avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... cine stabileste penalitatile?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

cine stabileste penalitatile?

Buna ziua
va rog sa-mi spuneti cine stabileste penalitatile de intarziere intr-o asociatie de proprietari
intreb asta pentru ca in Lg.230/2007 scrie ca acestea sunt stabilite de Comitetul executiv iar la mine la asociatia de proprietari sunt stabilite printr-o hotarare a Adunarii Generale.
Este corect?
e buna si Adunarea generala..procesul verbal al adunarii are putere de lege
cu atat mai bine daca penalitatile au fost stabilite de AGA. Comitetul executiv este obligat sa respecte hotararile AGA
Vreti sa spuneti "cine stabileste sistemul de penalizare propriu al asociatie", poate, nu? Adica daca sa se calculeze penalizari de intarziere si cu ce procent.

E corect cum scrie in lege, dar daca AG a hotarat acest sistem, faceti cum a hotarat AG.
Corect! Comitetul executiv, conform legii 230/2007:
Art. 30. -
(1) Comitetul executiv, reprezentat de preşedintele asociaţiei de proprietari, are următoarele atribuţii:
j) stabileşte sistemul propriu de penalizări ale asociaţiei de proprietari pentru restanţele afişate pe lista de plată ce privesc cheltuielile asociaţiei de proprietari, conform prevederilor legale;

Dar adunarea generala:
Art. 27. - Adunarea generală a proprietarilor membri ai asociaţiei de proprietari are următoarele atribuţii:
b) adoptă, modifică sau revocă hotărâri;

Asadar comitetul isi face treaba conform legii dar adunarea generala poate hotari modificarea acestui sistem propriu de penalizari. Sigur ca atat comitetul cat si adunarea generala trebuie sa stabileasca acest sistem de penalizari in conformitate cu legea: procentul maxim de 0,2%/zi, termenul de plata de maxim 20 de zile...
stabileşte sistemul propriu de penalizări ale asociaţiei de proprietari pentru restanţele afişate pe lista de plată ce privesc cheltuielile asociaţiei de proprietari, conform prevederilor legale; ....si nu cele de la furnizori.
Chiar daca stabilesc penalizarile cum ziceti...cum va modifica statutul? Nu se poate aplica alte modalitati decat cele cuprinse in statut,iar comitetul nu are drept de modificare...
Ps comitetul ar trebui sa negocieze coef de pen la incheiere contracte,nu sa ia comision si sa accepte cei 2% admisi de legislatie pt asociati
Ultima modificare: Duminică, 13 Iunie 2010
proprietaru, utilizator

Alte discuții în legătură

Legea 230/2007 art.45 si art.49 sistemul propriu de penalizari ContSters309565 ContSters309565 Asociatie de proprietari de 3 ani infiintata. In acesti 3 ani de la infiintare sau schimat vre-o 3 presedinti si tot atatea comitete executivesi multe adunari ... (vezi toată discuția)
Penalitati rebell_rose rebell_rose Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca in statutul unei asociatii de proprietari nu a fost specificat sistemul de penalizari propriu si nici in adunarea ... (vezi toată discuția)
Procent penalizari conjoint conjoint In AG a fost hotarat procentul de penalizare pe zi intarziere prevazut in L230/2007 adica 0.2%. desi in statutul asociatiei insa este stabilit un procent mai ... (vezi toată discuția)