avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Conflict cu Casa de Asigurari de Sanatate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Conflict cu Casa de Asigurari de Sanatate

Buna ziua,

V-as ruga sa ma sfatuiti intr-o problema legata de asigurarea de sanatate:
Am avut din anul 2001 caltatea de asigurat al unei case de asigurari de sanatate.In perioada 2001-2007,am achitat anual contributia legala lunara in calitate de persoana fara venit.(nu am realizat nici-un fel de venituri din anul in care am devenit asigurat si pana in prezent,fapt dovedit de mine cu documente de la Administratia Financiara,Registrul Comertului,Primarie).Incepand din anul 2007 situatia mea financiara si asa precara,s-a deteriorat si mai mult astfel ca nu am mai putut achita contributia legala lunara,calculata la salariul minim pe economie in calitate de persoana fara venit. La sfrasitul anului 2009 am dorit sa-mi pun in ordine situatia si am contactat casa de asigurari,manifestandu-mi dorinta de a achita conform legii contributia pe ultimele 6 luni si pe urmatoarele 6 luni.Dovedind o cupiditate iesita din comun,conducerea casei de asigurari mi-a pretins plata pe intreaga perioada 2007-2009,si nu pe ultimele 6 luni cum prevede legea in situatia in care nu am avut nici-un venit pe intreaga perioada de prescriptie fiscala.In ciuda adresei emisa de C.N.A.S,forul de conducere superior ierarhic,adresa in care se mentiona clar ca datorez plata contributiei pe ultimele 6 luni,conducerea casei unde sunt asigurat a refuzat sa se conformeze deciziei pretextand ca aceasta prevedere se aplica numai in cazul in care nu ar fi existat un contract intre mine si repectiva casa.M-am adresat din nou C.N.A.S care a revenit cu o adresa reiterand pozitia exprimata anterior,si anume ca datorez numai contributia pe ultimele 6 luni chiar daca am avut contract,dar nu am realizat venituri pe perioada de prescriptie fiscala.(semnata de directorul Lucian Duta).
Pe moment casa mea de asigurari s-a conformat si mi-a incasat cu chitanta contributia pe 6 luni in urma plus pe alte 6 luni inainte.
Pentru a pune lucrurile in ordine,am cerut casei de asigurari sa anuleze formal titlul de creanta emis pentru sumele pretinse nejustificat,data fiind decizia C.N.A.S la care tocmai se conformasera.Au incercat prin diferite tertipuri sa ma faca sa renunt a mai solicita acest lucru(nu va trebuie,din moment ca v-am incasat banii sunteti in regula,etc).Pentru ca insistam,s-a pus in miscare o adevarata Mafie a sistemului,conducerea casei mele de asigurari anuntandu-ma ca s-au sfatuit cu C.N.A.S si ca au hotarat sa-mi mentina titlul de creanta! Toate demersurile mele(alte petitii la C.N.A.S,solicitari de audienta,petitii la Ministerul Sanatatii,Comisia de Sanatate a Parlamentului,etc.)au ramas fara rezultat.Nu mi s-a raspuns,s-au mi s-a citat iarasi legea,de parca eu nu as fi cunoscut-o!(refuzul total al oricarei actiuni).
In vara anului 2010 cand m-am prezentat sa-mi achit contributia pe urmatoarele 6 luni,conducerea casei mi-a comunicat ca nu-mi mai incaseaza banii pana nu platesc pretinsa creanta.Pentru a nu ramane fara asigurare medicala, am achitat contributia pe urmatoarele 6 luni direct in contul casei de asigurari prin mandat postal,facand acelasi lucru la inceptul anului 2011.Ieri am primit un Extras de Cont din partea casei mele de asigurari,de la sfrasitul anului 2010(deci care nu tine seama de ultima plata), prin care ma anunta ca figurez cu un debit in evidentele lor contabile, si prin care mi se solicita sa returnez acest document casei in termen de 5 zile,citez:"confirmat pentru suma acceptata,iar in cazul constatarii de diferente sa anexati nota explicativa cuprinzand obiectiile dvs.Prezentul extras de cont tine loc de conciliere conform procedurii arbitrare."
M-am gandit ca ar fi bine sa le trimit o copie a adresei C.N.A.S,o copie a platilor efectuate de catre mine prin mandat postal,si un scurt istoric al pozitiei abuzive si ilegale a casei de asigurari(adica a lor) care refuza sa aplice legea,dupa ce m-a privat de asigurare medicala luni de zile prin refuzul constant si nejustificat de a-mi incasa suma legal datorata,in loc sa nu dau nici-o importanta documentului si sa continui sa platesc contributia prin mandat.
Mentionez ca in ciuda amenintarilor ca vor trece la executare silita(verbale si scrise),pana in prezent nu au trimis titlul de creanta la D.I.T.L,aceasta evident datorita faptului ca nu au o baza legala.
Doresc sa subliniez ca vreau sa evit pe cat posibil un litigiu in instanta,costisitor si de durata.Din acest motiv am preferat sa achit contributia in contul casei de asigurari,aceasta refuzand sa o incaseze la sediu,asa cum am mai aratat.

Va multumesc anticipat.

Alte discuții în legătură

Infiintarea popririi asupra tuturor sumelor de bani detinute cu orice titlu. Artigas Artigas Va salut, Am un conflict cu casa de asigurari de sanatate,in sensul ca aceasta pretinde abuziv sa-i achit o suma de bani,pentru o perioada in care nu am ... (vezi toată discuția)
Plata retroactiva cas laura pop laura pop Am pensie 730lei si sint pensionata din mai 2008 cu pensie la limita de virsta.In ultimii 4/5 ani nu am lucrat si pt.asta trebuie sa platesc CAS ,pt.perioada ... (vezi toată discuția)
Asigurare de sanatate ionel79 ionel79 Buna, doresc sa aflu cum pot sa devin asigurat daca in aceasta luna ma voi angaja. Mentionez ca ultima luna in care mi-am platit asigurarea a fost Martie 2010, ... (vezi toată discuția)