avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 789 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... taxa succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

taxa succesiune

BUNA ZIUA, CE TREBUIE FACUT PTR DESCHIDEREA TAXEI DE SUCCESIUNE DUPA DECESUL TATALUI.MENTIONEZ CA TATAL MEU A FOST RECASATORIT SI NU ARE ALTI COPII CU ACTUALA SOTIE. NOI SUNTEM 2 SURORI SI VREM SA STIM CE DREPTURI AVEM CA ASA ZISA MAMA SPUNE CA NU AVEM CE CAUTA LA EA IN CURTE, CASA IN CARE LOCUIESTE A FOST FACUTA CU PRIMA SOTIE ADICA MAMA NOASTRA.
Cel mai recent răspuns: Mihaela Enache , Avocat 23:20, 15 Februarie 2011
Mai intati trebuie sa mergeti la un notariat sa declarati ca acceptati succesiunea in termenul de 6 luni de la deschiderea succesiunii(data mortii).Dacda au trecut maiu mult de 6 luni de la decesul tatalui si nu ati contribuit cu nimoi la inmormantatre , ori nu ati primit bunuri din mostenire ,si nici nu ati dat declaratie notariala de acceptare , veti fi considerate renuntatoare conf. art. 700 cod civil.
SI CE DREPTURI NE REVIN?
NU AU TRECUT CELE 6 LUNI. CUM SE IMPARTE CACI CU MAMA A FACUT PARTAJ IN 1979.IAR CU ACTUALA SOTIE ARE PESTE 30 ANI DE CASNICIE.DAR ACEATA NU A MAI FACUT NIMIC LA CASA DOAR UN GARD LA POARTA SI AU MAI CUMPARAT 100M2 IN SPATELE CASEI.
E bine ca nu au trecut cele 6 luni. Mergeti la un notar si spuneti ca vreti sa faci o acceptare expresa a mostenirii. Aveti nevoie de copie dupa certificatul de deces al tatalui si certificatul dumneavoastra de nastere + buletin. Daca sunteti casatorite si v-ati schimbat numele aveti nevoie si de certificatul de casatorie. Daca nu aveti cum sa faceti rost de certificatul de deces, acesta aflandu-se la mama vitrega, mergeti la primarie si solicitati sa va elibereze o adeverinta din care sa rezulte ca la data de ... s-a inregistrat in registrul tinut de primaria X decesul numitului ... fiul lui ... si al .... Aceasta adeverinta este suficienta.

Bineinteles ca aveti drept de mostenire ! Aveti dreptul la 3/4 din bunurile tatalui (dumneavoastra si sora), iar sotia supravietuitoare de 1/4 + dreptul asupra bunurilor gospodariei casnice, darurile de nunta si un drept de abitatie (dreptul sa locuiasca acolo.......) de maxim 1 an in casa daca nu are o alta locuinta.

Din cate observ nu cred ca va veti intelege la notariat. Mai intai faceti aceasta acceptare expresa a mostenirii (pretul acestui act e modic, stati linistita. 20-30 de ron) apoi va trebui sa va ganditi la actiune indreptata la judecatorie pentru dezbaterea mostenirii.....
Ultima modificare: Marți, 15 Februarie 2011
Mihaela Enache, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune gabiloi gabiloi sotul meu nu a facut succesiunea an urma decesului tatalui de acu 5 ani Are doi frati vitregi cu alta femeie cu care nu a fost legitim sant pe numele lui ... (vezi toată discuția)
Renuntare la succesiune cris_sa cris_sa Buna ziua, am o intrebare referitoare la renuntarea la succesiune in urma mamei decedata pe 23 feb 2010. am inteles ca daca in termenul de 6 luni de la ... (vezi toată discuția)
Succesiune mama decedata tata vitreg miky68 miky68 mama a decedat acum 5 zile si a ramas sotul ei care este tatal vitreg pentru mine si fratele meu .Ce trebuie sa fac pentru a nu pierde dreptul de mostenitor ... (vezi toată discuția)