avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 630 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Minor de 16 ani poate calatori singur in strainatate?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Minor de 16 ani poate calatori singur in strainatate?

buna ,
poate calatorii singur in stainatate un minor de 16 ani? Problema mea este cred destul de des intalnita . Ambii parinti sunt plecati la munca in strainatate ,copilul ramas in Romania . Intrebare: In perioada vacantelor ,minorul de 16 ani poate calatorii singur in strainatate ,pentru a merge in vizita la parinti si pentru a se intoarce in Romania pentru anul scolar ? Minorul are si buletin si pasaport .Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 21:22, 10 Iunie 2011
NU.Parintii vor merge la ambasada sau consulat ce au mai aproape si imputernicesc o persoana care sa insoteasca minorul pe perioada calatoriei.
Poate avea calitatea de însoţitor şi o persoană anume desemnată din cadrul unei societăţi comerciale autorizate, în condiţiile legii, să desfăşoare activităţi de transport internaţional de persoane.
Minorul va avea nevoie de o declaratie notariala a ambilor parinti care sa cuprinda urmatoarele mentiuni:
a)scopul deplasării;
b) ruta urmată până în statul de destinaţie;
c) indicarea faptului dacă minorul urmează să rămână în statul de destinaţie, caz în care trebuie menţionată persoana căreia urmează a-i fi încredinţat minorul sau dacă urmează să se reîntoarcă împreună cu un însoţitor, ale cărui date de identitate trebuie indicate, în cazul în care acesta este o altă persoană decât cea cu care iese din România.
Daca minorul va calatori cu avionul, parintii pot lua legatura cu compania aeriana cu care urmeaza sa calatoreasca acesta si aceasta va pune la dispozitie o persoana din cadrul companiei ( pe care parintii o vor imputernici prin acea declaratie notariala ) care va prelua minorul la plecarea din tara si il va incredinta pe aeroportul din tara de destinatie unuia dintre cei doi parinti.
Pentru acest serviciu se plateste suplimentar fata de costul biletului de avion.

Multumim mult pentru raspuns !toate cele bune !
Multumim !toate cele bune !
scuze pentru interventie.dar am si eu o intrebare.pot pleca din tara ( in franta ) cu avionul fara procura de la parinti ? am auzit aceasta varianta si nu sunt sigur de ea.acum ca facem parte din uniunea europeana .multumesc.

Alte discuții în legătură

Lamurire blondutza-mada blondutza-mada Sunt o fata de 16 ani , locuiesc cu mama, mama e divortata, iar tata este plecat America. Prin divortul parintilor mei am ramas incredintata mamei. As dori sa ... (vezi toată discuția)
As dori sa pot aduce fratele in strainatate dar este minor melinda24 melinda24 buna seara!as dori sa stiu ce trebuie sa fac in legatura cu actele pentru un minor de 16 ani fratele meu care este in romania iar eu in italia,aceest lucru lam ... (vezi toată discuția)
Minor de 14 ani pleaca neinsotit in ue omisomis omisomis Care este procedura pe care trebuie sa o indeplinesc astfel incat copilul meu, minor 14 ani impliniti (pasaport individual valabil), sa poata pleca pentru o ... (vezi toată discuția)