avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 236 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... program flexibil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

program flexibil

Buna ziua. Lucrez la o firma de prelucrari metalice prin aschiere ca electronist si as avea o intrebare.
Administratia vrea sa lucram simbata si duminica din cauza ca nu pot sa-si atinga normele pe timpul saptamini , si sa ne acorde timpul de repaus in alte zile din cursul saptaminii prin rotatie, adica sa aiba un flux continuu de 7zile din 7.
Este legal fara acordul nostru si daca DA ,de ce sporuri trebuie sa beneficiem ?
PS. pe ce perioada se poate prelungi acest program ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:26, 13 Februarie 2011
Codul muncii:
Art. 110. - (1) Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus.
(2) În funcţie de specificul unităţii sau al muncii prestate, se poate opta şi pentru o repartizare inegală a timpului de muncă, cu respectarea duratei normale a timpului de muncă de 40 de ore pe săptămână.
Art. 113. - (1) Modul concret de stabilire a programului de lucru inega l în cadrul săptămânii de lucru de 40 de ore, precum şi în cadrul săptămânii de lucru comprimate va fi negociat prin contractul colectiv de muncă la nivelul angajatorului sau, în absenţa acestuia, va fi prevăzut în regulamentul intern.
(2) Programul de lucru inegal poate funcţiona numai dacă este specificat expres în contractul individual de muncă.

Personal consider ca nu se justifica decat daca fluxul tehnologic nu poate fi intrerupt ceea ce nu-mi vine a crede. Nu se mai lucreaza de 20 de ani cu norme tehnice desi este foarte necesar pentru a justifica legal legal timpul de munca dar si pentru o salarizare corecta. Organizatia sindicala sau reprezentantii salariatilor sa solicite normele iar daca exista vedeti daca sunt calculate corect tinand cont de dotarea tehnica, calificare, complexitatea operatiilor, etc. Ar trebui sa existe fise tehnologice si plane de operatii.
Da fluxul se poate intrerupe fara nici o problema. Avem masini cu comanda numerica de ultima generatie si se poate porni o masina in 5,6 minute.Este vorba de fabricare roti dintate pt industria auto.Acum nu suntem noi de vine ca nu se indeplinesc planurile ,atata timp cit maistri si directorul de productie asi asuma cifre ca pe vremea raposatului si nu le pot duce la bun sfirsit inclusiv cu nerespectarea pauzelor si a unor timpi prevazuti in normative. Dar v-as ruga sa-mi spuneti daca se acorda spor la salariu pt. acest progam asa zis flexibil. Va multumesc
Avand in vedere ca sunteti lipsiti de zilele de sambata si duminica, zile cand puteti sta cu toata familia (ca in rest copii sunt la scoala, sotia la servici), aveti dreptul sa solicitati un spor la salariu. Si trebuie sa aveti in vedere ca este o modificare a unei clauze contractuale (timpul de muncc si odihna) care nu se poate face decat de comun acord. Si totusi nu pricep, daca veti lucra aceleasi numar de ore cum realizati alte norme, numai pentru faptul ca lucrul se face sambata si duminica in loc de marti si miercuri de exemplu? Garantez cca rezultatele din zilele nelucratoare vor fi mai slabe decat in cele lucratoare , salariatul fiind lipsit de un randament total pe motiv psihologic.
Se va lucra in toate zilele saptamini dar vom avea liber prin rotatie, uni luni si marti, alti marti si miercuri si asa mai departe.Deci firma va avea activitate non stop.Probabil vor lucra uni oameni pe 2,3 masini ,nu stiu cum vor face.
Partea care ne intereseaza,este daca vom beneficia de spor la salariu conform codului munci art.120 alineat2 ? ,programul fiind tot de 40 de ore ,dar vom lucra simbata si dumineca.
Va multumesc mult
Repausul săptămânal se acordă în două zile consecutive, de regulă sâmbăta şi duminica. În cazul în care repausul în zilele de sâmbătă şi duminică ar prejudicia interesul public sau desfăşurarea normală a activităţii, repausul săptămânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern. In acest ultim caz, salariaţii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de muncă sau, după caz, prin contractul individual de muncă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Program de lucru inegal vs repaus saptamanal Patience Patience Buna ziua, Am o intrebare referitor la modul de lucru corect pentru un salariat cu norma intreaga (8h/s,40h/s), dar cu un program de lucru inegal. E ... (vezi toată discuția)
Angajare personal cu 44 ore lucrate pe saptamana iuliandrv iuliandrv pot sa angajez o persoana cu 44 ore lucrate pe saptamina ? este singurul angajat, iar programul este (de comun acord cu angajatul) : luni - vineri - 8 ore pe ... (vezi toată discuția)
Cum pontam sambata? hgabi hgabi Am urmatoarea situatie: programul de lucru cu clientii firmei este urmarorul luni -vineri:8-18, iar sambata:8-13. Angajatii sunt programati in ture, astfel ... (vezi toată discuția)