Am introdus la instanta un dosar de prestatie tabulara si am platit taxa de timbru (imensa). Daca merg la mediator cu partea adversa si ne intelegem, primesc inapoi banii pe care i-am dat cu titlu de taxa de timbru ? - adica: Imi da instanta inapoi banii de taxa de timbru, daca ii duc un acord de la mediator ?
Multumesc
Pasaj din legea 192/2006 modificata si completata prin legea 370/2009
Art. 63. - (1) În cazul în care conflictul a fost soluţionat pe calea medierii, instanţa va pronunţa, la cererea părţilor, o hotărâre, potrivit dispoziţiilor art. 271 din Codul de procedură civilă. (2) Odată cu pronunţarea hotărârii, instanţa va dispune, la cererea părţii interesate, restituirea taxei judiciare de timbru plătite pentru investirea acesteia.
(3) Hotărârea de expedient pronunţată conform prevederilor prezentei legi constituie titlu executoriu.
[va rog sa va limitati interventia la raspunsul la intrebare]
Primiti inapoi taxa de timbru judiciar necesara pentru investirea sentintei cu formula executorie care este de 4,00lei, dupa cum reiese din titlul de lege postat de d-nul Catalin B. Atentie doar daca cereti instantei.
Indicat era sa apelati la mediere inainte de plata taxei. Astfel costurile ar fi fost mai reduse.
si eu am inteles ca s-ar restitui in totalitate taxa de timbru, insa parerile sunt impartite ....."pentru investirea acesteia" inteleg ca se refera la investirea instantei .....
Taxa se restituie in totalitate daca instanta nu a intrat in judecarea fondului, aici nu e loc de interpretari. Odata cu depunerea Acordului de mediere, prin aceeasi cerere solicitati instantei pronuntarea hotararii de expedient si restituirea taxei de timbru.