avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 759 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... definitiv =irevocabil
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

definitiv =irevocabil

Va rog frumos sa imi spuneti definitiv inseamna si irevocabil?Am o sentinta de divort cu incredintarea spre crestere a fiicei mele .la finalul sentintei scrie "definitiva prin neapelare".Are importanta la trecerea frontierei daca as vrea sa plec din tara cu copilul?.As mai vrea sa stiu daca pot cumva schimba numele de familie pe care il are copilul de la tata sau macar daca pot alatura numele meu de familie la acesta ?.Care e modalitatea de procedare? Multumesc
Cel mai recent răspuns: ramurica , utilizator 19:49, 12 Februarie 2011
Mentiunea "irevocabila" pe sentinta se face dupa uzitarea tuturor cailor de atac impotriva sentintei, or in cazul de fata sentinta a ramas definitiva prin neapelare. Legea prevede prezentarea sentintei de incredintare legalizata cu mentiunea definitiva, nu si irevocabila..
Eu asa am prezentat-o si nu am avut probleme.
Potrivit art.377 al.1 pct.2 c.pro.civ.sunt hotarari defintive hotararile date in prima instanta care nu au fost atacate cu apel.
Potrivit art.377al.2 pct.2c.proc.civ.sunt hotarari irevocabile, hotararile date in prima instanta, care nu au fost atacate cu apel.
Prin urmare hotararea este atat definitiva cat si irevocabila, fara a se uza de nici una din caile de atac.
Doar ca in cazul de fata lipseste mentiune irevocabila, care trebuie aplicata.
In acelasi sens avem disp.art 30 al.1lit.c) din legea 248/2005.
Art. 30. - (1) Organele poliţiei de frontieră permit ieşirea din România a cetăţenilor români minori numai dacă sunt însoţiţi de o persoană fizică majoră, în următoarele cazuri:
c) minorului care este titular al unui document de călătorie individual ori, după caz, al unei cărţi de identitate şi călătoreşte în străinătate împreună cu unul dintre părinţi i se permite ieşirea în aceleaşi condiţii şi împreună cu acesta, fără a mai fi necesară declaraţia celuilalt părinte, numai dacă părintele însoţitor face dovada faptului că minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă;
simonette12 a scris:

Potrivit art.377 al.1 pct.2 c.pro.civ.sunt hotarari defintive hotararile date in prima instanta care nu au fost atacate cu apel.
Potrivit art.377al.2 pct.2c.proc.civ.sunt hotarari irevocabile, hotararile date in prima instanta, care nu au fost atacate cu apel.
Prin urmare hotararea este atat definitiva cat si irevocabila, fara a se uza de nici una din caile de atac.
Doar ca in cazul de fata lipseste mentiune irevocabila, care trebuie aplicata.
In acelasi sens avem disp.art 30 al.1lit.c) din legea 248/2005.
Art. 30. - (1) Organele poliţiei de frontieră permit ieşirea din România a cetăţenilor români minori numai dacă sunt însoţiţi de o persoană fizică majoră, în următoarele cazuri:
c) minorului care este titular al unui document de călătorie individual ori, după caz, al unei cărţi de identitate şi călătoreşte în străinătate împreună cu unul dintre părinţi i se permite ieşirea în aceleaşi condiţii şi împreună cu acesta, fără a mai fi necesară declaraţia celuilalt părinte, numai dacă părintele însoţitor face dovada faptului că minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă;

Eu vorbeam despre o stare de fapt . De ce intotdeauna trebuie sa gasim motive ca sa punem oamenii pe drumuri pentru un cuvant scris cu pixul de un grefier pe sentinta, cand legea prevede expres acest lucru?
Instantele pe care le cunosc eu, fac mentiunea de irevocabila pe o sentinta doar dupa ce s-au exercitat caile de atac, iar sentinta a ramas irevocabila prin respingerea acestora (de exemplu), sau sentinta poarta ea insasi aceasta mentiune.
In speta despre care facem vorbire in mod corect s-a facut mentiunea definitiva prin neapelare.
Mergeti la judecatorie si cereri sa va puna si mentiunea irevocabil ca e mai bine.Acum la granita,vamesi sunt mult mai vigilenti dupa arestarile din ultima vreme.In privinta copilului acesta isi va putea schimba numele ,dupa numele dvs.de fata pe care banuiesc ca-l aveti in urma divortului ,dupa implinirea varstei de 18 ani cand nu va mai avea nevoie de acordul tatalui ci doar de acordul dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Parasire tara mareboys mareboys In urma procesului de divort a fost pronuntata in anul 2006 o sentinta prin care fiica mea imi este incredintata spre crestere si educare. Dupa expirarea ... (vezi toată discuția)
(nelemurire) minor incredintat spre crestere - iesirea din tara alinus31 alinus31 buna seara! am si eu o nelamurire. eu sunt divortata de 4 ani si am o fetita care a ramas in custodia mea dar nu e trecuta pe numele meu ci pe a fostului ... (vezi toată discuția)
Hotarare judecatoreasca... aisha10 aisha10 Buna seara!Am primit hotararea de divort cu termen de 30 de yile pentru recurs.Daca in aceasta perioada,de 30 de yile,fostul sot nu face recurs,voi primi ... (vezi toată discuția)