avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1712 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contract pe durata determinata in locul perioadei de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contract pe durata determinata in locul perioadei de proba

Lucrez de 2 luni la o firma si ma aflu inca in asa zisa perioada de proba, care mi s-a spus la interviu ca va fi de 3 luni. Ideea este ca mi s-a facut contract pe durata determinata pe aceste 3 luni, urmand ca apoi sa fie pe durata nedeterminata. De cateva zile am anuntat ca vreau sa plec prin acordul partilor (art 55. lit b), in scris. Nu am primit nici un raspuns despre data de la care ar trebui sa nu mai vin la servici, desi am intrebat. In contractul meu pe durata determinata e prevazut un preaviz de 30 de zile, dar nu mi s-a spus ca nu se accepta cererea mea si ca va trebui efectuat preavizul. pur si simplu nu mi se spune nimic.

Intrebarea mea este daca pot face o notificare ca doresc incetarea contractului si sa nu mai vin, pentru ca acest contract de 3 luni semnifica de fapt perioada de proba.
pot sa ma trezesc cu alte surprize? ( sa nu primesc decizia de incheiere, sau altceva...) Mentionez ca nu am cartea de munca la aceasta firma.

Cel mai recent răspuns: marrianne , utilizator 15:58, 9 Mai 2008
Conform actului pe care (banuiesc ca) l-ati semnat, nu sunteti in nici o perioada de proba...indiferent de intelegerea verbala dintre dvs si angajator, ati semnat un contract pe perioada determinata de 3 luni, nu un contract pe perioada nedeterminata cu o perioada de proba de 3 luni...

Cat despre cererea dvs de incetare a CIM cu acordul partilor, angajatorul nu este obligat sa o accepte. De aceea, puteti sa va dati demisia (pe care sa o inregistrati la registratura societatii, si sa pastrati si dvs un original al demisiei cu numar de inregistrare), urmand a efectua preavizul trecut in contract (inteleg ca 30 de zile - de curiozitate...sunteti incadrata intr-o pozitie de conducere?...caci daca nu, preavizul pentru pozitiile de executie nu poate fi mai mare de 15 zile, s-ar putea sa scapati si asa). Avand in vedere ca deja au trecut se pare 2 luni, puteti astepta si sa expire termenul contractului dvs pe perioada determinata de 3 luni...moment la care contractul va inceta de drept si veti fi libera de contract.
Ce marlanie... Perioada de proba face parte direct din contractul pe perioada nedeterminata. Contracte cu durata determinata se pot incheia doar in anumite situatii:

Art. 81 - Contractul individual de muncă poate fi încheiat pentru o durată determinată numai în următoarele cazuri:

a) înlocuirea unui salariat în cazul suspendării contractului său de muncă, cu excepţia situaţiei în care acel salariat participă la grevă;

b) creşterea temporară a activităţii angajatorului;

c) desfăşurarea unor activităţi cu caracter sezonier;

d) în situaţia în care este încheiat în temeiul unor dispoziţii legale emise cu scopul de a favoriza temporar anumite categorii de persoane fără loc de muncă;

d1) angajarea unei persoane care, în termen de 5 ani de la data angajării, îndeplineşte condiţiile de pensionare pentru limită de vârstă;

d2) ocuparea unei funcţii eligibile în cadrul organizaţiilor sindicale, patronale sau al organizaţiilor neguvernamentale, pe perioada mandatului;

d3) angajarea pensionarilor care, în condiţiile legii, pot cumula pensia cu salariul;

e) în alte cazuri prevăzute expres de legi speciale ori pentru desfăşurarea unor lucrări, proiecte, programe, în condiţiile stabilite prin contractul colectiv de muncă încheiat la nivel naţional şi/sau la nivel de ramură.


Contractul pe perioada determinata are perioada lui de proba:

Art. 83 - Salariatul încadrat cu contract individual de muncă pe durată determinată poate fi supus unei perioade de probă, care nu va depăşi:

a) 5 zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă mai mică de 3 luni;

b) 15 zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă cuprinsă între 3 şi 6 luni;

c) 30 de zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă mai mare de 6 luni;

d) 45 de zile lucrătoare în cazul salariaţilor încadraţi în funcţii de conducere, pentru o durată a contractului individual de muncă mai mare de 6 luni.
Este o marlanie larg practicata.

Si sigur ca perioada de proba inscrisa in CIM nu este conform cu legea dar demisionati efectuati preavizul si plecati fara dureri de cap.
Sigur ca puteti demisiona si pleca fara sa efectuati preavizul, vi se desface CIM disciplinar dar din asta nu a murit nimeni. Este bine insa sa va ganditi ca puteti avea nevoie de vechimea respectiva in numca sau profesie candva si este mai corect sa respecti preavizul sa cereti o adeverinta pentru perioada lucrata pe care sa o puteti inscrie in carnetul de munca
La cat mai aveti de munca (adica inca o luna), puteti sa va dati demisia, fara sa respectati termenul de preaviz. Angajatorul are dreptul sa accepte demisia cu data pe care o mentionati dvs. sau sa va impuna sa respectati termenul de preaviz.. Dvs nu aveti obligatia sa respectati acest termen, decat daca va este impus expres de societate. Asadar, daca ei nu zic nimic atunci cand le dati o data exacta la care doriti sa plecati, atunci puteti pleca fara griji.
Multumesc pentru raspunsuri.

Eu le-am propus o data pentru incheierea activitatii (pana in 15 mai, pentru ca trebuie sa ajung la un nou loc de munca, unde din fericire nu se umbla cu asemenea practici) dar nu imi raspund nimic, indiferent de cate ori am sunat la resurse umane sau am contactat conducerea (seful fiind mai tot timpul "plecat"). Nici sa plec, nici sa fac preavizul...
La urmatorul loc de munca nu voi avea nevoie de decizia de incetare a contractului de munca de aici? Cartea de munca e la mine.
Firma are o imagine foarte serioasa si nici eu nu m-am asteptat la astfel de practici...oricum anunt pentru ocuparea postului meu au dat deja:D

Alte discuții în legătură

Cim perioada determinata 1916alexandru 1916alexandru Va rog sa imi spuneti daca la un cim pe perioada determinata a fost stipulata si conditia de preaviz angajatul trebuie sa tina cont so de acest lucru in cazul ... (vezi toată discuția)
Demisie aura19731991 aura19731991 buna ziua.sint angajata de 3 luni la o firma .dar doresc sa plec in alta parte.cum procedez?trebuie sa bag preaviz sau sa imi scriu demisia? (vezi toată discuția)
Perioada de proba ContSters218796 ContSters218796 buna ziua! recent m-am angajat la un magazin pe functia de agent vanzari. la data semnarii contractului am observat ca in acesta nu este prevazuta si o ... (vezi toată discuția)