Servitutea de vedere instituie o obligaţie reciprocă în sarcina proprietarilor fondurilor învecinate, de a nu deschide ferestre, balcoane etc. la o distanţă mai mică de 1,90 m. dacă vederea este directă înspre fondul învecinat, iar dacă vederea este oblică (pieziş) faţă de acesta, distanţa minimă este de 0, 60 m.
Subliniem că această interdicţie nu este absolută, în sensul că, prin învoiala părţilor, se poate renunţa la această sarcină, precum şi, în cazul în care dreptul de a avea o servitute de vedere se dobîndeşte că efect al uzucapiunii (prescripţiei achizitive). Astfel, spre exemplu, în cazul în care în zidul unei case, este practicată o deschidere (geam), la o distanţă mai mică de 1,90 m. şi care permite vederea spre fondul vecin, dacă această datează de mai bine de 30 de ani, atunci (şi cu îndeplinirea celorlalte condiţii impuse de lege) acest drept – de a avea vedere spre fondul vecin – va fi dobîndit prin uzucapiune, nemaiputînd fi obligat a închide respectivul geam.
Constructia (casa) dateaza din anul 1930, iar geamul este direct in curtea celuilalt mostenitor, dupa dezmembrare. Care sunt celelate conditii impuse de lege pentru aceasta situatie? La dezmebrare s-a precizat faptul ca trebuie pastrat 1 m sau 2 m imprejurul casei ca apartinand primului lot de sub casa, lot aflat in indiviziune.
Care este valoare reala impusa de normele in vigoare? Uzucapiunea in aceasta situatie trebuie constatata de instanta printr-o actiune in constatare in baza art. 111 Cpc ?