avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1144 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... 75 ani
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

75 ani

Am si eu o nelamurire... Am inteles de la un client ca persoanele peste 70 ani nu li se mai permite sa imputerniceasca si sa fie imputernicite (procura) pentru vanzarea de imobile. Ok, e clar ca daca persoana respectiva da semne de lipsa de discernamant nu mai poate face nici un fel de acte dar as vrea sa stiu unde gasesc baza legal pentru o asemenea interdictie.

Mersi.
Cel mai recent răspuns: alexcs_1 , utilizator 16:05, 29 Mai 2012
"O expertiza facuta cu o zi in urma sau chiar cu o ora inainte nu are nici o valoare, pentru ca ar insemna ca medicul poate atesta valabilitatea discernamantului viitor al persoanei, ceea ce este absurd."

Pe acelasi rationament, ce se intampla daca se realizeaza expertiza la o vreme dupa incheierea actului de v/c (sa spunem o saptamana, o luna) care sa ateste ca persoana are discernamant? Se mai poate invoca lipsa discernamantului in momentul semnarii contractului datat anterior? Banuiesc ca nu se poate sustine ca o persoana nu a avut discernamant doar in momentul semnarii, apoi revenindu-si miraculos...

cora2006 a scris:

Ar fi interesant de întrebat toţi forumiştii dacă au fost de faţă sau au văzut vreodată vreun act juridic în care să se menţioneze faptul că la încheierea şi semnarea actului a fost de faţă un medic care a stabilit discernământul părţii contractante/declarante......


Nu cred ca este posibil asa ceva, deoarece documentul prin care se atesta valabilitatea discernamantului trebuie parafat, semnat, inregistrat. Nu cred ca este legal sa scoti registrul in care se inregistreaza un document din unitatea unde se face expertiza, nu este un simplu chitantier, iar medicul ar trebui sa dea socoteala.

Ultima modificare: Marți, 29 Mai 2012
alexcs_1, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine poate atesta in scris ca o persoana are discernamant? M0t0 M0t0 Buna ziua, Pentru a incheia un contract de vanzare cumparare cu o persoana in varsta conform \"Lege 36/1995 Art. 60. - Când notarul public are îndoieli cu ... (vezi toată discuția)
Mostenitor rezervatar AlinaJ25 AlinaJ25 Buna ziua, Speta e urmatoarea: Bunica mea are 2 copii, tatal meu ( decedat) si matusa mea. La 76 de ani. In decembrie 2009 ea a incheiat un contract de ... (vezi toată discuția)
Expertiza psihiatrică poate fi efectuată fără respectarea procedurilor legale? ContSters396991 ContSters396991 Este posibil ca o persoană să fie expertizată psihiatric fără să i se solicite în prealabil consimțământul? Poate fi lovită de nulitate absolută ... (vezi toată discuția)