Data post: Miercuri, 7 Mai 2008, 15:25
Subiect: RE: dreptul co
buna ziua,
am si eu o nelamurire in legatura cu calculul concediului de odihna.
Am avut la o societate un slariu de baza de 1000 ron , pe langa acesta am beneficiat de comision considerat prima impozitata,in fiecare luna.
Am incetat contractul de munca la data de 21 martie 2008, revenind cu 1 martie din concediu de maternitate inceput in noiembrie 2006.din 10 iulie pana pe 13 noiembrie 2006 am avut concediu prenatal.
La incetarea raportului de munca , am depus cerere pt plata indemnizatie de concediu de odihna aferent anului 2006 si 2005.
Au gasit 2 zile de co neefectuate in 2006 din 12 zile la care aveam dreptul.
Le-am cerut recalcularea si mi-au trimis si a 3 oara acelasi raspuns.Am cerut recalcularea deoarece stiam ca pe 2005 nu efectuasem tot concediul ,si de la contabilitate mi se spusese ca il pot lua la inceputul anului 2006, dar ei mi-au calculat zilele luate in 2006 ca fiind din co din 2006 si nu rest neefectuat pe 2005.
Pt ca nu ne-am inteles, am trimis o petitie la ITM Vrancea.
Am primit raspuns ca au gasit dupa statele de plata(nesemnate de mine) , cereri de concediu si alte documente, ca efectuasem 1 zi co in 2005 din 22 si 10 zile co in 2006 din 12.
Nelamurirea mea este urmatoarea:
pe statul de plata primit in martie 2008 , 2 zile co erau 98 ron. Pt 23 zile co acum mi-au trimis 790 ron. Ceva nu e in ordine la ultima suma?
Am cerut explicatii si raspunsul a fost ca in statul de plata pe martie , era si o prima de 150 ron de o 8 martie si deducere fiscala pt copil si de aceea aveam cuantumul zilnic mai mare.
Daca mi s-a calculat cu tot cu prima , cuantumul zilnic pe martie , de ce nu mi se pun la calcul si celelalte prime lunare primite in 2005 si 2006?
Adica se plateste la salariu realizat, nu la salariu de baza, asa este?
ultima data editat de eleonora78 pe data de Miercuri, 7 Mai 2008, 15:54
cadrul legal
Art. 145. - ″(1) Pentru perioada concediului de odihnă salariatul beneficiază de o indemnizaţie de concediu, care nu poate fi mai mică decât salariul de bază, indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de muncă.
(2) Indemnizaţia de concediu de odihnă reprezintă media zilnică a drepturilor salariale prevăzute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile de concediu.″ (O.U.G. nr. 65/2005)
in concluzie, pentru a putea fi realizat un calcul estimativ al compensatiei pentru zilele de concediu de odihna neefectuate - trebuie sa luati in calcul urmatoarele
1. cate zile de CO sunt trecute in contractul dumneavoastra.
2. salariul brut realizat (acesta poate fi diferit de salariul brut trecut in CIM, deoarece la el pot fi adaugate prime, ore suplimentare, etc)
Modul de calcul:
1. zile de CO cuvenite
notam nr zile din CIM cu X, rezulta (X : 12 luni ) x nr de luni lucrate
in cazul in care rezultatul da cu virgula, in general se aplica regula ... ce este pana la 5, inclusiv, nu se ia in considerare, ce este peste 5 se da in favoarea solicitantului.
2. valoarea compensatiei pentru CO neefectuat
(sal brut luna 5 + sal brut luna 6+ sal brut luna 7) : nr zile lucrate in cele 3 luni = valoarea Y (media zilnica)
Y x nr de zile care vi se cuvin = valoare compensatie
Am avut un baietel care a murit in 2006 la 7 luni dupa nastere din vina medicului - neoxigenare in burtica, nastere prea tarzie prin cezariana la 42 saptamani) ACUM SUNT INSARCINATA IN 8 luni si am niste nelamuriri privind plata Concediului Medical - RISC MATERNAL 75%, PRENATAL 85% si INDEMNIZATIE.
Dar am si 3 probleme acum am descoperit vorbind cu mai multe mamici azi:
1. Pana acum de la 2 luni de sarcina firma mi-a dat 75% din NET (din 10 milioane in mana cat luam) deci 750 ron - ESTE CORECT ???
2. Am mai descoperit o smecherie facuta de firma care pe mine ma dezavantajeaza - BRUT pe contract este trecut 11 milioane iar eu in mana luam 10 milioane, ori normal nu are cum sa fie asa, iar pe statul de plata 8 milioane si ceva, sunteti de acord cu mine?
