Am si eu o problema carte nu stiu cum s-ar putea solutiona....Asociatul unic al unui SRL a donat sotului intreg capitalul social detinut de acesta...In baza contractului de donatie partile au semnat o hotarare prin care sotul devenea ascoait unic la acel SRL... Hotararea s-a depus la ORC si a fost publicata in Monitorul Oficial... La 30 de zile de la publicare sotul a decis sa inregistreze mentiunea la ORC prin care preia firma...Intre timp donatorul s-a razgandit si nu mai vrea sa se inregistreze mentiunea aceasta la ORC. Ce se poate face in cazul de fata? Contractul de donatie nu avea stipulata nici o clauza pt revocare ci doar ce se doneaza si atat....Cine ma poate sfatui ce sa fac? Cazul acesta nu se regaseste in nici una dintre clauzele de revocare a donatiei...si totusi ce-i de facut?
sotul donator poate revoca donatia oricand fara nici un fel de justificare ci pur si simplu in baza art. 937 din Codul CIvil : "Orice donatiune fãcutã între soti în timpul maritagiului este revocabilã."
donatorul se prezinta la un birou notarial, da o declaratie in forma autentica prin care declara ca intelege sa revoce in totalitate actul de donatie.
in baza contractului, sotul dvs nu poate sa inregistreze singur modificarea la registru ?
donatorul nu mai poate revoca, nu cred sa aiba sansa in instanta
...in cazul de fata se aplica legea 31/1990 si nu regulile de la donatie din codul civil...daca s-ar aplica codul civil donatia ar fi nula prin lipsa actului autentic (ca banuiesc ca nu s-a facut prin notar donatia)... Art. 3.cod com. - Legea considerã ca fapte de comert:
4. Cumpãrãrile sau vânzãrile de pãrti sau de actiuni ale societãtilor comerciale;... Art. 7. - Sunt comercianti aceia care fac fapte de comert, având comertul ca o profesie obisnuitã, si societãtile comerciale....deci se aplica legislatia comerciala...
...cesiunea de parti sociale e un act distinct caruia i se aplica legislatia speciala din materia comerciala chiar si atunci cand in schimbul partilor sociale nu se plateste nimic...odata cu partile sociale dobandesti o universalitate de drepturi dar si de obligatii...sunt situatii in care obligatiile sunt mai mari decat drepturile caz in care nu o putem cataloga liberalitate neexistand animus donandi ci poate o speranta viitoare de profit...
Donatie
aissela
buna ziua,
am si eu o intrebare, daca poate cineva sa-mi raspunda...
daca fiul doneaza un teren tatalui si se casatoreste ( fiul), donatia devine nula?daca ... (vezi toată discuția)