avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 707 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale AUTORIZATIE DE MUNCA
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

AUTORIZATIE DE MUNCA

Fiti draguti sa ma ajutati si pe mine intr-o problema.Am o cunostiinta care este de cetatenie straina care ar dori sa obtina AUTORIZATIE DE MUNCA si dupa aceea REINTREGIREA FAMILIEI imi puteti da sfaturi cum sa ajut aceasta persoana?
Va multumesc si astept raspunsul dumneavoastra!
Va doresc o zi buna!

Cel mai recent răspuns: mihai08 , utilizator 17:03, 1 Iulie 2008
Pentru obtinerea autorizatiei de munca trebuie sa respectati urmatorii pasi:
1. declararea postului vacant pe care doriti sa il angajati la AJOFM si obtinerea unei adrese in acest sens
2. echivalarea diplomei de studii la Ministerul Educatiei
3. depunerea dosarului in vederea obtinerii avizului de munca la autoritatea pentru straini din localitatea de domiciliu, ce va cuprinde dosarul tot de la acesta autoritate gasiti opisul
4. ridicarea autorizatiei si obtinerea vizei la ambasada Romaniei din tara de domiciliu a cetateanului respectiv
Aceasta procedura se aplica doar cetatenilor statelor non UE.
Multumesc foarte mult tuturor celor care mi-ati raspuns ....Este de cetatenie turca....La ANOFM poate merege orice persoana sa indeplineasca sarcinile pentru obinerea autorizatiei de munca sau trebuie sa aiba o calitate anume cum ar fi un avocat?
Va mutumesc f mult si Va doresc toate cele bune!
Nu AJOFM elibereaza autorizatiile de munca, ci Oficiul Roman pentru Imigrari.
In acest sens, OUG nr.56/2007 dispune ca autorizaţia de muncă poate fi eliberată, la cererea angajatorului, de către Oficiul Român pentru Imigrări, pentru străinii care îndeplinesc condiţiile prevăzute de legislaţia română cu privire la regimul străinilor, încadrarea în muncă şi detaşarea acestora pe teritoriul României.
In cazul cetatenilor turci exista urmatoarele posibilitati :
1. pot fi încadraţi în muncă sau, după caz, pot presta muncă la persoane fizice sau juridice din România, fără autorizaţie de muncă, daca :
a) sunt titulari ai dreptului de şedere permanentă pe teritoriul României;
b) accesul pe piaţa muncii din România este reglementat prin acorduri, convenţii sau înţelegeri bilaterale încheiate de România cu Turcia, dacă această posibilitate este stabilită prin textul acordului, convenţiei sau înţelegerii;
c) au dobândit o formă de protecţie în România;
d) desfăşoară activităţi didactice, ştiinţifice sau alte categorii de activităţi specifice cu caracter temporar în instituţii de profil acreditate din România, în baza unor acorduri bilaterale, sau ca titular al unui drept de şedere pentru desfăşurarea de activităţi de cercetare ştiinţifică şi personalul înalt calificat, în baza ordinului ministrului educaţiei, cercetării şi tineretului, precum şi străinii care desfăşoară activităţi artistice în instituţii de cultură din România, în baza ordinului ministrului culturii şi cultelor;
e) urmează să desfăşoare pe teritoriul României activităţi temporare solicitate de ministere ori de alte organe ale administraţiei publice centrale sau locale ori de autorităţi administrative autonome;
f) sunt numiţi şefi de filială, reprezentanţă sau de sucursală pe teritoriul României a unei companii care are sediul în străinătate, în conformitate cu actele prevăzute de legislaţia română în acest sens;
g) sunt membri de familie ai cetăţenilor români;
h) sunt angajaţi ai persoanelor juridice cu sediul în unul dintre statele membre ale Uniunii Europene sau în unul dintre statele semnatare ale Acordului privind Spaţiul Economic European, detaşaţi în România, cu condiţia prezentării permisului de şedere din acel stat.

2. pot fi încadraţi în muncă sau, după caz, pot presta muncă la persoane fizice sau juridice din România, fără autorizaţie de muncă, daca au autorizatie de munca obtinuta potrivit dispozitiilor OUG nr.56/2007.
Cererea pentru eliberarea autorizaţiei de muncă se soluţionează de către Oficiul Român pentru Imigrări în termen de 30 de zile de la data înregistrării acesteia. În cazurile în care, pentru constatarea îndeplinirii condiţiilor de obţinere a autorizaţiei de muncă, sunt necesare verificări suplimentare, termenul de soluţionare a cererii poate fi prelungit cu cel mult 15 zile.

Se poate imputernici o alta persoana care sa se ocupe de obtinerea autorizatiei de munca.

Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Mai 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
Dar pt cetatenii moldoveni cum e? E la fel ca in cazul celor turci? De exemplu daca e student in Romania , cu permis de sedere pt studii, mai are nevoie de alte acte pt a muncii?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conditii in care cetatenii straini se pot angaja catacata602 catacata602 se pot angaja cetatenii statelorb non ue in romania si dak da stie cineva vreo firma care angajeaza cetatenii straini? (vezi toată discuția)
Necesitate urgenta de sfaturi!!! elda elda Buna ziua, Intrebarea mea este urmatoarea: Studentii, straini bursieri ai statului roman in ce conditii pot lucra? Care sunt procedurile care trebuie urmate ... (vezi toată discuția)
Vreau sa angajez un cetatean german inserv inserv Am nevoie de un specialist si am gasit un cetatean german care vrea sa vina sa lucreze la firma mea.Pot sa-l angajez sau am nevoie de aprobarea celor de la ... (vezi toată discuția)