3. Stiu ca ma va afecta si la indemnizatie, dar neavand cu ce sa justific ca incasez atat... nu prea am ce face.
De la 1 februarie am intrat in PRENATAL 85%, dar nu stiu cati bani o sa incasez de la firma, nu vreau sa fiu mintita si inselata din nou de patroni, va rog ajutati-ma.
Acum caut legile pe internet despre plata CO-risc maternal, prenatal si indemnizatie sa le-o bag in ochi.
Va rog din suflet daca aveti vreo astfel de lege sa le-o pot arata si patronilor, mi-ati fi de mare ajutor.
Sunt foarte suparata ca mereu angajatii sufera din cauza inselatoriilor facute de patronii firmelor.
Va multumesc din suflet.
Alexa
din experienta mea cu angajatorul pot sa spun ca singurii care pot sa lamureasca o situatie de acest gen sunt cei de la ITM. Dar o sesizare/ petitie sau cum am numi-o , are si consecinte. Pe de-o parte ne ajuta si ne raspunde la probleme, pe de alta parte e un inceput de litigiu cu angajatorul. Daca au nereguli in societate, or sa fie amendati , sanctionati si apoi se razbuna pe angajat. Cum te vei intoarce din concediu de maternitate, o sa ai viata grea cu ei si vei pleca in final singura. Asta mi-au facut mie.
Nici eu nu am primit nici un stat de plata vreodata si in momentul in care am intrat in concediu prenatal , am fost curioasa sa stiu cum se calculeaza deorece ma bazam pe o suma si primeam alta cu fiecare luna. cele 126 de zile sunt calculate la 85% din media veniturilor realizate- brute.pe ultimile 6 luni si nu se impoziteaza. Eu am facut o sesizare la itm si mi-au raspuns dupa ce au facut o verificare amanuntita a dosarului meu de angajat de la societate(state de plata, fisa postului etc). Le-au gasit nereguli, i-au pus sa-mi trimita state de plata cu indemnizatia si statele din urma (cele 6 luni) Am primit si salariul care se acorda pentru nasterea copilului cuprins in contractul colectiv de munca la nivel de unitate si la revenire in campul muncii ,am cerut si plata concediului de odihna neefectuat( concediul de odihna pe 2 ani). Dar binenteles ca am fost primita la munca pe masura. M-au facut sa-mi dau demisia si sa plec.
M-au urmarit unde am plecat si au vorbit cu cel din urma angajator; mi-au facut viata grea ce mai si s-a terminat cu o disponibilizre chipurile din cauza crizei economice,
acum stau acasa ca nu-mi gasesc pe nicaieri de munca , la somaj inca nu am ajuns ca cel din urma angajator nu mi-a trimis de aproape 2 luni adeverinta de vechime , am pierdut si continuitatea, nu vor sa-mi dea salarii compensatorii ... si acum tot apelez pe unde aud pt un job. peste tot s-au inghetat posturile.nu mai am cu ce sa-mi achit rata la banca dar nici cu ce sa mai cumpar lapte si pampersi.
deci, ca o concluzie, cu 500 000 lei vechi sau fara , in zilele astea trebuie sa facem tot posibilul sa ne mentinem jobul. trebuie sa faci in asa fel incat sa fie cat mai bine pentru tine, mamico.
imi pare tare rau de ce aud eleonora78, nu esti prima nici ultima, crede-ma, la prima sarcina cea care mi-a murit baietelul din vina medicului ginecolog, vina ce si-a recunoscut-o dar cu ce ma incalzea, la fel am patit. Lucram la o firma turceasca si aceleasi probleme, salariul mic pe cartea de munka, doctora mi-a dat 2 saptamani de concediu ca eram umflata toata picioare , maini, de nu mai puteam merge si programul la firma era de 10 ore chiar daca tu semnasei pt. 8 ore, cand am venit din concediu ma facut cu ou si cu otet si ma amenintat ca ma da afara, ca nu imi va da baniii, ca, ca, ca, acum lucrez la romani si se dovedesc a fi la fel de javre (scuze dar altfel nu le pot spune) ca si strainii.
Ce ma doare cel mai tare este faptul ca statul nu face nimik, nici un control, nici o campanie de informare a angajatilor, a angajatorilor , nimik.
