Buna ziua,
Am o problema si sper sa ma ajutati:
Am divortat in ian 2006, am deschis partaj pentru apartament si masina tot in ian 2006. Am primit prin hot.judec.apartamentul si masina platind o sulta fostului(hot.jud.2 iunie 2006).Am procedat la punerea in posesie a apartamentului in oct.2006. M-am recasatorit in iunie 2006. Vreau sa stiu daca apartamentul dobandit este si prorietate a actualului sot.Dintr-o discutie avuta cu un notar public, am inteles ca nu este proprietate a actualui sot, dar pot sa fac o donatie pentru el.Aceasta donatie poate fi atacata in viitor de copilul meu care are acum 17 ani. Poate cuineva sa-mi explice mai bine?Cu multumiri.
Art. 936
Sotii pot prin contractul de maritagiu sa-si faca reciproc, sau numai unul altuia, orice donatiune vor voi.
Art. 937
Orice donatiune facuta intre soti in timpul maritagiului este revocabila.
Revocarea se poate cere de femeie, fara nici o autorizatie.
O asemenea donatiune nu este revocabila pentru ca in urma s-au nascut copii.
Art. 938
Sotii nu pot, in timpul maritagiului, sa-si faca nici prin acte intre vii, nici prin testament, vreo donatiune mutuala si reciproca printr-unul si acelasi act. Art. 939
Barbatul sau femeia care, avind copii dintr-alt maritagiu, va trece in al doilea sau subsecvent maritagiu, nu va putea darui sotului din urma decit o parte egala cu partea legitima a copilului ce a luat mai putin si fara ca, nici intr-un caz, donatiunea sa treaca peste cuartul bunurilor.
Art. 940
Sotii nu pot sa-si daruiasca indirect mai mult decit s-a aratat mai sus.
Orice donatiune, deghizata sau facuta unei persoane interpuse, este nula
Notarul a avut dreptate. Apartamentul este bunul dvs. Desigur, puteti dona o parte din el sotului, dar eu nu vad ce rost are o astfel de tranzactie. Intr-adevar, copilul ar putea sa atace contractul de donatie si sa il desfiinteze in masura in care ii incalca rezerva succesorala. Sfatul meu:chiar daca donatiile intre soti sunt revocabile, tratati cu mare atentie problema, pentru a nu nedreptati, intr-un final, copilul.