avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1087 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Perioade lucrate in alte state
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Perioade lucrate in alte state

Va supun atentiei urmatorul aspect : O persoana care a lucrat in Romania 22 de ani , apoi a lucrat cu contracte in mai multe tari.Cum se procedeaza pentru pensie ? Trebuie solicitate tarilor in care a lucrat documente care sa ateste faptul ca a lucrat cu contract si sa le ataseze dosarului de pensie in tara ? Sunt valabile documentele din alte tari ? Cel mai important aspect este ca contractele au fost pe rand in : Coasta de Fildes; S.U.A.; Brazilia; Cipru; Filipine. Va rog cu seriozitate un raspuns. Nu am nici cea mai mica idee cum se procedeaza.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 00:05, 14 Februarie 2011
Perioadele lucrate in state membre ale UE si in statele cu care Romania a incheiat conventii de reciprocitate in domeniul asigurarilor sociale, perioade pentru care s-au platit contributiile de asigurari sociale, constituie stagiu de cotizare si in Romania. Din statele pe care le-ati scris, doar Cipru este membru al UE si, din ceea ce stiu eu, vom avea conventie cu SUA.

VASILENCO MIHAELA a scris:
Trebuie solicitate tarilor in care a lucrat documente care sa ateste faptul ca a lucrat cu contract si sa le ataseze dosarului de pensie in tara ? Sunt valabile documentele din alte tari ?

Persoana care urmeaza sa beneficieze de pensie nu trebuie sa solicite nimic, doar completeaza formularele la casa de pensii. Schimbul de documente se face intre state, prin institutiile care le reprezinta in domeniul asigurarilor sociale.

Ca sa intelegeti procedura, accesati link-urile de mai jos si cititi discutiile:
www.avocatnet.ro/content/for...

www.avocatnet.ro/content/for...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie comunitara viorica753 viorica753 sunt pensionara la limita de varsta,am lucrat in Franta 3 luni cu contract de munca, va rog sa-mi spuneti daca beneficiez de recalcularea pensiei si daca da ... (vezi toată discuția)
Dreptul la pensie dupa activitatea lucrata in strainatate cezara ioana cezara ioana in situatia in care s-a lucrat in Romania 16 ani, s-a plecat in Israel cu contract de munca de 8 ani si apoi in Italia cu contract de munca de 4 ani, statul ... (vezi toată discuția)
Pensie din israel felicia13 felicia13 buna, as vrea sa aflu mai multe informatii despre dreptul de a primi pensie din israel al celor care au lucrat acolo cu acte legale; tatal meu a lucrat in ... (vezi toată discuția)