Buna ziua,
Mama este incadrata cu gradul 1 de handicap grav, permanent, nerevizuibil (Cod boala B91;G82.1) de catre Comisia de Evaluare a Persoanelor cu Handicap. Fiindca tata a decedat, doresc sa-i depun un dosar pentru a beneficia de pensie de urmas conform Legii263/2010 art.86(1). Casa Judeteana de Pensii nu primeste depunerea dosarului pana nu obtin o decizie de la Expertiza Muncii. Mentionez ca mama nu a fost incadrata in munca niciodata. Aici mi s-a spus ca certificatul de incadrare in gradul de handicap nu este suficient si are doar asa....titlu informativ si trebuie sa aduc de la arhive de undeva ceva care sa ateste faptul ca inaintea varstei de 16 ani mama suferea de aceeasi boala si apoi imi vor mai spune ce anume imi va mai trebui la dosar ca si documente medicale. Imi puteti spune va rog legea care prevede ca este necesara aceasta dovada dinaintea varstei de 16 ani? Si ce acte imi mai trebuie concret la dosar? Am fost de multe ori la Expertiza Muncii si niciodata nu imi spun toate actele necesare de parca e secret de stat.
Va multumesc.
Art.85 din lg.263/2010 prevede ca sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.
Art. 86 prevede ca sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas indiferent de varsta, pe perioada in care este invalid de gr. I sau II, daca durata casatoriei a fost de cel putin un an.
Actele necesare pentru intocmirea dosarului de pensie sun aceleasi ca pt. o pensie de invaliditate.
Medicul de familie ii da trimitere la medicul specialist. Acesta ii intocmeste dosarul medical, apoi trebuie sa se prezinte la medicul expert al asigurarilor sociale pt. incadrarea intr-un grad de invaliditate - cu mentiunea ca, la medicul expert trebuie sa ii spuna ca e pt. pensie de urmas.