avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 723 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Jurisprudenţă Plata functie de alocatii bugetare - jurisprudenta
Discuție deschisă în Jurisprudenţă

Plata functie de alocatii bugetare - jurisprudenta

Buna ziua,

doresc sa stiu in primul rand daca ma poate ajuta si pe mine cineva cu o speta pentru a o putea folosi ca jurisprudenta.

Situatia sta cam asa: Am incheiat un contract de executie lucrari (Antrepriza) cu ADP, insa la clauza privind modalitatea de plata se precizeaza:

Executantul va sustine din surse proprii executia integrala a lucrarilor ce fac obiectul prezentului contract urmand ca dupa incheierea procesului verbal de receptie la terminarea lucrarilor , beneficiarul sa achite executantului 30% din valoarea de executie, iar diuferenta facandu-se esalonat functie de alocatiile bugetare.

Problema este ca obiectul contractului prevede 10 strazi de executat dintre care eu am executat 7 integral iar pentru diferenta de 3 strazi nu mi-a fost predat nici amplasamentul si nici proiectul, ba mai mult 2 dintre ele au fost deja executate la momentul semnarii contractului de catre alti Antreprenori. PEntru cele 7 strazi deja executate de catre mine Beneficiarul mi-a semnat procesul verbal de receptie la terminarea lucrarilor insa nu mi-a fact nici macar plata celor 30% pe considerentul ca mai sunt 3 strazi de executat.

Eu am explicat ca nu este culpa mea in executie insa .... nu avem cu cine.

CA si procedura de urmat eu m-am gandit sa-i dam in judecata si sa solicit rezilierea contractului pentru neindeplinirea obligatiei de catre Beneficiar si sa cer si anularea acestei clauze privind modalitatea de plata ca fiind incheiata sub conditie pur potestativa din partea celui care se obliga adica a Beneficiarului (art. 1010 cod civil).

Doream practica judiciara intrucat eram curios cum pun instantele problema intr-o astfel de speta.

Daca are cineva o alta opinie mi-ar fi de mare ajutor.
Cel mai recent răspuns: koddi , utilizator 11:15, 9 Mai 2011
Cum sa ceri rezilierea contractului daca s-a executat deja lucrarea ?Soliciti prin actiune in pretentii plata lucrarii efectuate .Pentru cei 30% ajunsi la scadenta -acum dupa incheierea procesului verbal de receptie, .pentru restul clauzelor nu mai poti face nimic doar sa urmaresti momentul alocarii fondurilor.Se poate incheia un act aditional la contract pentru a scoate de la obligatii cele 3 strazi .
Clauza privind platile lucrarilor in functie de alocarile bugetare, din punctul meu de vedere, este pur potestativa, intrucat una dintre partile contractante nu poate influenta in nici un fel aceste alocari.

In privinta celorlalte lucrari neefectuate, consider ca trebuie platit prejudiciul cauzat, respectiv beneficiul nerealizat prin neexecutarea obligatiei contractate, in temeiul raspunderi contractuale.

Daca obligatiile - prestatiile sunt tratate separat, se poate pune problema si a unei rezilieri partiale a contractului, pentru obligatiile neexecutate, insa plata lucrarilor executate se va solicita in temeiul acestui contract - partea care isi produce efectele normal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract cu o firma in curs de lichidare Phonyxrei Phonyxrei Sa traiti bine.....:tooth: Scriu pe forum pentru prima data, dar sunt intr-o situatie in care nu-mi arde de glume...apropo de formula de salut Pe scurt, ... (vezi toată discuția)
Contract de executie lucrari aartist aartist Am incheiat un contract in care se prevede ca pentru nexecutarea si nepredarea la termen a lucrarii, beneficiarul are dreptul la daune interese de 30% din ... (vezi toată discuția)
Daune interese anna-p anna-p Buna ziua. Am o speta extrem de ciudata si va cer si eu un sfat. Societatea pe care o reprezint a contractat o lucrare cu Primaria in temeiul OUG 34/2006 avand ... (vezi toată discuția)