avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 265 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... plata retroactiva CAS
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

plata retroactiva CAS

Am pensie 730lei si sint pensionata din mai 2008 cu pensie la limita de virsta.In ultimii 4/5 ani nu am lucrat si pt.asta trebuie sa platesc CAS ,pt.perioada retroactiva,practic pt.perioada dinainte de pensionare.Deci nu fiindca nu am platit corect pe perioada lucrate.De la casa de asig. mi s-a spus ca trebuie sa ma asigur pt.5 ani inainte de pensie ,dar fiindca a trecut deja un an de cind sint in pensie ,trebuie sa ma asigur doar pe 4 ani,deci pe anii 2004-2008. Nu poti deveni asigurat
din momentul intrarii in pensie ,de la sine...?
Cel mai recent răspuns: Crissa C , Consilier juridic 10:40, 26 Octombrie 2009
Dvs, sunteti asigurata odata cu intrarea la pensie,insa sunteti restanta pentru perioada 2004-2008 doar daca aveati alt venit impozabil si nu ati fi platit.Normal casa de asigurari pentru cei fara venit trebuie sa calculeze 5,5% pe ultimele 6 luni calculat la venitul minim brut pe economie.
Conform Ordinului CNAS 617/2007

Sunteti asigurata in baza:
SECTIUNEA a 8-a
Documentele justificative privind dobandirea calitatii de asigurat, respectiv de asigurat fara plata contributiei
m) pentru pensionarii cu venituri din pensii pana la limita supusa impozitului pe venit, pe baza actului de identitate, a cuponului mandatului postal de achitare a drepturilor sau a talonului de plata prin cont curent personal deschis la o unitate bancara, din luna anterioara. In cazul pierderii acestor documente sau pana la dobandirea lor, calitatea de pensionar poate fi dovedita cu o adeverinta eliberata de institutia platitoare a pensiei;

SECTIUNEA a 10-a
Persoanele care au obligatia de a se asigura si nu pot dovedi plata contributiei

ART. 28
Persoanele care au obligatia de a se asigura si nu pot dovedi plata contributiei sunt obligate pentru a obtine calitatea de asigurat sa achite contributia legala pe ultimele 6 luni, daca nu au realizat venituri impozabile pe perioada termenelor de prescriptie privind obligatiile fiscale. Contributia in acest caz se calculeaza la salariul minim brut pe tara in vigoare la data platii, calculandu-se majorari de intarziere. Nivelul majorarilor de intarziere este cel in vigoare la data platii.
Exemplu de calcul pentru aceasta situatie: O persoana avea obligatia sa plateasca contributia de asigurari sociale de sanatate, dar nu a realizat venituri impozabile pe perioada termenului de prescriptie, respectiv pe ultimii 5 ani. La data de 1 august 2007 se adreseaza casei de asigurari de sanatate pentru a obtine calitatea de asigurat. In urma verificarilor casa de asigurari de sanatate constata ca, in termenul de prescriptie, respectiv 1 august 2002 - 1 august 2007, aceasta persoana nu a realizat venituri impozabile. Pentru a beneficia de pachetul de servicii de baza are obligatia sa plateasca contributia pe 6 luni (1 februarie 2007 - 31 iulie 2007), calculata la nivelul salariului de baza minim brut pe tara in vigoare la data platii, precum si majorari de intarziere la nivelul in vigoare la data platii. Data de la care incepe sa curga perioada de 6 luni incepe de la data de 1 august 2007. Dupa efectuarea acestei plati persoana in cauza are obligatia platii lunare a contributiei la fond, calculata la nivelul salariului de baza minim brut pe tara, daca nu realizeaza venituri impozabile.
ART. 29
Persoanele care au obligatia de a se asigura si nu pot dovedi plata contributiei sunt obligate pentru a obtine calitatea de asigurat sa achite pe intreaga perioada a termenelor de prescriptie privind obligatiile fiscale contributia legala lunara calculata asupra veniturilor impozabile realizate si obligatiile fiscale accesorii de plata prevazute de Codul de procedura fiscala, daca au realizat venituri impozabile pe toata aceasta perioada.
Ultima modificare: Luni, 26 Octombrie 2009
Crissa C, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Redobandirea calitatii de asigurat in sist. asigurarilor sociale de sanatate Elena Soare Elena Soare Pana in 1998 am fost salariat si am fost asigurat conform legii. Ulterior am platit asigurarea de sanatate, pe baza de chitante, direct la CASMB in str. ... (vezi toată discuția)
Plata cass iuliana.stanciu202 iuliana.stanciu202 Buna ziua, Am un SRL la care sunt asociat unic si conform legilor in vigoare la momentul respectiv nu am putut sa fiu si angajat ... asa ca nu am platit ... (vezi toată discuția)
Plata retroactiva a contributiei la sanatate lavieestbelle lavieestbelle Am lucrat cu contract de munca pe jumate de norma in perioada mai -noiembrie 2011. De atunci nu am mai realizat venituri si nu am mai fost asigurat. Nici nu am ... (vezi toată discuția)