de predare a carnetelor de munca.
Preluarea datelor din carnetele de munca se realizeaza in scopul crearii unei baze de date la nivel national ce va cuprinde istoricul perioadelor de stagiu realizate in sistemul public de pensii anterior datei de 1 aprilie 2001, precum si a veniturilor salariale realizate, in scopul asigurarii unor proceduri mai sigure de stabilire a drepturilor de pensii.
Carnetul de munca reprezinta actul oficial prin care se dovedeste vechimea in munca, vechimea neintrerupta in munca, vechimea neintrerupta in aceeasi unitate, vechimea in functie, meserie sau specialitate, timpul lucrat in locuri de munca cu conditii deosebite, retributia tarifara de incadrare si alte drepturi ce se includ in aceasta. In carnetul de munca se inscriu datele cu privire la toate situatiile invocate mai sus, precum si cele privind starea civila, pregatirea scolara si pregatirea profesionala a titularului, recompensele si orice alte situatii care, potrivit dispozitiilor legale, se mentioneaza in carnetul de munca, pana la data de 31 decembrie 2010, fiind reglementat deDecretul nr. 92/1976 privind carnetul de munca. Insa, de la 1 ianuarie 2011, acest act normativ va fi abrogat.
In acelasi timp, cei care opteaza pentru prezentarea carnetului de munca prin intermediul unei persoane, carnetul de munca va fi insotit de copia actului de identitate al persoanei desemnate de catre titular.
Preluarea datelor din carnetele de munca se realizeaza in scopul crearii unei baze de date la nivel national ce va cuprinde istoricul perioadelor de stagiu realizate in sistemul public de pensii anterior datei de 1 aprilie 2001, precum si a veniturilor salariale realizate, in scopul asigurarii unor proceduri mai sigure de stabilire a drepturilor de pensii.
De asemenea, pana la data de 30 septembrie 2010, persoanele fizice si juridice care detin sau pastreaza carnete de munca au fost obligate, prin HG nr. 1456/2009 pentru modificarea alin. (6) al art. 2 din Hotararea Guvernului nr. 1.768/2005 privind preluarea din carnetele de munca a datelor referitoare la perioadele de stagiu de cotizare realizat in sistemul public de pensii anterior datei de 1 aprilie 2001, sa puna aceste documente la dispozitia casei teritoriale de pensii
si in cazul meu mai este de facut ceva deoarece eu nu pot spune ca a fost vina firmei deoatrece:inperioada 2005-2006 am lucrat la o firma de aici am intrat in concediul de crestere copil -2 ani (2006-2008) dupa care am intrat in somaj deoarece firma la care am lucrat s-a desfiintat si eu am fost cea care cu decizia de intrare in somaj am umblat pe la camera de munca respectiv la i.t.m. pentru a-mi desface contractul de munca cu articolul 65/1iar acolo nu imi gaseau cartea de munca deoarece era la scanat numai ca acum la ultimul loc de munca s-a depistat ca nu estye scanata . se mai poate face ceva ?