avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1019 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... explicare termen juridic
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

explicare termen juridic

Va rog sa-mi spuneti ce inseamna "a denunta ".Intr-un contract scrie ca imputernicitul nu poate "prelungi,denunta si/sau rezilia contractul". si nu stiu ce inseamna a denunta.Va rog sa-mi spuneti Dv.,multumesc
Cel mai recent răspuns: tudorioan , utilizator 19:24, 14 Februarie 2011
denunţa - DENUNŢÁ, denunţ, vb. I. Tranz. 1. A aduce la cunoştinţa unei autorităţi săvârşirea unei infracţiuni, a face un denunţ. ♦ A pârî. 2. A comunica oficial că un contract, un act încetează de a mai fi în vigoare; a rezilia unilateral un contract. – Din fr. dénoncer, lat. denuntiare. DENUNŢÁ vb. tr. 1. a face un denunţ. ♢ (fam.) a pârî. 2. a declara nul, expirat (un tratat, un contract etc.). 3. a indica, a demonstra. (< lat. denuntiare, fr. dénoncer) DENUNŢÁ vb. 1. a pârî, a reclama, a spune, (pop.) a vinde, (Mold., Transilv. şi Maram.) a ponoslui, (înv.) a jelui, a vădi, (fam. fig.) a aranja, a turna. (L-a ~ autorităţilor.) 2. v. dezaproba.
Denuntarea unilaterala este caz de incetare a contractului , cu conditia respectarii termenului de preaviz. Prin „termen de preaviz” se intelege intervalul de timp dintre manifestarea vointei de a desface contractul si data incetarii efective a contractului. Denuntarea unilaterala poate fi facuta de oricare dintre parti, producand efecte chiar daca nu a fost acceptata de cealalta parte, acordul sau dezacordul acesteia neavand semnificatie. Termenul de preaviz se poate stabili fie prin conventia partilor, fie, in lipsa, in functie de natura lucrului si dupa obiceiul lucrului (art. 1443 C.civ.). Legea nu prevede o forma anume pentru denuntarea unilaterala. In practica aceasta se face in scris, iar daca cealalta parte refuza sa dea o dovada de primire se face prin notificare, prin intermediul executorilor judecatoresti.
Astfel, in practica judiciara s-a aratat ca, daca unei parti i-a fost notificata denuntarea contractului sau a fost introdusa o actiune in justitie pentru evacuare, atunci sunt intrunite cerintele prevazute de art. 1436 alin. 2 C.civ., contractul incetand prin denuntarea unilaterala. Dupa expirarea termenului de preaviz, contractul inceteaza, un nou contract putand fi incheiat numai printr-un nou acord de vointa al partilor.


"Intr-un contract scrie ca imputernicitul nu poate "prelungi,denunta si/sau rezilia contractul". Sper ca nu Dvs. sunteti imputernicitul, pentru ca in acest caz, inseamna ca nu puteti denunta unilateral contractul, si va ramane optiunea de a a rezilia cu acordul celeilalte parti.
Ultima modificare: Luni, 14 Februarie 2011
cristinan44, utilizator
~ Conținut șters la cerere ~
catre,fdanila... Pune mana pe carte, nu numai atat, chiar daca ar fi un abecedar util, ar fi un un inceput, dar chiar daca incerci sa citezi pe cineva fa-o cu in sensul cel mai corect prevazut in regulamentul acestui site! Altfel...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract inchiriere abeje abeje denuntare unilatera Am un contract de inchiriere pe perioada determinata inregistrat la organele fiscale.In cazul in care doresc incetarea lui (din motive ... (vezi toată discuția)
Cum este corect, paºti sau paºte ? Constantin Alexandru Radu Constantin Alexandru Radu Conform DEX ambele forme sunt tolerate, incurajata fiind Paşti. Paşte este verb si refera la actiunea de a rupe cu gura plante... Limba vorbită a ... (vezi toată discuția)
Renuntarea la termenul extinctiv in contractele sinalagmatice ContSters20980 ContSters20980 Dragi colegi, Am dat de o situatie interesanta, cred eu. Contract sinalamatic (prestari servicii) ce prevede posibilitatea denuntarii unilaterale cu preaviz ... (vezi toată discuția)