avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediul pt. sarcina si lauzie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediul pt. sarcina si lauzie

Buna seara, imi poate spune cineva daca s-a modificat ceva referitor la concediul pt. sarcina si lauzie de 126 zile calendaristice? Din ceea ce stiam eu trebuie uzate minim 42 zile calendaristice dupa nastere...dar de curand am auzit vehiculandu-se ideea ca dupa nastere salariata trebuie sa uzeze doar 42 zile, nu mai mult..restul de 84 zile calendaristice se vor efectua inainte de data estimata a sarcinii.
Este adevarat?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:08, 13 Februarie 2011
OUG 158/2005 modificata:
Art. 24. - (1) Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere.
(2) Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice.
Conform OUG 158/2005, salariata gravida sau care tocmai a nascut are dreptul la concediu de maternitate (sau concediu maternal). Concediul de maternitate cuprinde 126 zile calendaristice si se imparte in:
- concediu de sarcina, numit si concediu prenatal (inaintea nasterii)
- concediu de lauzie, numit si concediu postnatal (dupa nastere)

Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice.
Impreuna cu medicul stabiliti cum doriti eslonarea concediului de maternitate in asa fel incat postnatalul sa fie de minimum 42 de zile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu sarcina si lauzie oanabitta oanabitta Buna ziua am citit undeva astfel concediu de sarcina este de 63 zile calendaristice si 63 de zile cel de lauzie . Ce ma intereseaza pe mine daca pot acumula ... (vezi toată discuția)
Concediul prenatal mai mult de 42 de zile???? ContSters101001 ContSters101001 Buna ziua! Am doar o intrebare: concediul prenatal poate sa fie mai mare de 63 zile ( 126 sunt total), indeplinindu-se cele 42 zile obligatorii postnatal??? In ... (vezi toată discuția)
Concediul de maternitate gafarellis gafarellis Am o nelamurire. Eu nu mi-am luat concediu prenatal si vreau sa stiu daca s-au pierdut zilele acelea sau daca pot sa le iau acum postnatal toate zilele, 63 ... (vezi toată discuția)