avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 971 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... revocare donatie fara clauze
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

revocare donatie fara clauze

Am si eu o problema carte nu stiu cum s-ar putea solutiona....Asociatul unic al unui SRL a donat sotului intreg capitalul social detinut de acesta...In baza contractului de donatie partile au semnat o hotarare prin care sotul devenea ascoait unic la acel SRL... Hotararea s-a depus la ORC si a fost publicata in Monitorul Oficial... La 30 de zile de la publicare sotul a decis sa inregistreze mentiunea la ORC prin care preia firma...Intre timp donatorul s-a razgandit si nu mai vrea sa se inregistreze mentiunea aceasta la ORC. Ce se poate face in cazul de fata? Contractul de donatie nu avea stipulata nici o clauza pt revocare ci doar ce se doneaza si atat....Cine ma poate sfatui ce sa fac? Cazul acesta nu se regaseste in nici una dintre clauzele de revocare a donatiei...si totusi ce-i de facut?
Cel mai recent răspuns: ContSters4579 , utilizator 10:30, 15 Februarie 2011
sotul donator poate revoca donatia oricand fara nici un fel de justificare ci pur si simplu in baza art. 937 din Codul CIvil : "Orice donatiune fãcutã între soti în timpul maritagiului este revocabilã."
donatorul se prezinta la un birou notarial, da o declaratie in forma autentica prin care declara ca intelege sa revoce in totalitate actul de donatie.
in baza contractului, sotul dvs nu poate sa inregistreze singur modificarea la registru ?
donatorul nu mai poate revoca, nu cred sa aiba sansa in instanta
...in cazul de fata se aplica legea 31/1990 si nu regulile de la donatie din codul civil...daca s-ar aplica codul civil donatia ar fi nula prin lipsa actului autentic (ca banuiesc ca nu s-a facut prin notar donatia)... Art. 3.cod com. - Legea considerã ca fapte de comert:


4. Cumpãrãrile sau vânzãrile de pãrti sau de actiuni ale societãtilor comerciale;
...
Art. 7. - Sunt comercianti aceia care fac fapte de comert, având comertul ca o profesie obisnuitã, si societãtile comerciale....deci se aplica legislatia comerciala...
Ultima modificare: Marți, 15 Februarie 2011
ContSters4579, utilizator
...cesiunea de parti sociale e un act distinct caruia i se aplica legislatia speciala din materia comerciala chiar si atunci cand in schimbul partilor sociale nu se plateste nimic...odata cu partile sociale dobandesti o universalitate de drepturi dar si de obligatii...sunt situatii in care obligatiile sunt mai mari decat drepturile caz in care nu o putem cataloga liberalitate neexistand animus donandi ci poate o speranta viitoare de profit...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie aissela aissela buna ziua, am si eu o intrebare, daca poate cineva sa-mi raspunda... daca fiul doneaza un teren tatalui si se casatoreste ( fiul), donatia devine nula?daca ... (vezi toată discuția)
Contract donatie intre soti smn smn Buna ziua, Am o problema si sper sa ma ajutati: Am divortat in ian 2006, am deschis partaj pentru apartament si masina tot in ian 2006. Am primit prin ... (vezi toată discuția)
Radiere donatie in c.f. allina_geo allina_geo Doresc sa stiu daca un act unilateral de revocare donatie facuta sotului care la data revocarii era decedat se poate radia in cartea funciara sau doar pe cale ... (vezi toată discuția)