avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 878 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Penalizari intarziere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Penalizari intarziere

1. Asociatia de locatari s-a transformat in asociatie de proprietari abea in iulie 2007 asa cum rezulta din sentinta instantei.
2. In ciuda acestui aspect, a calculat penalizari de 0,2% anterior acestei perioade, pentru 2002-2007 in conditiile in care era asociatie de locatari si pe baza unui proces verbal fals ( a falsificat semnaturile unor locatari ).
3. Desi am solicitat ca proba efectuarea unei expertize grafolocice la parchet pt stabilirea falsului, nu a fost luata in considerare si nu mi s-a raspuns motivat referitor la neacceptarea probei.

As vrea sa stiu:

1. Este legal ca asociatia sa calculeze penalizarile anterior datei la care s-a transformat in asociatie de proprietari si pe baza unui PV fals ?
2. Intr-un proces civil desi am aratat ca sunt penalizari calculate ilegal, abuziv, mai mari decat cotele de intretinere lunare si unele prescrise, aceste aspecte nu mi-au fost luate in considerare.
3.Ce pot sa mai fac sa anulez aceste penalizari ?
4. Pot depune o alta plangere penala impotriva administratorei pt acest lucru ? In special ca in procesul civil a solicitat evacuarea mea, iar apoi a renuntat la judecarea acestui capat de cerere ?
Cel mai recent răspuns: Krissia . , Alte profesii 15:30, 14 Februarie 2011
Asociatiile de LOCATARI nu pot decat sa repartizeze penalizarile venite pe facturile furnizorilor in functie de restantieri.

Regulile penalizarilor trebuie hotarate intr-o adunare generala si sunt inscrise intr-un proces verbal.
Numai existenta unui document indreptateste administratorul sa aplice penalizarile.

Cadrul legal al penalizarilor in cadrul asociatiei de proprietari:

- Exista doua tipuri de penalizari:
1) -penalizari din partea furnizorilor de utilitati care se repartizeaza restantierilor proportional cu valoarea restantei la plata cotelor de intretinere.
2) -penalizari impuse de asociatia de proprietari conform propriului sistem de penalizari adoptat de Adunarea Generala de constituire a asociatiei de proprietari SAU ulterior.

Art.25 din HG 400/2003 prevede:
- ''Cotele de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, calculate pentru fiecare proprietar din condominiu, vor fi achitate de acestia, după caz, in termen de maximum 15 zile de la data afişării listei de plată, data care trebuie să fie incrisă inlista de plată respectivă''.
- După o perioadă de 30 de zile de la expirarea termenului stabilit pentru plată, asociaţia de proprietari poate calcula si percepe penalizări de intarziere pentru suma neachitată, in condiţiile stabilite şi aprobate de adunarea generală a asociaţiei de proprietari. Penalizările de intarziere nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere şi se vor aplica pentru fiecare cotă de intreţinere lunară, fără ca suma penalizărilor să poată depaşi suma cotei de intreţinere lunare la care s-a aplicat.''

- Sistemul propriu de penalizari trebuie sa precizeze data scadenta pentru efectuarea platilor, data de la care incepe penalizarea, procentul de penalizare /zi aplicat sumelor restante, sumele care se penalizeaza (cheltuielile de intretinere, fondul de rulment, fondul de reparatii).
- Sistemul propriu de penalizari trebuie aprobat de Adunarea Generala si consemnat in Procesul-Verbal.
- Din momentul aprobarii, el este OBLIGATORIU pentru TOTI proprietarii.
- Nu se poate aplica asociatiilor care nu s-au transformat in asociatii de proprietari.

b) In cazul dvs. principial se evidentiaza penalizarea separat pentru FIECARE LUNA pana in momentul achitarii simultane a lunii si penalizarii aferente ei.
- Penalizarea se aplica conf. legii dupa 30 de zile de la data scadenta a intretinerii
- Concret intretinerea totala =
- Luna 1 + penalizarea calculata pana in ziua platii;
- Luna 2 + penalizarea calculata pana in ziua platii.

Cu bine !
Pai daca " Nu se poate aplica asociatiilor care nu s-au transformat in asociatii de proprietari." , asta ziceam si eu. Nici nu mai intra in discutie alte aspecte.

Daca normele sunt din 2003 iar ea s-a transformat in asociatie de proprietari in 2007, cum a respectat ea legea de transformare ? Si daca n a respectat-o cum aplica penalizari pentru o perioada anterioara anului 2007 ?


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalitati asociatii de locatari david.imob david.imob Sper ca cineva sa aiba rabdare sa citesca situatia prezentata de mine si sa primesc un sfat competent.Locuiesc intr-un bloc din sector 6 unde avem asociatie de ... (vezi toată discuția)
Cum se percep penalizarile? zahdorin zahdorin As avea o intrebare referitoare la perceperea penalitatilor pentru plata cu intarziere a cheltuielilor de bloc. Va rog sa ma lamuriti cum si in ce conditii pot ... (vezi toată discuția)
Penalizari de 0,2% ollyjunior ollyjunior Articolul 77-L196/2018 (1) Asociația de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalități pentru orice sumă cu titlu de restanță, afișată pe ... (vezi toată discuția)