avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 905 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Imprumut neachitat
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Imprumut neachitat

Buna ziua! In urma cu 3 luni am imprumutat o persoana cu suma de 10000 de euro pe care trebuia sa ii restituie pana la data de 1 Mai. Avand anumite dubii ca nu imi voi mai recupera banii m-am hotarat sa legalizez la un notar public intelegerea si am prelungit termenul pana pe data de 2 Iunie 2008. Problema este ca respectiva persoana a folosit banii in cadrul firmei unde era unic administrator si acum de cateva zile ar fi vandut din actiunile firmei unui alte persoane cred ca cu scopul ca in cazul in care nu vrea sa imi inapoieze banii sa nu poata legea sa se atinga de firma ei. Avea dreptul sa cedeze din actiuni pana la restituirea integrala a imprumutului.?? Cam cat ar dura procedura pana as putea reintra in posesia banilor imprumutati si cam cat ar costa aceste lucruri.
Va multumesc anticipat de ajutor.
Cel mai recent răspuns: nanmarius , utilizator 13:17, 9 Mai 2008
Daca banii i-ati imprumutat persoanei fizice, faptul ca acestia i-a folosit banii pentru derularea operatiunilor din cadrul firmei nu are nicio importanta in ceea ce priveste executarea obligatiei acestuia de restituire;
Indiferent daca banii i-ai imprumutat persoanei fizice sau societatii detinute de aceasta, aveti la indemana procedura somatiei de plata prevazuta de Ordonanta 5/2001 în scopul realizarii de bunavoie sau prin executare silita a creantei.
Ce se intampla daca refuza sa plateasca, sau este in incapacitatea de plata a datoriei??
nanmarius a scris:

Ce se intampla daca refuza sa plateasca, sau este in incapacitatea de plata a datoriei??


Daca refuza sa plateasca, trebuie actionat in judecata si apoi executat silit.
Daca este in ancapacitate de plata, nu aveti ce face
Mentionez ca este casatorita respectiva persoana si daca sotul ei are vreo anumita responsabilitate la plata acestei datorii. Pot sa o actionez in judecata inainte de termenul de 2 Iunie deorece cred ca isi vinde bunurile mai de pret pentru ca la data respectiva sa nu imi mai pot recupera datoria prin executarea silita. A cedat de bunavoie si actiunile la firma desi in contractul de imprumut scria ca nu are dreptul sa cedeze nimic din bunurile mobile si imobile ale ei. As mai dori sa stiu daca ii pot solicita daune pentru neachitarea la timp a imprumutului.
Ultima modificare: Vineri, 9 Mai 2008
nanmarius, utilizator
Nu ati precizat daca ati acordat imprumutul persoanei fizice... in acest caz. faptul ca este casatorita are importanta asupra executarii, in sensul ca va puteti indeprepa si impotriva bunurilor comune, pentru procentul care ii revine acestei persoane; nu va puteti indrepta impotriva bunurilor proprii ale sotului decat in cazul in care acesta a garantat imprumutul cu o garantie reala sau personala.
In functie de prevederile contractuale, puteti solicita penalizari pentru intarziere. in cazul in care nu s-a specificat nimic in contract in nacest sens, ii puteti solicita dobanda legala.
De asemenea, puteti promova in instanta o actiune prin care sa stopati instrainarile cu titlu gratuit ale bunurilor (actiunea revocatorie).

Alte discuții în legătură

Imprumutul garantat cu ipoteca ContSters40598 ContSters40598 Nu m-am confruntat inca cu acest gen de contracte. Ma intereseaza cele incheiate intre doua persoane fizice, ptr. o suma de bani (semnificativa), suma de bani ... (vezi toată discuția)
Sechestru asigurator calinionut calinionut Speta pe care doresc sa o prezint aici si cu privire la care sper ca voi primi ceva sfaturi se refera la o actiune in pretentii nascute in urma unui pretins ... (vezi toată discuția)
Sechestru asigurator ELENA Enache ELENA Enache Societatea unde lucrez este cu capital integral de stat. Ea nu-si mai poate onora obligatiile salariale si nici contractele incheiate pana acum . In contractul ... (vezi toată discuția)