avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 505 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... RESTITUIRE TAXA PE POLUARE
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

RESTITUIRE TAXA PE POLUARE

Am dat in judecata Ministerul Finantelor si Administratia Fondului pt.Mediu solicitand restituirea taxei pe poluare, taxa achitata in martie 2009. La prima infatisare am intrat in posesia intampinarilor aduse la dosar de parate, stabilindu-se o amanare. Administratia Fondului pt.Mediu ridica exceptia inadmisibilitatii, suspendarea cauzei in baza art.244 alin.1 Cod Procedura Civila, pana la solutionarea dosarului ce se afla pe rolul Curtii de Justitie a uniunii Europene avand ca obiect pronuntarea unei hotarari preliminarii in cauza C-402/09 cu privire la compatibilitatea reglementarilor nationale referitoare la taxa pe poluare cu dreptul comunitar si pe fondul actiunii - "Curtea Europeana de Justitie a CE si nici Comisia Europeana nu au considerat vreodata ca taxa de poluare este nelegala". Ministerul Finantelor pe cale de exceptie invoca tardivitatea plangerii prealabile, lipsa calitatii procesual pasive si pe fondul cauzei.
Va rog frumos ce sfaturi imi puteti da avand in vedere ca nu-mi pot permite un avocat in acest moment.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cabinet avocat Larisa Dudciuc , Avocat 07:32, 19 Februarie 2011
Buna ziua,
Finantele si AFM au aceleasi formulari in toate dosarele privind taxa de poluare.
exceptia tardivitatii - trebuie sa va uitati cand ati achiat taxa ( pe chitanta) intrucat este un termen de 3 ani de la data platii pentru introducerea actiunii.
exceptia lipsei calitatii procesuale pasive- este invocata de catre finante si arata ei ca de fapt AFM este incasatorul platilor, dar afm trebuie sa fie chemat in garantie.
singura rugaminte a mea , avand in vedere conditiile dvs materiale ,este sa fiu recomandat de catre dvs celor care sunt interesati de recuperare taxa.
pe fondul cauzei : Incepand cu 01.01.2007, odata cu integrarea in U.E., au prioritate reglementarile comunitare raportate la legislatia interna.
Potrivit art. 90 paragraful 1 din Tratatul de la Amsterdam
( 10.11.1997), cuprins in Tratatul de aderare al Romaniei la U.E. ratificat prin Legea 157/2005, « niciun stat membru nu aplica, direct sau indirect, produselor altor state membre impozite interne de orice natura mai mari decat cele care se aplica, direct sau indirect, produselor nationale similare ».
In modul in care a fost reglementata in Codul Fiscal taxa de prima inmatriculare, legiuitorul roman incalca dispozitiile tratatului de aderare respectiv dispozitiile art. 90 mai sus mentionate.
Incalcarea consta in aceea ca statul roman percepe o taxa speciala pentru autoturismele inmatriculate in celelalte state comunitare si reinmatriculate in Romania.
Prin reglementarea din Codul Fiscal, legiuitorul roman realizeaza o discriminare intre produsele importate si cele provenind de pe piata interna.
exceptand o perioada de 3-4 saptamani, pe raza curtii de apel galati nu exista nicio problema in acest sens; toate exceptiile sunt respinse si pe fondul cauzei astfel de actiuni sunt admise;solicitati respingerea exceptiilor, numai ca intr-advar nu cu ministerul trebuia sa va judecati, ci cu afp-ul din orasul d-voastra; va sfatuiesc sa consultati totusi un avocat ptr. a vedea daca mai sunteti in termen procedural ptr. a introduce un alt parat in proces; puteti de asemenea renunta la aceasta actiune si sa va redacteze un avocat o alta cerere de chemare in judecata cu paratii individualizati corect.
Am gresit, de fapt nu Ministerul de Finante l-am chemat in judecata ci Directia Finantelor Publice Buzau - Administratia Finantelor Publice Buzau. Raspunsul l-am primit de la Directia Generala a finantelor Publice a judetului Buzau care spune ca tb. sa fac referire la Directia Generala a Finantelor Publice a municipiului Buzau. Va multumesc frumos.
Termenul general de prescriptie este de 3 ani, dar in materie fiscala acest termen de prescriptie este de 5 ani, cu exceptia cazurilor de infractiuni fiscale, cand termenul este de 10 ani.(c.pr.fisc) Momentul in care incepe sa curga termenul de precriptie difera in functie de mai multi factori.
Cititi va rog ptr documentare:
[ link extern ] ...

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Raspuns intampinare anaf-recuperare taxa auto ANANINA ANANINA Buna ziua,ma puteti ajuta va rog? Cererea mea catre instanta suna asa:DOMNULE PRESEDINTE, Subsemnata …., domiciliata in ... (vezi toată discuția)
Recuperare taxa auto lrd lrd Buna ziua, la data de 2.12.2009 am inmatriculat un autoturism skoda fabia si am platit taxa de poluare in valoare de 2170 lei, intrebarea mea este daca am vreo ... (vezi toată discuția)
Restituire taxa de poluare Gociu și Asociații Societate Civilă de Avocați Gociu și Asociații Societate Civilă de Avocați Buna ziua. As dori sa incep un demers judiciar pentru restituirea taxei de poluare, pentru incompatibilitatea prevederilor O.G.50/2008 cu dreptul comunitar, ... (vezi toată discuția)