avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... act de proprietate pe un imobil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

act de proprietate pe un imobil

buna ziua,
am si eu o rugaminte,am o matusa si vrea sa dea casa sa la un nepot,mentionez ca sotul este decedat de multi ani si are 2 copii,unul locuieste cu ea si o ajuta iar celalalt locuieste in alt oras si vine o data la cativa ani,matusa e o fameie batrana si vrea sa dea casa nepotului din partea fiului care locuieste cu ea si are 22 ani.Ar avea probleme cu celalalt copil?ea nu ar vrea sa-i dea spre mostenire nici o camera pentru ca nu a avut grija de ea
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 10:05, 13 Februarie 2011
Daca nu a avut loc dezbaterea succesiunii dupa sot in termenul de optiune succesorala, respectiv in cele 6 luni de la data decesului defunctului.
Cum unul din copii a ramas in casa, parte a averii succesorale a defunctului, se prezuma ca acesta a acceptat tacit succesiunea dupa tata, prin actele de administrare facute imobilului. Daca celalalt copil nu a facut vreun act de acceptare expresa sau tacita a mostenirii lasate de tatal sau, atunci trebuie dezbatuta succesiunea dupa defunct la notar. Cand vor fi citati copiii, acestia pot renunta la mostenire sau nu. In situatia in care nu renunta la mostenire, se va invoca de sotia supravietuitoare prescriptia dreptului de optiune succesorala al copilului care nu a locuit cu aceasta, urmand ca dosarul sa se suspende si sa fie solutionat in instanta.
Daca imobilul este bun comun al sotilor, matusa nu poate face vreun act decat cu privire la partea sa, nu si cu privire la partea ce-i apartinea sotului defunct. Este necesara dezbaterea succesiunii dupa defunct pentru a se stabili cui si cat ii revine fiecaruia din averea defunctului si numai dupa aceea, recomand a fi facut un act de dispozitie de catre matusa cui doreste, atat pe partea sa cat si pe partea ce i-a revenit din cota sotului defunct. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renuntare drept de mostenire decs decs Buna ziua, Va rog frumos sa ma ajutati cu o solutie / sugestie. Este vorba despre casa parinteasca a mamei mele aflata este intr-un sat din Teleorman. Este ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire efuionut efuionut Situatia sta in felul urmator, Bunicii din partea tatalui meu, mama si tatal meu au decedat si tatal meu mai are o sora. Din totdeauna tatal meu si mama mea ... (vezi toată discuția)
Donatie caddya89 caddya89 Daca unicul mostenitor al mamei sale detine doar certificatul de deces, fara sa fi facut dezbaterea succesiunii, este posibil ca el sa doneze unei terte ... (vezi toată discuția)