avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 517 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum se percep penalizarile?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum se percep penalizarile?

As avea o intrebare referitoare la perceperea penalitatilor pentru plata cu intarziere a cheltuielilor de bloc. Va rog sa ma lamuriti cum si in ce conditii pot fi percepute acestea.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: anaoi75 , utilizator 07:32, 8 Aprilie 2016
Buna ziua,

Conform legii 230/2007, Art. 49. - (1) Asociaţia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizări pentru orice sumă cu titlu de restanţă, afişată pe lista de plată. Penalizările nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere şi se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile care depăşeşte termenul stabilit pentru plată, fără ca suma penalizărilor să poată depăşi suma la care s-au aplicat.
Asociatia stabileste printr-o Hot. A Ad. Generale cuantumul penalitatilor, legea prevede maximul care poate fi stabilit.
va multumesc pentru raspuns,
aceste penalitati pot fi percepute direct de catre asociatie sau voi fi obligat la plata lor doar in urma unui proces?
Da, sunt percepute direct de catre Asociatie, prin listele de plata si este legala perceperea lor, dupa cum ati vazut in art. de mai sus. (daca nu sunteti lamurit, puteti cere explicatii administratorului, nu este o problema...va poate explica modul de calcul). Hot. ad. Gen este obligatorie pentru toti proprietarii.
Eu v-as sfatui sa nu ajungeti la un proces (decat daca aveti mari dubii si nu sunt instare sa va clarifice), pentru ca atunci este foarte probabil ca pe langa penalitati sa suportati si cheltuieli de judecata, executor, etc...
Ultima modificare: Luni, 29 Februarie 2016
Nicoleta Silvia Hulpus, Consilier juridic
si nu exista nici o situatie in urma careia sa fiu iertat de plata penalitatilor?
Nu! :) Administratorul raspunde, daca nu va calculeaza penalitati.
Si nu ar fi corect fata de proprietarii care-si achita la timp cheltuielile comune. Oricum, sumele provenite din penalitati tot in interesul asociatiei vor fi folosite, daca nu vor merge mai departe tot pe penalitati la furnizorii de utilitati.
Acum, logic vorbind, daca prin intarzierea dv. ati provocat Asociatiei penalitati de intarziere datorate catre furnizori, nu vi se pare normal sa le si achitati dv? sau sa achite si cei care au platit la timp? (cred ca va raspundeti singur, la fel de logic).

Toate cele bune!

Alte discuții în legătură

Penalitati la o asociatie de proprietari carymen carymen buna, tuturor! am o asociatie de proprietari unde domnul administrator pentru neplata la scadenta a calculat penalitati de 0,2%pe zi intarziere(cf.aga), dar in ... (vezi toată discuția)
Penalitati intretinere scarlet scarlet Penalitatile al coror procent nu a fost comunicat catre mebrii asociatiei sunt legale? Adica daca nu s-a comunicat hotararea in care se specifica procentul ... (vezi toată discuția)
Cine hotaraste prcentul de penalizari la asociatiile de proprietari : comitetul executiv sau adunarea generala? ludwuk20 ludwuk20 Puteti sa ma lamuriti si pe mine cine stabileste procentul penalizarilor : Adunarea Generala sau Comitetul Executiv si daca o asemenea hotarare a Adunarii ... (vezi toată discuția)