avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1225 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie urmas acordata gresit
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie urmas acordata gresit

tata decedat in 2006 decembrie pensionar medical
mama(49 ani) si cu mine (care am implinit 26ani in dec 2007) am primit pensia pe acelasi cupon al mamei (asa au stabilit angajatii casei de pensii)mama dupa 6 luni a mers si a anuntat ca se termina perioada de 6 luni (desi nu i se spusese sa faca acest lucru) si a intrebat ce se va intampla in continuare .rapuns: fiica dumneavoastra (adica eu )va primi pensie pe cuponul dumneavostra pana implineste 26 ani (eram inca la facultate );nu ni s-a spus sa ma duc sa anunt cand implinesc 26 ani .
concluzia mama a primt pensie pe numele ei impreuna cu cupoane de calatorie si in anul 2008, 2009, 2010, inclusiv ian 2011, noi am banuit ca e pensia ei de urmas in ideea ca asa este legea , pana acum in februarie cand a vrut sa faca un imprumut CAR si angajata respectivei institutii i-a zis ca are pensie de intretinere a copiilor si nu o poate folosi pt imprumut.
A doua zi s-a prezentat la casa de pensii teritoriala sa intrebe ce se intampla ,daca e pensia ei sau cum stau lucrurile ? raspuns: a fost o greseala a angajatilor si toti banii pe cei 3 ani vor trebui dati inapoi si deoarece ea nu va mai avea nici un venit vor sa ia banii din salariul meu pt. ca citez:" erau banii mei de intretinere ca si copil si au venit pe numele mamei "
intrebare : eu ce ar trebui sa fac in aceasta situatie ? cum pot sa o solutionez?
mentionez ca nu am fost solicitata sa reinnoiesc acte doveditoare de studii sau altfel de acte pentru dosar si teoretic trebuia sa primesc pana dec2007 maxim cand implineam 26 ani;si inca ceva in acest caz cand incepe perioada de prescriere si cand se termina in ideea ca va trebui sa folosesc acest lucru in contestatie .
va multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 00:32, 13 Februarie 2011
Sa lamurim o chestiune din capul locului: in Romania legea se prezuma a fi cunoscuta. Nu avea nimeni obligatia legala sa va anunte ce scrie in Legea nr. 19/2000 si in Ordinul nr. 340/2001 si nici nu va puteti duce in instanta spunand "va rog sa anulati decizia casei de pensii, n-am cunoscut prevederile legale."

Potrivit art. 96 din Legea nr. 19/2000, "beneficiarul dreptului de pensie este obligat să comunice casei teritoriale de pensii orice modificare privind condiţiile de acordare şi de plată a pensiei, în termen de 15 zile de la apariţia acesteia."

Deci ati primit pensie de urmas desi nu mai indeplineati conditiile prevazute de lege, respectiv ati implinit 26 de ani in 2007. Faptul ca pensia de urmas a fost platita pe acelasi dosar (sau talon) nu are relevanta. Eu apreciez ca nu aveti sanse sa castigati un eventual litigiu.

Pentru greseala angajatilor casei de pensii faceti o sesizare in atentia conducerii institutiei si solicitati sanctionarea persoanelor vinovate.
va multumesc pt raspuns .eu nici macar nu am stiut ca pensia este pentru mine , am presupus ca este a mamei din moment ce eu implinisem 26 ani.sa inteleg ca angajatii vor ramane linistiti la locul lorde munca si eu va trebui sa returnez niste bani pt ca nu si-au facut datoria si pentru ca nu cunosc legile din romania ?sa inteleg ca ar fi trebuit ca in decembrie 2007 sa merg si sa anunt ca am implinit 26 de ani ...
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Februarie 2011
simonikm, utilizator
simonikm a scris:
eu nici macar nu am stiut ca pensia este pentru mine , am presupus ca este a mamei din moment ce eu implinisem 26 ani.

Decizia de pensie pentru mama dvs. s-a emis pentru o perioada de 6 luni, intrucat se incadra in prevederile art. 69 din Legea nr. 19/2000. Din ceea ce ati scris in primul mesaj rezulta ca mama dvs. stia acest lucru (scrie in decizia de pensie).

simonikm a scris:
sa inteleg ca angajatii vor ramane linistiti la locul lorde munca si eu va trebui sa returnez niste bani pt ca nu si-au facut datoria si pentru ca nu cunosc legile din romania ?

Referitor la angajatii casei de pensii, nu asta am scris in mesajul anterior. Banii ii returnati dvs. intrucat dvs. i-ati incasat.

simonikm a scris:
sa inteleg ca ar fi trebuit ca in decembrie 2007 sa merg si sa anunt ca am implinit 26 de ani ...

Da, era obligatia dvs. legala, asa cum am aratat in mesajul anterior.
Ultima modificare: Duminică, 13 Februarie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas pentru sot supravietuitoer cataopp cataopp buna seara tatal meu a decedat in anul 1987 noi cei doi copii am beneficiat de pensie de urmas pana in limitele legi. intrebarea mea este in legatura cu ... (vezi toată discuția)
Decizie pensie de urmas razvan fodor razvan fodor buna! am implinit 26 de ani anul acesta la sfarsitul lunii iulie, dar am mai primit pensia de urmas in linile august si septembrie. dispozitia pentru ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas AlexAntip AlexAntip Am si eu o intrebare: mai am dreptul la pensie de urmas in situatia urmatoare? Tatal meu a decedat in anul 1998. In prezent eu am implinit varsta de 26 de ... (vezi toată discuția)