Dupa ce ca indemnizatia asta este o suma infima pt. nevoile unui copil, mai suntem inselati si de angajatori si tot noi trebuie sa tacem si sa suportam ca sa nu ne pierdem painea, nu ? #-o
Rusine, eu de cand firma turceasca sa desfiintat iar eu am stat cu copilul numai in spitale fiind bolnav, cartea de munka nu o gasesc din 2005. Firma ultima oara cand am vorbit cu contabila mi-a zis ca toate cartile de munka au fost duse la ITM, am luat drumul ITM-ului am fost si am facut o gramada de cereri si tot nimik nu sa rezolvat, mi se spune : o vom cauta reveniti peste 3 saptamani sau nu o gasim, probabil nu a fost adusa si tot asa ma tin pe drumuri, dar sunt decisa ca acum duce ce nasc sa merg sa fac taraboi pana imi gasesc cartea de munka sau imi fac alta pe baza copiei xerox si a contractelor de munca, ca e deja nesimtire.
Mai am o nelamurire, de la 2 luni de sarcina nu am mai putut merge la serviciu, decat la spital pt. perfuzii, am avut varsaturi, anemie, ameteli, nu puteam manca nimik, nici apa nu beam ... si doctorul mi-a dat CO - RISC MATERNAL 75% pe care firma mi la platit calculand 75% din salariul NET (adika din 1000 ron net - luam 750 ron net in risc maternal), este corect ? Pt. ca am auzit diverse variante cum ca riscul maternal s-ar platii 75% din Brut nu din Net. Cine ma poate lamuri va rog si pe mine cum e cu plata pt. Risc Maternal 75% din net sau din brut, va rog mult.
Doamne ajuta sa-ti gasesti repede ceva de lucru pt. ca stiu este foarte greu, iar statul nu ne ajuta cu nimik. Orice am face tot vina noastra este, nu-l intereseaza ca nu avem ce sa le dam sa manance si suntem obligate sa facem compromisuri. Romanie, dulce Romanie.
am tot cautat si raspunsul se pare ca este : concediu de risc maternal - 75% din media veniturilor pe ultimile 6 luni. Venituri nete : salariu+ prime. si concediul de nastere si lauzie -85% din media veniturilor pe ultimile 6 luni. Chestia e ca se vor lua veniturile incasate ca si co de risc maternal in calcul + celelalte luni de dinainte si va scadea media pt concediul de nastere si lauzie si apoi la fel cu CO de crestere a copilului pana la 2 ani
Cu carte de munca e de alergat. Mie mi- a disparut din birou anul trecut , cand am vrut sa fac trecerea de la vechiul angajator spre noul angajator. Si in biroul de banca erau 2 persoane. Am dat anunt la Monitorul oficial, mi-au cerut 70 ron pt anunt, cel mai ieftin tarif cu aparitia la 2 sapt, dar dupa 4 zile m-au chemat sa iau exemplarul anuntului. Apoi am fost la ITM si mi-au zis sa cer adeverinte de vechime de la toti fostii angajatori. Am facut adrese catre ITM-urile din tara. Am primit adeverintele imediat de la Constanta si Vrancea, de la Galati mi-au zis ca trebuie sa achit 15 ron/ copie, iar de la cluj nici acum nu a venit(se fac 3 luni)
Acum nu pot depune dosarul de somaj deoarece am nevoie de ultima adeverinta de vechime (cea de la Cluj) de la ultimul angajator pentru reconstituirea cartii de munca.
Cu sarcina, si eu am avut probleme la inceput. Mi s-a spus ca am uterul impietrit , fibrozat si ca nu o sa se poata dezvolta sarcina. Am avut 2 doctori ginecologi (1 pt ca-mi era clienta si prietena si m-a ajutat mult, 2 pt ca primul nu era si in spital si ma putea ajuta la nastere). Mi-a dat (primul doctor) dufaston- progesteron sa m-a ajute si dupa o luna, cand am fost la eco, doctorita a plans si a zis ca nu a mai vazut asa ceva. Sarcina s-a dezvoltat bine si a disparut fibroza. Nu am mai avut probleme -nici greata, nici nimic. Am dus-o usor, am nascut usor ,am alaptat 8 luni fara sa-i dau niomic altceva si lua in greutate bine si a fost si cuminte , nu a avut probleme de sanatate. Acum are 2 ani si 4 luni si e foarte bine si inteligent. stie sa numere, stie alfabetul , ma uimeste cu cititul si am inceput cu adunarea mai nou.Cred ca a fost progesteronul luat in primele 20 de sapt de vina
Iti doresc sa-ti merga tot asa de bine cu sarcina si sa nasti usor, sa fie sanatos.