avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 368 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... penalitati intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

penalitati intretinere

Penalitatile al coror procent nu a fost comunicat catre mebrii asociatiei sunt legale?
Adica daca nu s-a comunicat hotararea in care se specifica procentul (conform art. 25(4) din L 230) penalitatile se considera legale?
Nu se pot invoca prevederile HG 21/1992 si ordinul ANPC 92/2007 privind clauzele ascunse, informarea consumatorului persoana fizica, etc.?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 14:50, 12 Iulie 2009
Locatarul nu este consumator. Daca exista asociatie de proprietari in blocul Dv. aceasta s-a constiruit pe baza unui statut, a unui acord de asociere, a unui PV de constituire; intre altele, in aceste documente, este stipulat si procentul de penalizare. Cand s-a constituit asociatia toti membrii ei trebuia sa fi stiut acest procent. Daca nu sunteti membru al asociatiei (fie n-ati dorit sa fiti la momentul infiintarii ei, fie v-ati mutat mai tarziu) aveti dreptul sa cititi statutul asociatiei unde veti putea vedea si procentul de penalizari.
Acesta nu e musai de afisat la vedere. Este o informatie inscrisa in documentele asociatiei si nu are caracter "clasificat"
scarlet a scris:

Penalitatile al coror procent nu a fost comunicat catre mebrii asociatiei sunt legale?

Procentul ce se aplica pentru calculul penalizarilor de intarziere la plata a sumelor restante catre asociatie poate fi stabilit in statutul asociatiei, in legislatie (legea 230/2007 si norme ), in adunarea generala sau prin adoptarea unui sistem propriu de penalizari de catre comitetul executiv (in limitele legale).
Procentul maxim prevazut de lege este de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere. Toti membrii asociatiei au dreptul sa participe la adunarea generala (printre alte drepturi ) si sa stabileasca chiar ei procentul de penalizare. Dupa adunarea generala , membrii comitetului afiseaza toate hotararile luate in adunarea respectiva pentru informarea si a celor care nu au participat. Aceasta este cea mai uzuala si legala cale de informare si nu o comunicare trimisa fiecarui membru al asociatiei.
În cazul în care cuantumul penalitatilor nu este stabilit in actele constitutive sau, ulterior, printr-un PV al unei Adunari AGP statutare, proprietarii nu pot fi obligati la plata de penalitati pentru neplata cotelor de intretinere. Legea stabileste o limita maxima a penalitatilor si atat, limita pe care Asociatia de proprietari nu o poate depasi cand stabileste nivelul penalitatilor. ;)
Conform Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari din 19/12/2007 publicate în Monitorul Oficial, Partea I nr. 43 din 18/01/2008

Art. 25. -
(3) Dacă terţii impun penalităţi asociaţiei de proprietari pentru întârzieri la plata facturilor, acestea se vor recupera de la:
a) restanţierii la cotele de întreţinere, proporţional cu cuantumul restanţelor;
b) persoana împuternicită să achite facturile, dacă a întârziat plata facturilor la termen.


Aceasta prevedere completeaza , aduce o clarificare si anume : daca nu se stabileste un sistem propriu de penalizari de catre comitetul executiv , conform legii 230/2007 ( indiferent de cauze) , asociatia trebuie sa recupereze de la restantieri penalizarile facturate de terti (furnizori de utilitati si servicii) .
Legea si normele stabilesc limita maxima de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere, aplicarea penalizarilor dupa 30 de zile de la data scadentei care este de maxim 20 de zile; cuantumul penalizarii calculate pentru fiecare suma datorata nu poate depasi suma la care se calculeaza; penalizarile se aplica la orice suma datorata inclusiv asupra fondurilor datorate, etc.
Legea completata de norme ne poate edifica asupra problemei penalizarilor : cum se aplica, termene, baza de calcul, procente, cuantumul maxim al penalizarilor, folosirea sumelor incasate in fondul de penalizari, etc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Iulie 2009
Adriantot, moderator
Adriantot, ceea ce spui tu este corect, dar Asociatia de proprietari nu poate percepe penalitati daca nu le-a stabilit asa cum am aratat in mesajul de mai sus, singura solutie in acest caz fiind doar recuperarea acestor penalitati (pe care Asociatia trebuie sa le achite furnizorilor de utilitati ) pe cale judecatoreasca. Nu se pot aplica pur si simplu penalitati restantierilor doar pentru ca au fost aplicate de catre furnizori, ci numai in baza unei hotarari judecatoresti restantierul va fi obligat la plata acestora.
De aceea, toti presedintii si administratorii de asociatii de proprietari trebuie sa fie diligenti in a prevedea cuantumul penalitatilor ce se vor aplica restantierilor, conform prevederilor legale si, daca restantierul nu a achitat cotele de intretinere 3 luni consecutiv, acesta trebuie actionat in judecata si este absolut obligatorie notarea privilegiului in cf asupra imobilului debitorului. In acest fel, nu se mai ajunge la sume considerabile de recuperat de la rau-platnici, sume care trebuie achitate de catre ceilalti proprietari buni-platitori .... ;)

Alte discuții în legătură

Penalitati la o asociatie de proprietari carymen carymen buna, tuturor! am o asociatie de proprietari unde domnul administrator pentru neplata la scadenta a calculat penalitati de 0,2%pe zi intarziere(cf.aga), dar in ... (vezi toată discuția)
Penalitati intretinere mihaela.m mihaela.m Buna ziua, Am si eu o intrebare. Pana in luna iulie 2010 o asociatie de proprietari nu a calculat penalitati la intretinere. In aceasta luna calculeaza ... (vezi toată discuția)
Penalitati rebell_rose rebell_rose Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca in statutul unei asociatii de proprietari nu a fost specificat sistemul de penalizari propriu si nici in adunarea ... (vezi toată discuția)