avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 999 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Renuntarea la termenul extinctiv in contractele ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Renuntarea la termenul extinctiv in contractele sinalagmatice

Dragi colegi,
Am dat de o situatie interesanta, cred eu. Contract sinalamatic (prestari servicii) ce prevede posibilitatea denuntarii unilaterale cu preaviz de 2 luni. O parte notifica incetarea dupa cele doua luni. Poate celalta parte sa renunte la termenul acordat?

Dilema vine de la faptul ca regula din codul civil e ca termenul e in favoarea debitorului - ok, dar aici sunt ambele parti debitoare cu privire la obligatiile asumate. In plus, in materia termenului extinctiv am o problema sa vad cum poate debitorul sa renunte la termen: de ex intr-un imprumut (sa zicem gratuit, pentru simplitate) cum poate imprumutatul sa renunte la termenul extinctiv? Sau mai bine, ce ar insemna renuntarea la termenul extinctiv, poate nu inteleg eu bine problema.

Multumesc anticipat pentru pareri :)
Contractul este legea partilor, iar dispozitia art. 969 potrivit careia conventia se poate revoca prin consimtamantul mutual al partilor este una supletiva, in lipsa unei intelegeri/prevederi contrare a partilor.
Prin urmare, partile sunt libere sa agreeze posibilitatea denuntarii unilaterale ca un drept in favoarea uneia sau a ambelor parti.
Acesta fiind un drept, o facultate, acordat in favoarea unui beneficiar, numai beneficiarul sau poate renunta la el.
Insasi acordul privind dreptul de denuntare unilaterala este o conventie, si odata legal incheiata, ea este legea partilor: pentru cel ce acorda dreptul, acesta e o obligatie; pentru cel ce il primeste, acesta este o facultate.
Acest lucru se aplica in ambele cazuri: titularul acestui drept poate renunta la dreptul de a denunta unilateral contractul; titularul dreptului de a plati la un anumit termen are facultatea de a plati pana la termenul acordat si obligatia de a plati la implinirea termenului acordat. Termenul este acordat in beneficiul debitorului. Pana la data implinirii termenului, debitorul poate dispune in mod liber de acesta, renuntand la el sau angajandu-se la un termen mai scurt.

Ultima modificare: Joi, 21 Ianuarie 2010
Luisa Mitroi legalista.ro, Consilier juridic
Luisa Mitroi a scris:
Prin urmare, partile sunt libere sa agreeze posibilitatea denuntarii unilaterale ca un drept in favoarea uneia sau a ambelor parti.
Acesta fiind un drept, o facultate, acordat in favoarea unui beneficiar, numai beneficiarul sau poate renunta la el.

De-acord, dar ma intereseaza renuntarea la termen, nu la un drept.
Sunt de acord cu Alberto. Inteleg acum ca de fapt o parte incearca sa "renunte" la o obligatie. Termenul de preaviz este o obligatie pentru partea care are dreptul sa denunte contractul si, pentru operarea denuntarii, termenul trebuie respectat. "Renuntarea" la termen nu reprezinta, in acest caz, decat o oferta de renegociere a clauzelor contractuale, care trebuie agreata de parti si sa se constituie in act aditional la contract.



Ultima modificare: Joi, 21 Ianuarie 2010
Luisa Mitroi legalista.ro, Consilier juridic
Poate celalta parte sa renunte la termenul acordat?


Desigur. Desi termenul de "renuntare" este impropriu.
Partile pot "conveni" un alt termen extinctiv.
Noul termen trebuie convenit de ambele parti. (un aditional la contract)
Notificarea cu privire la denuntarea unilaterala fara respectarea termenului este nula.
Renuntarea la termen unilaterala are doar valoare de oferta de modificare a contractului care poate fi acceptata sau nu.

cum poate imprumutatul sa renunte la termenul extinctiv?


Intr-un contract de imprumut fara dobanda, termenul la care suma trebuie restituita este dispus in beneficiul debitorului.
Ce inseamna beneficiul?
Ca numai debitorul poate renunta la beneficiul termenului, platind inainte de implinirea acestuia.
Creditorul nu poate pretinde plata inainte de implinirea termenului, deoarece acesta nu a fost stipulat in favoarea sa.
Dar, daca imprumutul s-a acordat cu dobanda, termenul este stipulat in favoarea ambelor parti, astfel incat nici una nu poate renunta la termen fara acordul celeilalte.(pt. ca dobinda ar fi mai mica)
Ultima modificare: Joi, 21 Ianuarie 2010
Albert Kurtyan, Consilier juridic
Probabil ca n-am fost suficient de clara. Ideea e ca o parte notifica incetarea contractului in 2 luni. Poate cealalta parte sa spuna ok, renunt la termenul de notificare prealabila si contractul inceteaza imediat? Asta ma intereseaza, nu exercitarea denuntarii. Nu vreau sa discutam despre denuntare absolut deloc, si nici despre vreun acord (care e exclus).
Ultima modificare: Joi, 21 Ianuarie 2010
ContSters20980, utilizator

Alte discuții în legătură

Precontract nerespectat la termen Ciani Ciani Daca nu am pretenti se anuleaza acest precontract find depasit termenul (vezi toată discuția)
Reziliere contract internet dupa legea 161/2010 daniel77 daniel77 Am fost client al unei firme ”A” ce oferea servicii de internet (am platit taxa de instalare 100 RON si abonamentul lunar, iar rezilierea s-a ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract telefonie fixa/internet ron_ada ron_ada Sunt clienta unui operator mare ce ofera aceste servicii. As dori sa reziliez contractul cu ei desi mai am 1 an de contract verbal. Le voi da telefon luni. Au ... (vezi toată discuția)