avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Are dreptul mama la pensie de urmas?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Are dreptul mama la pensie de urmas?

buna ziua!va rog sa ma ajutati si pe mine in rezolvarea acestei probleme.in 2005 tatal meu a decedat la varsta de 49ani.a avut un cancer la cap care a dat in metastaza. a beneficiat de pensie pe caz de boala cateva luni.acum mama mea nu are niciun venit.se afla in intretinerea fratelui meu.mama a fost operata in 1997 de glanda tiroida(boala Bazedow).in prezent este hipertensiva obeza si ii este ineterzis efortul fizic.poate ea sa primeasca o pensie.mentionez ca a lucrat vreo 3-4 ani cu carte de munca in rest casnica si munca la negru.astept un raspuns din partea dvs.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 23:13, 15 Februarie 2011
DAR EA SE POATE INCADRA INTR-O GRUPA DE HANDICAP DIN CAUZA BOLII BASEDOW CARE NU II PERMITE SA FACA EFORT
Copii si / sau sotul supravietuitor pot beneficia de pensie de urmas daca sustinatorul decedat era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii. Tatal dvs. era pensionar la data decesului, deci aceasta conditie este indeplinita.

Din pacate, despre mama dvs. ati dat foarte putine date pentru a primi un raspuns cert. Conditiile generale pentru ca sotul supravietuitor sa poata beneficia de pensie de urmas sunt reglementate prin art. 85 - art. 88 din Legea nr. 263/2010. Cititi mai jos aceste prevederi si reveniti cu precizari sau nelamuriri, daca este cazul.

Art. 85. – (1) Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş pe tot timpul vieţii, la împlinirea vârstei standard de pensionare, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin 15 ani.
(2) În cazul în care durata căsătoriei este mai mică de 15 ani, dar de cel puţin 10 ani, cuantumul pensiei de urmaş cuvenit soţului supravieţuitor se diminuează cu 0,5% pentru fiecare lună, respectiv cu 6,0% pentru fiecare an de căsătorie în minus.
Art. 86. – (1) Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş, indiferent de vârstă, pe perioada în care este invalid de gradul I sau II, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin un an.
(2) Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş, indiferent de vârstă şi de durata căsătoriei, dacă decesul soţului susţinător s-a produs ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale şi dacă nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie sau dacă acestea sunt mai mici de 35% din câştigul salarial mediu brut, prevăzut la art. 33 alin. (5).
Art. 87. – Soţul supravieţuitor care nu îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 85 şi la art. 86 alin. (1) beneficiază de pensie de urmaş pe o perioadă de 6 luni de la data decesului, dacă în această perioadă nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie sau dacă acestea sunt mai mici de 35% din câştigul salarial mediu brut, prevăzut la art. 33 alin. (5).
Art. 88. – Soţul supravieţuitor care are în îngrijire, la data decesului susţinătorului, unul sau mai mulţi copii în vârstă de până la 7 ani, beneficiază de pensie de urmaş până la data împlinirii de către ultimul copil a vârstei de 7 ani, în perioadele în care nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie sau dacă acestea sunt mai mici de 35% din câştigul salarial mediu brut, prevăzut la art. 33 alin. (5).

buna seara!revin pe aceasta tema.azi am fost cu mama la spitalul clinic fundeni la sectia medicala.vineri merg cu mama la cardiologie.am fost,deasemenea, la casa de pensii sector 2 si m-am interesat pentru mama de pensie va primi in sep 2019 pensie de urmas(mama este nascuta in 1958 luna iulie).pentru moment am inteles de aici ca cel mult datorita faptului ca este operata de glanda tiroida-boala Basedow- este hipertensiva si obeza ,medicul de fam impreuna cu medicul endocrinolog pot face o recomadare pentru comisia teritoriala pentru recuperarea capacitatii de munca in vederea unei expertize medicala.ca urmare pot decide daca primeste sau nu o pensie de handicap sau incapacitate (nu am inteles eu prea bine.
alte date despre mami:a terminat scoala profesionala,a fost angajata la fabrica de piele sintetica 4ani(laborant chimist-mediu toxic) apoi m-a nascut pe mine si a ramas sa ma creasca pe mine.la 6ani dupa mine a mai nascut un copil.am un frate.a mai lucrat cu tata dar fara carte de munca.in prezent nu are nici un venit este in intretinerea fratelui meu.mai am o intrebare-mama nu are cartea de munca si nu stiu daca fabrica mai exista.unde as putea merge sa ma interesez de cartea de munca?
Din ceea ce scrieti rezulta ca mama dvs. se incadreaza la art. 87 din Legea nr. 263/2010, respectiv poate beneficia de pensie de urmas pe o perioada de 6 luni intrucat nu realizeaza venituri.

lwisa a scris:
(...) medicul de fam impreuna cu medicul endocrinolog pot face o recomadare pentru comisia teritoriala pentru recuperarea capacitatii de munca in vederea unei expertize medicala.ca urmare pot decide daca primeste sau nu o pensie de handicap sau incapacitate

Este vorba despre incadrarea in grad de invaliditate, caz in care va beneficia de pensie de invaliditate. Daca va fi incadrata in gradul de invaliditate I sau II, indeplineste conditiile prevazute la art. 86, alin. (1) din Legea nr. 263/2010 si va putea opta pentru pensia cea mai avantajoasa.

lwisa a scris:
mai am o intrebare-mama nu are cartea de munca si nu stiu daca fabrica mai exista.unde as putea merge sa ma interesez de cartea de munca?

La intrebarea aceasta nu am cum sa va ajut. Cautati fostul angajator al mamei la sediul acestuia. Daca angajatorul nu mai exista, intrebati la Arhivele Statului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie (de urmas?) gradul 3 de invaliditate CatalinNic CatalinNic Buna ziua, Situatia este urmatoarea. Mama mea a beneficiat pana in aceasta luna de pensie de urmas (in urma decesului tatalui meu) fiind incadrata cu un ... (vezi toată discuția)
Dreptul la pensie de urmas datr datr Buna seara, imi puteti spune daca mama are dreptul la pensie de urmas dupa decesul tatului meu, ea avand varsta de 56 ani si o vechime in munca de aproximativ ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas cf.l263/2010 ast.86(1) nectarya nectarya Buna ziua, Mama este incadrata cu gradul 1 de handicap grav, permanent, nerevizuibil (Cod boala B91;G82.1) de catre Comisia de Evaluare a Persoanelor cu ... (vezi toată discuția)