avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 564 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cine depune acordul de mediere la instanta?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cine depune acordul de mediere la instanta?

Buna ziua,
Situatia de fapt este urmatoarea: s-a formulat cerere de divort prin acordul partilor, si intre timp, pana sa ajungem in fata instantei, s-a incheiat si un acord de mediere, la initiativa partilor.
Intrebarea mea este cine are obligatia sa depuna acordul de mediere inaintea instantei? Din prevederile legii medierii ar rezulta ca mediatorului ii revine aceasta obligatie.
Este insa permis sa-l depuna partile, asistate de avocat? Sau se impune prezenta mediatorului in fata instantei?
Va multumesc anticipat pt ajutor!
Pasaj din Legea nr. 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator, modificată şi completată prin Legea 370/2009 şi prin OG 13/2010 pentru transpunerea Directivei Servicii

Art. 61. - (1) În cazul în care conflictul a fost dedus judecăţii, soluţionarea acestuia prin mediere poate avea loc din iniţiativa părţilor ori la recomandarea instanţei, acceptată de părţi, cu privire la drepturi asupra cărora părţile pot dispune potrivit legii. Medierea poate avea ca obiect soluţionarea în tot sau în parte a litigiului. (2) La închiderea procedurii de mediere, mediatorul este obligat, în toate cazurile, să informeze în scris instanţa de judecată dacă părţile au ajuns sau nu la o înţelegere în urma procesului de mediere.

Art. 63
(1) in cazul in care conflictul a fost solutionat pe calea medierii, instanta va pronunta, la
cererea partilor,
o hotarare, potrivit dispozitiilor art. 271 din Codul de procedura civila.
(2) Odata cu pronuntarea hotararii, instanta va dispune, la cererea partii interesate,
restituirea taxei judiciare de timbru, platita pentru investirea acesteia.
(3) Hotararea de expedient pronuntata conform prevederilor prezentei legi constituie titlu
executoriu.
Ultima modificare: Vineri, 25 Februarie 2011
Catalin Burcea - Birou de Mediator, Mediator
Chiar daca raspunsul vine tarziu pentru Ioannaki, sper sa fie de folos celor ce vor mai citi acest topik.
Mediatorul are obligatia de a informa instanta si o va face prin procesul verbal.
Partile, de regula, sunt cele ce depun acordul de mediere, insotit de procesul - verbal.
In ipoteza in care partile nu fac acest lucru, mediatorul are obligatia de a trimite la instanta procesul-verbal si nu acordul de mediere, depunerea acordului fiind interesul partilor.
am si eu o intrebare,legata de mediere :
se poate angaja un mediator intr-un proces de paternitate?
agnetha a scris:

am si eu o intrebare,legata de mediere :
se poate angaja un mediator intr-un proces de paternitate?


Pentru ca un mediator sa va fie de folos, trebuie sa existe un conflict asupra caruia partile sa poata dispune.
Intr-un proces de paternitate, nu cred ca va poate fi utila o mediere decat in masura in care mai sunt si alte tipuri de conflicte, privind pensia de intretinere a minorului sau altele asemenea.

Poate ca ar fi utila o mediere in situatia in care cel care nu recunostea legatura de filiatie sa recunoasca prin mediere existenta acestei legaturi si astfel sa se stinga procesul de paternitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Primesc banii inapoi ? roxana-fig roxana-fig Am introdus la instanta un dosar de prestatie tabulara si am platit taxa de timbru (imensa). Daca merg la mediator cu partea adversa si ne intelegem, primesc ... (vezi toată discuția)
Primesc banii inapoi daca apelez la mediator si ajungem la intelegere? roxana-fig roxana-fig Am introdus la instanta un dosar de prestatie tabulara si am platit taxa de timbru (imensa). Daca merg la mediator cu partea adversa si ne intelegem, primesc ... (vezi toată discuția)
exista clar stipulat in lege ca taxa de timbru nu mai trebuie solicitata de judecator in cazul unui partaj in care s-a depus medierea inginer-e inginer-e Va rog sa ne precizati daca exista clar stipulat in lege, cu trimitere la articol eventual chiar copy paste in raspuns, ca taxa de timbru nu mai trebuie ... (vezi toată discuția)