avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 873 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cartea de munca?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cartea de munca?

Am si eu o mare dilema. Lucrez la un birou notarial de109 luni, cu contract de munca pe o perioada nedeterminata. Am ramas insarcinata, iar din motive de sanatate, am vorbit cu seful meu, explicandu-i care este problema, acesta dandu-mi urmatoarea rezolvare: Mi-a spus sa fac o cerere in care solicit incetarea activitatii in munca pe o perioada nedeterminata, spunandu-mi ca pot oricand reveni la serviciu. Intrebarea mea este daca prin cererea aceasta, cartea mea de munca merge in coninuare? si cum ramane cu concediul prenatal? Va rog ajutati-ma si pe mine ca nu inteleg. Multumesc
Cel mai recent răspuns: Doina Elena , Consultant resurse umane 13:19, 30 August 2008
In cazul incetarii contractului individual de munca, carnetul de munca se inchide.

In termen de 10 zile lucratoare de la data la care angajatorul a fost anuntat in scris de catre o salariata ca este gravida, a nascut recent sau alapteaza, acesta are obligatia sa instiinteze medicul de medicina muncii, precum si inspectoratul teritorial de munca pe a carui raza isi desfasoara activitatea. Impreuna cu medicul de medicina muncii efectueaza evaluarea privind riscurile la care este supusa salariata la locul ei de munca, intocmesc si semneaza raportul de evaluare privind riscurile la care este supusa salariata la locul ei de munca.

In conditiile in care angajatorul nu poate, in mod obiectiv, sa modifice conditiile si orarul de munca sau sa o repartizeze la un alt loc de munca, salariatele au dreptul la concediu de risc maternal dupa cum urmeaza:
- inainte de data solicitarii concediului de maternitate
- dupa data revenirii din concediul postnatal obligatoriu, salariatele care au nascut recent sau care alapteaza, in cazul in care nu solicita concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la 3 ani.

Concediul de risc maternal se poate acorda, de catre medicul de familie sau de medicul specialist, care va elibera un certificat medical in acest sens, dar nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevazute de legislatia privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.
Concediul de risc maternal se poate acorda in intregime sau fractionat, pe o perioada ce nu poate depasi 120 de zile.
Pe durata concediului de risc maternal salariata are dreptul la indemnizatia de risc maternal, care se suporta din bugetul asigurarilor sociale de stat.
medicul obstretician nu va poate prescrie concediu medical o perioada mai mare si apoi concediu de risc maternal daca aveti sarcina cu risc?
cerere de incetare a activitatii, cum v-a sugerat seful dvs. adica concediu fara plata pe o perioada nedet. nu puteti face pentru ca veti avea intrerupere la plata impozitului pe venit si nu veti mai beneficia de indemnizatie de crestere copil- 2 ani.
daca o puteti lungi cu conc.medicale ar fi ok, contractul de munca ar fi suspendat in tot acest timp si va veti putea intoarce la serviciu in mod sigur cand va inceta motivul suspendarii.
fiti cu bagare de seama.....
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 August 2008
Doina Elena, Consultant resurse umane
Va multumesc mult
trebuie sa aveti 12 luni neintrerupte stagiu de cotizare, la data nasterii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu maternitate Droxi Droxi Am un magazin alimentar si de 1 luna am angajat o fata cu contract de munca pe 4 ore . Acum am aflat ca ar vrea sa ramana gravida . Ce obligatii am eu fata de ... (vezi toată discuția)
Concediu risc de sarcina calin1992 calin1992 Buna ziua! Lucrez la a agentie de pariuri sportive unde se fumeaza. Mi-as dori sa raman insarcinata si as vrea sa am posibilitatea sa beneficiez de acest ... (vezi toată discuția)
Maternitate lavplus lavplus De la 1 aprilie m-am angajat cu contract de 4 ore /zi. Acum 2 zile am aflat ca sunt gravida . As dori sa stiu daca beneficiez de anumite drepturi legate de ... (vezi toată discuția)