avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cumul pensie - alte venituri
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cumul pensie - alte venituri

Doresc sa stiu daca fiind pens.anticip. pot sa am P.F.A. I.I. I.F. sau S.R.L. sau sa desfasor alta activitate cu realizare de venituri.Multumesc.
Cel mai recent răspuns: dariad , utilizator 17:56, 19 Februarie 2011
1. Legea 263/2010 spune:
Art. 6
(1) In sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
...
IV. persoanele care realizeaza, in mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin de 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si care se afla in una dintre situatiile urmatoare:
a) administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare ori de management;
b) membri ai intreprinderii individuale si intreprinderii familiale;
c) persoane fizice autorizate sa desfasoare activitati economice;
d) persoane angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora;
e) alte persoane care realizeaza venituri din activitati profesionale;

Art. 118
(1) In sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b).

2. Deci ca beneficiar al unei pensii anticipate nu puteti obtine venituri pentru care asigurarea este obligatorie decat daca suspendati pensia pe perioada cat obtineti astfel de venituri.
multumesc frumos.
burbea petru traian a scris:

Doresc sa stiu daca fiind pens.anticip. pot sa am P.F.A. I.I. I.F. sau S.R.L. sau sa desfasor alta activitate cu realizare de venituri.Multumesc.


Ar fi unele alternative de obtinere venituri, in functie de ce vrea fiecare si de posibilitati, pentru care legea nu prezinta nicio obiectie:

- puteti sa deveniti consilier local sau judetean (nu vi se suspenda pensia anticipata partiala!)
- puteti obtine venituri din chirii
- puteti sa deveniti asociat unic, comanditar sau actionar (aceste categorii au fost scoase de la obligativitatea platii contributiei, prin legea noua)

Trebuie retinut faptul ca, in cazul in care doriti sa obtineti venituri din activitatile mentionate de dumneavoastra, pensia doar se suspenda.

ART. 114
(1) În sistemul public de pensii, plata pensiei se suspendă începând cu luna următoare celei în care a intervenit una dintre următoarele cauze:
...
b) pensionarul, beneficiar al unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate parţiale, se regăseşte în una dintre situaţiile prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I, II sau IV, cu excepţia consilierilor locali sau judeţeni;


Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Februarie 2011
dariad, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de munca? Armando28 Armando28 Sunt pensionar M.Ap.N din 2010 cu gradul 2 de invaliditate( m-am imbolnavit de epilepsie!). As dori sa stiu daca pot sa lucrez la patron ca programator ... (vezi toată discuția)
O persoana pensionata anticipat se mai poate angaja in domeniul privat? alexdante alexdante as avea si eu o intrebare: o persoana pensionata anticipat se mai poate angaja in domeniul privat cu contract de munca ? mai primeste pensia in acest caz ... (vezi toată discuția)
Cumul pensie anticipata - alte venituri Cordoneanu Cordoneanu Buna ziua, Sunt pensionara anticipat si doresc sa lucrez in continuare prin contract colaborare sau conventie civila. Se poate? In ce conditii? Rog a se lua ... (vezi toată discuția)