avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 798 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale timbrare actiune in constatare
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

timbrare actiune in constatare

Am avut o actiune in constatare la sectia civila a judecatoriei,cu privire la constatarea dreptului unei institutii publice asupra unei cladiri care apartine unei SA;actiunea a fost timbrata cu 19 lei taxa judiciara de timbru.
La recurs,SA-ul a invocat faptul ca :
-in primul rand,litigiul era comercial iar valoarea imobilului in discutie depasea suma de 100.000 RON
-in al doilea rand,chiar daca litigiul era socotit civil ,trebuia evaluat pt.a se stabili daca nu are o valoare mai mare de 500.000 ROn

Puteti sa ma ajutati cu niste pareri,va rog?
Cel mai recent răspuns: kaly , utilizator 20:47, 5 Ianuarie 2009
Ce drept al unei institutii publice sa se constate? Constatarea unui drept de proprietate?

Abia in recurs a invocat SA-ul exceptiile pe care trebuia sa le invoce in intampinarea din fata primei instante?

Art. 111 C. pr. civila prevede ca
"Partea care are interes poate sa faca cerere pentru constatarea existentei sau neexistentei unui drept. Cererea nu poate fi primita daca partea poate cere realizarea dreptului."

Dupa parerea mea, acest litigiu este evaluabil in bani si probabil instanta de recurs va casa hotararea si va trimtie spre rejudecare instantei competente sa judece cauza in functie de valoarea imobilului. NU mi-e clar obiectul cauzei pentru a aprecia daca este vorba despre litigiu civil, sau comercial.
Da,e vorba despre un drept de proprietate asupra unui imobil.
Dar SA-ul nu a invocat nici la fond,nici la recurs ca partea avea la indemana actiunea in realizare,ci doar ca litigiul era evaluabil in bani si era unul comercial,nu civil.
Tot nu mi-e clar obiectul. O institutie publica solicita constatarea unui drept de proprietate asupra unui imobil care apartine unei SA. Ce inseamna "apartine"? Pe ce baza se solicita constatarea acelui drept de proprietate?
In mod normal este o actiune civila. Ramane de stabilit valoarea imobilului pentru a se decide instanta competenta. Exceptia de necompetenta materiala poate fi invocata chiar de instanta, din oficiu.
In urma cu multi ani,institutia publica s-a asociat cu cateva SC-uri pt.a constitui o SA,insa ulterior a constatat ca nu avea dreptul sa se asocieze si sa aduca, ca si aport in natura, un imobil al statului,obtinand o hotarare definitiva si irevocabila in care se constata nulitatea partiala a contractului de societate si al actului constitutiv al SA-ului.
In cadrul actiunii in constatare,institutia publica cere instantei sa constate ca ea este proprietara imobilului adus in SA cu ani in urma,avand in vedere faptul ca terminarea acestui imobil s-a facut numai cu cheltuiala institutiei publice.
Instanta de fond,in urma inscrisurilor si a expertizei contabile administrate in cauza,decide ca imobilul este in proprietatea institutiei publice,fiind construit integral din fonduri publice si,mai mult,nereiesind din nici un act ca ar fi fost vreodata adus faptic ca si aport la SA(desi institutia publica a primit actiuni la SA,actiuni pe care le detine si in prezent).
Mai departe este ceea ce am scris in primul mesaj.
E un pic cam ciudata speta,stiu si de-aia am nevoie de ajutor.
Teoretic, daca imobilul apartine domeniului privat al statului, ar putea fi inchiriat, sau concesionat pentru desfasurarea activitatii unei S.C. Insa, intr-adevar, nu putea si nu poate fi adus ca aport la capitalul social. NU inteleg cum de s-a aprobat actul constitutiv al acelei S.A.
Si care este interesul ca instanta sa constate ca respectiva institutie publica este proprietara imobilului, o data ce s-a constatat ca actul de infiintare este nul si institutia poate face dovada oricand ca este proprietara prin extrasul C.F? A contestat cineva calitatea de proprietar a institutiei?

Alte discuții în legătură

Actiune in constatare olivia stoicescu olivia stoicescu Lucrez intr-o institutie publica ,institutie ce a incheiat acum aprox.7 un contract de societate,prin care devenea actionar la noua societate creata pri ... (vezi toată discuția)
Actiune in constatare titirca titirca Problema mea e cam complicata,asa ca as aprecia orice mana de ajutor.Deci:in anul 1992 institutia de stat A se asociaza cu 5 sc-uri pt.a constitui o noua ... (vezi toată discuția)
Societate radiata naivatco naivatco sunt actionar intr-o societate comerciala radiata cu 314/2001. cf art 7 din 314/2001, bunurile din patrimoniu se supun prevederilor art 477 C.C. ( adica bunuri ... (vezi toată discuția)