avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 830 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... mediu toxic
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

mediu toxic

Buna ziua,
As dori sa aflu si eu raspunsul la urmatoarea intrebare: daca sunt gravida si lucrez in mediu toxic(fabrica de reciclare acumulatori auto)-plumb, care sunt conditiile in care pot beneficia de concediu prenatal. Tin sa precizez ca lucrez ca secretara, iar in cladirea administrativa care este la 50 de metri de fabrica, se resimte mirosul de acid si de plumb.
Astept cu interes raspunsul dvs.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Doina Elena , Consultant resurse umane 10:18, 15 Februarie 2011
Puteti beneficia de concediu de risc maternal, vorbiti cu cei de la comp. SSM, la care veti prezenta in primul rand carnetul gravidei, in care medicul va scrie ca nu aveti voie in mediul toxic, sau ceva de genul.
Apoi va prezentati cu carnetul la Medicul de medicina muncii, care, in baza a ce scrie in carnet, va veni la locul dv.de munca, va vompleta fisa de riscuri si va recomanda concediu de risc maternal. Vorbiti in prealabil cu cei de la SSM. In mare aceasta este procedura.
Exista posibilitatea ca directorul societatii sa refuze semnarea unei astfel de decizii? Si care este perioada pe care se acorda acest concediu?
Ultima modificare: Luni, 14 Februarie 2011
parvaty, utilizator
Nu exista aceasta posibilitate pentru nu are nimic de pierdut.
Concediul de risc maternal se poate acorda, in intregime sau fractionat, pe o perioada ce nu poate depasi 120 de zile, de catre medicul de catre familie sau de catre medicul specialist, care va elibera un certificat medical in acest sens, dar nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevazute de legislatia privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale. Pe durata concediului de risc maternal se acorda o indemnizatie de risc maternal care se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate si al carei cuantum reprezinta 75% din baza de calcul si care se plateste de angajator cel mai tarziu odata cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectiva. Concediul si indemnizatia de risc maternal se acorda fara conditie de stagiu de cotizare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu cu risc maternal. Allymaya Allymaya Buna ziua,am și eu o intrbare.Doresc sa intru in concediu cu risc maternal .Am 18saptamani,domeniu in care lucrez,m-a impune sa stau foarte mult in picioare ... (vezi toată discuția)
Concediu risc de sarcina calin1992 calin1992 Buna ziua! Lucrez la a agentie de pariuri sportive unde se fumeaza. Mi-as dori sa raman insarcinata si as vrea sa am posibilitatea sa beneficiez de acest ... (vezi toată discuția)
Cartea de munca? crymony crymony Am si eu o mare dilema. Lucrez la un birou notarial de109 luni, cu contract de munca pe o perioada nedeterminata. Am ramas insarcinata, iar din motive de ... (vezi toată discuția)