avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 397 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... 75 ani
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

75 ani

Am si eu o nelamurire... Am inteles de la un client ca persoanele peste 70 ani nu li se mai permite sa imputerniceasca si sa fie imputernicite (procura) pentru vanzarea de imobile. Ok, e clar ca daca persoana respectiva da semne de lipsa de discernamant nu mai poate face nici un fel de acte dar as vrea sa stiu unde gasesc baza legal pentru o asemenea interdictie.

Mersi.
Cel mai recent răspuns: alexcs_1 , utilizator 16:05, 29 Mai 2012
irinamayer a scris:

Am si eu o nelamurire... Am inteles de la un client ca persoanele peste 70 ani nu li se mai permite sa imputerniceasca si sa fie imputernicite (procura) pentru vanzarea de imobile. Ok, e clar ca daca persoana respectiva da semne de lipsa de discernamant nu mai poate face nici un fel de acte dar as vrea sa stiu unde gasesc baza legal pentru o asemenea interdictie.

Mersi.


Pentru mine e prima oara cand aud asa ceva.
E greu de crezut ca, pentru o persoana cu capacitate deplina de exercitiu, sa existe asemenea interdictii stabilite prin lege.
De altfel, mi se pare ;)a fi si neconstitutionala toata treaba, nu?
Ca sa nu mai vorbim si de drepturile omului...
si pentru mine a fost tot prima oara cand am auzit asta. si am si cautat si nu am gasit nimic. :((
Nu am auzit de asa ceva pana acum.
Oricum, in cazul semnarii unor acte importante (testamente, contracte de vazanzare-cumparare, donatii) sfatuiesc persoanele ce au depasit o anumita varsta sa obtina o dovada medicala privind starea lor de sanatate din momentul intocmirii inscrisurilor in cauza pentru a preintampina situatiile in care persoane rau intentionate ar incerca anularea lor in instanta.
Ultima modificare: Vineri, 9 Mai 2008
giulieta, utilizator
Actul normativ în cauză este Legea nr. 17/2000 republicat în M.Of. nr. 157/06.03.2007 privind asistenţa socială a persoanelor vârstnice.;)
Art. 30. - Persoana vârstnică, astfel cum este definită la art. 1 alin. (4), va fi asistată, la cererea acesteia sau din oficiu, după caz, în vederea încheierii unui act juridic de înstrăinare, cu titlu oneros sau gratuit, a bunurilor ce-i aparţin, în scopul întreţinerii şi îngrijirii sale, de un reprezentant al autorităţii tutelare a consiliului local în a cărui rază teritorială domiciliază persoana vârstnică respectivă.
Art. 31. - Obligaţia de întreţinere şi de îngrijire, precum şi modalităţile practice de executare a lor vor fi menţionate expres în actul juridic încheiat de notarul public.
Art. 32. - Autoritatea tutelară a consiliului local în a cărui rază teritorială domiciliază persoana vârstnică va primi din oficiu un exemplar al actului juridic încheiat conform art. 30 şi 31.
Art. 33. - Neexecutarea obligaţiei de întreţinere şi de îngrijire de către noul proprietar al bunurilor obţinute ca urmare a actului juridic de înstrăinare poate fi sesizată autorităţii tutelare a consiliului local în a cărui rază teritorială domiciliază persoana vârstnică de către orice persoană fizică sau juridică interesată. Autoritatea tutelară se poate sesiza şi din oficiu.
Art. 34. - Autoritatea tutelară a consiliului local în a cărui rază teritorială domiciliază persoana vârstnică, sesizată în condiţiile art. 33, va efectua ancheta socială completă a cazului în termen de 10 zile de la sesizare şi, în situaţia în care va constata că cele sesizate sunt reale, va propune măsurile necesare de executare legală a dispoziţiilor înscrise în actul juridic încheiat.
Daca are discernamant si act medical in acest sens poate sa incheie actul juridic.

Alte discuții în legătură

Cine poate atesta in scris ca o persoana are discernamant? M0t0 M0t0 Buna ziua, Pentru a incheia un contract de vanzare cumparare cu o persoana in varsta conform \"Lege 36/1995 Art. 60. - Când notarul public are îndoieli cu ... (vezi toată discuția)
Mostenitor rezervatar AlinaJ25 AlinaJ25 Buna ziua, Speta e urmatoarea: Bunica mea are 2 copii, tatal meu ( decedat) si matusa mea. La 76 de ani. In decembrie 2009 ea a incheiat un contract de ... (vezi toată discuția)
Expertiza psihiatrică poate fi efectuată fără respectarea procedurilor legale? ContSters396991 ContSters396991 Este posibil ca o persoană să fie expertizată psihiatric fără să i se solicite în prealabil consimțământul? Poate fi lovită de nulitate absolută ... (vezi toată discuția)