avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 798 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie de urmas pentru sot supravietuitoer
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie de urmas pentru sot supravietuitoer

buna seara
tatal meu a decedat in anul 1987 noi cei doi copii am beneficiat de pensie de urmas pana
in limitele legi.
intrebarea mea este in legatura cu mama mea care nu are nici un venit poate ea aplicapentru pensia de urmas de pe urma sotului ei .va pot spune cxa durata lor de casnicie este de 12 ani
va multumes si astept raspuns
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:27, 25 Februarie 2009
Da, intrucit durata casatoriei a fosmaimare de 10 ani
Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 10 ani.

Sotul supravietuitor beneficiaza de pensie de urmas pe o perioada de 6 luni de la data decesului, daca in aceasta perioada nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o patrime din salariul mediu brut pe economie.
cataopp a scris:

buna seara
tatal meu a decedat in anul 1987 noi cei doi copii am beneficiat de pensie de urmas pana
in limitele legi.
intrebarea mea este in legatura cu mama mea care nu are nici un venit poate ea aplicapentru pensia de urmas de pe urma sotului ei .va pot spune cxa durata lor de casnicie este de 12 ani
va multumes si astept raspuns

Din mesaj rezulta ca tatal dvs. a decedat acum aproape 22 de ani, cand in vigoare era Legea nr. 3/1977, nu Legea 19/2000.
Eu va sugerez sa formulati o cerere casei teritoriale de pensii, in teorie situatiei mamei dvs. i se aplica prevederile legale in vigoare in prezent.
Daca acum se face cererea, consider ca sunt aplicabile prevederile Legii nr.19/2000.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In ce conditii se acorda pensia de urmas???? gheorghes gheorghes Mama mea are in prezent o pensie de 700 lei,pensie limita de varsta,iar tatal meu a decedat in anul 1996 fiind si el pensionar la aceea vreme. Se ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas _ conditii ralu_2008 ralu_2008 o sotie care este casnica (deci nu beneficiaza de sume din fondul public de pensii) beneficiaza de pensia de urmas a sotului care a fost pensionar si in ce ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas ContSters79066 ContSters79066 tatal meu a decedat si as dori sa aflu daca mama are dreptul la pensie de urmas, cu mentiunea ca mama este pensionara si primeste pensie de serviciu. (vezi toată discuția)