avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... penalitati
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

penalitati

Buna ziua,
va rog sa-mi spuneti daca in statutul unei asociatii de proprietari nu a fost specificat sistemul de penalizari propriu si nici in adunarea generala, se pot calcula penalitati de intarziere?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 16:33, 16 Iulie 2010
Modul de stabilire a penalizarilor pentru restantele fata de asociatia de proprietari, este stabilit de legea 230/2007 si HG 1588/2007. Sistemul propriu de penalizari se stabileste, conform legii de Comitetul Executiv:
Art. 30. -
(1) Comitetul executiv, reprezentat de preşedintele asociaţiei de proprietari, are următoarele atribuţii:
j) stabileşte sistemul propriu de penalizări ale asociaţiei de proprietari pentru restanţele afişate pe lista de plată ce privesc cheltuielile asociaţiei de proprietari, conform prevederilor legale;

Un statut bine facut ar trebui sa se refere la penalizari cam in termenii urmatori: "asociatia aplica penalizari pentru sumele restante conform legislatiei". Aceasta ar permite asociatiei de proprietari sa-si adapteze rapid sistemul propriu de penalizari odata cu modificarile ce apar in legislatie. Altfel, daca in statut ar fi prevazut in amanunt cum se calculeaza, ce procente se aplica, dupa cate zile..., la schimbarile legislative ar trebui de fiecare data modificat statutul. Aceast lucru implica convocarea adunarii generale, acordul sub semnatura a 2/3 din membrii asociatiei, dosar la judecatorul delegat, multa munca si mult timp pierdut pentru ca o asemenea modificare poate dura cateva luni sau un an.
Deci, se pot calcula penalitatile de intarziere chiar daca nu este specificat in statut sau hotarate de AGA?
Dupa cum a aratat @adriantot, nu adunarea generala stabileste sistemul de penalizare, ci comitetul executiv.
Si e normal asa, deoarece comitetul executiv este cel care constata daca se impune, in caz ca nu s-a facut prin statut, stabilirea unui asemenea sistem, daca asociatia are restantieri, daca se poate descurca cu ei fara a-i penaliza, daca fondul de reparatii nu are nevoie de aportul acestor penalizari.......

Poate ca aceste penalizari s-a decis sa se instituie cu foarte multi ani inainte si aceasta sa fie consemnat intr-un PV de sedinta de comitet.....tocmai in urma cu acesti multi ani....
rebell_rose a scris:
Deci, se pot calcula penalitatile de intarziere chiar daca nu este specificat in statut sau hotarate de AGA?

Da, penalizarile se calculeaza conform sistemului propriu de penalizari care trebuie sa respecte prevederile legii. In legea 230/2007 sau in HG 1588/2007 nu se conditioneaza aplicarea penalizarilor de continutul sau prevederile statutului asociatiei. Legea este clara in sensul ca atribuie raspunderea aceasta comitetului executiv. Stabilire sistemul de penalizari se face in limitele impuse de lege: maxim 0,2%/zi, termen de plata maxim 20 de zile, calcul dupa minim 30 de zile, valoarea penalizarilor nu poate depasi fiecare suma restanta....
Ultima modificare: Vineri, 16 Iulie 2010
Adriantot, moderator
Va multumesc:vishenka:

Alte discuții în legătură

Legea 230/2007 art.45 si art.49 sistemul propriu de penalizari ContSters309565 ContSters309565 Asociatie de proprietari de 3 ani infiintata. In acesti 3 ani de la infiintare sau schimat vre-o 3 presedinti si tot atatea comitete executivesi multe adunari ... (vezi toată discuția)
Penalizari in cadrul asociatiei de proprietari AsociatiaMihaiViteazuTV1 AsociatiaMihaiViteazuTV1 Cum se pot aplica penalizari in cadrul unei asociatii de proprietari? (vezi toată discuția)
Cine stabileste penalitatile? larisarazvan larisarazvan Buna ziua va rog sa-mi spuneti cine stabileste penalitatile de intarziere intr-o asociatie de proprietari intreb asta pentru ca in Lg.230/2007 scrie ca ... (vezi toată discuția)