avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1019 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... calcul CPI pierderi apa
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

calcul CPI pierderi apa

1) Cum se calculeaza mai exact pierderile de apa pe CPI? am 72 mc apa rece +calda pierdere. supraf utila apt = 42.82; mc apa= 5.8; consum declarat 333; Consum factura 405 mc . :stunned:
2) Cum se calculeaza si pe consum?

P.S. Toate apt au apometre. Vreau sa verific cum este mai avantajos sa calculez pierderile de apa! Multumesc!
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 00:07, 18 Februarie 2011
Iulia, daca pornesti asa cum spui, adica cum este mai avantajos - pentru cine sa fie mai avantajos? - gresesti din start.
Tema aceasta am mai discutat-o si pentru ca esti la inceput, ar trebui sa-ti faci conspecte - de altfel de un real ajutor ar fi sa citesti alte topic-uri pe aceeasi tema discutate de noi pe forum. Pentru aceasta te duci la partea de sus a paginii - sub patratelul de publicitate si dai o cautare in forum, cu topic-ul repartizare pierderi sau diferente...
Bun, in cazul as. tale, ar trebui sa aveti batut in cuie un regulament propriu privind lecturarea contoarelor de AR si AC, precum si modul de repartizare a pierderilor despre care vorbim de ceva vreme.
In primul rand trebuie ca pierderile sa le faci pe AR, AC, agent termic pentru ca sunt situatii diferite. La AR se repartizeaza la toate apartamentele, dar la AC si ag. termic se repartizeaza numai la ap. care nu au montate CT, este logic, nu?

1. Daca v-ati hotarat ca pierderile sa le repartizati pe CPI sau cum spunea dl. Adrian, pe SU, atunci imparti diferenta de AR constatata la SU a intregii scari si rezultatul il inmultesti cu SU a fiecarui apt. La fel faci si cu AC si ag. termic, dar numai pentru ap. fara CT;
2. Daca v-ati hotarat ca diferentele sa le repartizati proportional cu consumul, atunci trebuiesc facute calcule pentru a afla cu cat majorezi consumul fiecaruia pentru a ajunge la cantitatea facturata.
Deci:
- cantitatea facturata = 405 mc;
- cantitatea declarata= 333 mc;
- diferenta = 72 mc;

Faci o regula de 3 simpla:
1. Daca 333 mc......... 100%
72 mc......... x%

unde x = 72 * 100 / 333; x = 21,622%

2. Consumul declarat de fiecare prop * 21,622% si afli ce cantitate trebuie adaugata fiecarui proprietar;

Faci verificarea: suma de cantitati suplimentare calculate = 72 mc.
Desigur, 333 mc + 72 mc = 405 mc.

Calculul se face extrem de usor in Excel















Sa incerc sa va dau eu un raspuns:

* in mod normal nu trebuie sa luati in calcul pierderile de apa rece + calda la comun, pentru ca apa rece si apa calda au preturi diferite si se calculeaza separat (deci veti imparti in plus fata de consum x mc de apa rece si y mc de apa calda)

1. Pentru a va raspunde la punctul 1, trebuie sa dati si suprafata totala pentru a vedea cat reprezinta valoarea (72mc*5,8 : suprafata totala, iar apoi rezultatul il inmultiti cu suprafata utila pe care ati mentionat-o, respectiv 42,82).

2. Pe consum: 405 : 333 = 1,2162 (un coeficient de pierdere de 21,62%)
Inmultiti consumul fiecarui apartament cu 1,2162, iar suma pe verticala, pentru toate apartamentele ar trebui sa fie egala cu valoarea facturii.

Spuneti ca vreti sa verificati cum este mai avantajos, dar acest lucru este extrem de subiectiv, pentru ca-i va avantaja pe unii dar ii va dezavantaja pe altii. Fiti sigura ca indiferent cum veti face unii vor fi avantajati iar altii dezavantajati.
@iulia-91

1 in cazul repartizarii diferentelor de apa pe cota indiviza
Impartiti costul apei rezultata ca diferenta intre consumul facturat si cel declarat la suprafata totala deservita de acel bransament general(adica suma suprafetelor tuturor apartamentelor aprovizionate cu apa de acel bransament)

2In cazul impartirii diferentelor de apa proportional cu consumul
pe langa metodele celor 2 utilizatori adamgrecu si drg mai exista si a 3 cea mai simpla.

valoarea totala a facturii de apa / total nr m3 declarati = costul unul m3 de apa(declarat)
Inmultesti apoi costul m3 care a rezultat din impartirea de mai sus cu cat a declarat fiecare si afli cat are de platit fiecare si ai terminat povestea din 2 operatii matematice.

:offtopic:
@elga si @adam grecu au devenit fanii dumneavoastra si dv idolul lor??

@iulia-91 a scris
@ elga, @ adam grecu

va multumesc f mult , intotdeauna sunteti la obiect cum se spune . alaturi de alte persoane active de pe acest forum sunteti fanii mei

pe langa faptul ca sunt in sesiune // facultatea de matematica, si universitatea maritima /constanta , deocamdata cu examene luate cu 10, imi fac timp si pt acest forum sa gasesc solutii, pt ca cel putin la mine pe scara , sa fie cat de cat toti pt unul si unul pt toti. imi place sa ma implic in relatiile cu oamenii si sa le pot fi de ajutor la nevoie macar cu un sfat . doresc sa cred ca peste o perioada de timp
voi capata din experienta dv. si cei din jurul meu imi vor zimbi la fiece pas.

la cei 20 de ani care-i am mai am nevoie de o caruta de sfaturi,si de o caruta de critici.

Ultima modificare: Marți, 15 Februarie 2011
w_v_w_v, utilizator
Interventie moderator
@ w_v_w_v
De unde reiese ca utilizatoarea ar fi idolul nostru?
Ultima modificare: Miercuri, 16 Februarie 2011
elga50, moderator
@w_v_w_v,
1. Metoda a III-a propusa de dvs. este mai simpla, este uneori folosita de unele as. prop., insa denatureaza costul real/legal/inscris in factura si poate zapaci proprietarii cu privire la pretul apei can intr-o luna are o valoare, in luna urmatoare alta valoare si asa mai departe; pana la urma este o chestiune de hotararea prop. in AG;
2. Cu privire la fani/idoli: in zona noastra sunt mai multe vorbe de duh cu privire la grija pe care ne-o purtati. Nu le zic aici pentru ca s-ar putea sa va devin dusman si chiar nu vreau. Domnisoara Iulia este la inceputul activitatii, se vede ca desi face cursuri de administrator, mai are multe necunoscute, iar noi incercam - in masura in care putem sa o jutam nu numai pe dansa, ci si pe alti utilizatori. Cred ca si dvs. ati mai invatat cate ceva din discutiile noastre...
Cu stima,

Alte discuții în legătură

Pret mc apa rece dan_alex dan_alex Buna seara. Dintre cei care sunt administratori la blocuri in Bucuresti daca imi poate spune si mie cineva care este pretul unui metru cub de apa rece pe care ... (vezi toată discuția)
Cine ma ajuta? ContSters189595 ContSters189595 va rog frumos, sa ma ajute cineva cum sa repartizez aceasta factura raja? perioada consum 28. 11 .2010----27. 12 2010 data factura 30.12.2010---- ... (vezi toată discuția)
Recuperare apa neraportata D20 D20 Buna seara, Am rugamintea de a ne ajuta cu un raspuns la urmatoarea problema: In urma analizei situatiei privind consumul de apa rece s-a luat decizia, la ... (vezi toată discuția)