avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 845 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Legea 230/2007 art.45 si art.49 Sistemul propriu de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Legea 230/2007 art.45 si art.49 Sistemul propriu de penalizari

Asociatie de proprietari de 3 ani infiintata. In acesti 3 ani de la infiintare sau schimat vre-o 3 presedinti si tot atatea comitete executivesi multe adunari generale.
INTREBARE ?
Adunarile generale au obligatia sastabilesca anual sistemul propriu de penalizari? Da sau Nu ?
Daca la infiintarea Asociatiei de Proprietari anul 2010, Adunarea generala a stabilit sistemul propriu de penalizari -Art.49 legea 230/2007 acesta ramane valabil tot timpul ? Sau se vor stabili la fiecare schimbare? Sau anual ?
in conditiile in care cum am scris sau schimbat anual presedintii si comitetele executive ?
Cum este normal si corect ?

Art. 45. - (1) Anul fiscal al asociatiei de proprietari este anul calendaristic.
(2) Inainte de inceputul urmatorului an fiscal si pentru fiecare an fiscal ce urmeaza, comitetul executiv va pregati si va prezenta proprietarilor in adunarea generala un buget anual de venituri si cheltuieli, suficient pentru a acoperi cheltuielile asociatiei de proprietari, inclusiv fondurile necesare organizarii si functionarii acesteia.
(3) Proprietarii membri ai asociatiei de proprietari au obligatia sa aprobe si un fond de reparatii anual, necesar pentru repararea si imbunatatirea proprietatii comune. Comitetul executiv va pregati si va prezenta adunarii generale suma anuala necesara pentru constituirea sau completarea acestui fond, care se alimenteaza in avans, in transe lunare egale, prevazute in lista de plata a cheltuielilor asociatiei de proprietari. Platile pentru repararea si imbunatatirea proprietatii comune se vor face din fondul de reparatii. Proprietarii membri ai asociatiei de proprietari pot aproba si alte fonduri cu caracter special.
(4) Asociatia de proprietari poate deschide unul sau mai multe conturi la oricare unitate bancara, in conditiile legii..

.
Art. 49. - (1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, este de maximum 20 de zile calendaristice.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalitatilor de intarziere vor face obiectul fondului de penalitati al asociatiei de proprietari si se vor utiliza numai pentru plata penalizarilor impuse asociatiei de proprietari de catre terti si pentru cheltuieli cu reparatiile asupra proprietatii comune sau alte cheltuieli de natura administrativa.


Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 13:57, 16 Ianuarie 2014
Asa cum arata si legea, asociatia de proprietari poate, nu este obligata sa stabilieasca un mod de calcul al penalitatilor pentru rau platnici; aceste penalitati trebuie sa respecte ca si cuantum prevederile legale (adica sa nu fie mai mari decat prevede legea) si sa fie folosite doar in scopurile prevazute de lege; odata stabilte penalitatile prin proces verbal al Adunarii Proprietarilor, acestea nu trebuiesc modificate anual, ci numai daca se impune acest lucru (de exemplu: cuantumul stabilit de Asociatie este mai mare decat cel prevazut intr-o modificare recenta a legii).
O data stabilit sistemul de penalizare in comitetul executiv, el nu se mai modifica decat tot intr-o sedinta de comitet executiv in sensul de a se modifica coeficientul de penalizare sau a se renunta total la acest sistem.
Deci nu se aproba anual sau de cate ori se convoaca vreo AG.
El se mentine indiferent cate comitete se aleg, se schimba, cati presedinti se perinda. Nu exista nicio legatura intre sistemul de penalizare si componenta comitetului executiv.

Sistemul de penalizare este o reglementare a asociatiei de proprietari, nu a unui comitet anume.
@taraboi22, in 2010 la sedinta de infiintare - constituire a asociatiei de proprietari, cei prezenti au stabilit sistemul propriu de penalizari si ce anume va fi penalizat, nu comitetul executiv.
In perioada urmatoare, daca se doreste anularea sau completarea sistemului de penalizari, tot in adunarea generala se va hotara acest aspect, indiferent de cate ori, cu respectarea procentului de 2/3 si anuntarea la judecatorie.
Comitetul executiv, va urmari respectarea hotararilor din cadrul adunarilor generale si va decide valoarea procentului de penalizare asupra restantei respective.
HG 1588/2007 cu normele de aplicare a Legii 230/2007 se spune:
Art. 17. - (1) Comitetul executiv al asociatiei de proprietari are urmatoarele atributii:
..............
j) stabileste sistemul propriu de penalizari al asociatiei de proprietari pentru restantele afisate pe lista de plata ce privesc cheltuielile asociatiei de proprietari, conform prevederilor legale;
In 2010 la constituire, adunarea generala a hotarat un sistem propriu de penalizari, iar comitetul executiv urmareste aplicarea lui corecta.
Pana la adunarea urmatoare, C.E. stabileste in sedintele sale ce fonduri pot fi penalizate, dintre cele hotarate la prima adunare, si cu ce procent, in functie de situatia financiara a blocului.
La urmatoarea adunare, daca este cazul, C.E. propune crearea unui nou fond sau renuntarea la unul deja existent (mai rar asa ceva), propunere care poate fi acceptata sau nu de participantii la sedinta, iar asta inseamna prezenta a 2/3-imi pentru modificare acord asociere.
Art 6 din cele doua reglementari legislative pentru asociatiile de proprietari este inaintea Art.17, Art. 30, Art. 45, Art. 49.
Adunarile generale au obligatia sa stabilesca sistemul propriu de penalizari, fondurile ce urmeaza a fi penalizate, iar comitetul stabileste care fond va fi penalizat si cu ce procent.

Alte discuții în legătură

Penalizari in cadrul asociatiei de proprietari AsociatiaMihaiViteazuTV1 AsociatiaMihaiViteazuTV1 Cum se pot aplica penalizari in cadrul unei asociatii de proprietari? (vezi toată discuția)
Penalitati rebell_rose rebell_rose Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca in statutul unei asociatii de proprietari nu a fost specificat sistemul de penalizari propriu si nici in adunarea ... (vezi toată discuția)
E legal ca într-o asociație să se ceară fonduri diverse fără vreo hotărâre a adunării generale ? ionica1980 ionica1980 Cer răspunsuri avizate, bazate pe realitate, în special pe legile din domeniul Asociațiilor de Proprietari, dar și ale celor din domeniul fiscal, pentru ... (vezi toată discuția)