Cum se poate rezolva urmatoarea speta: In urma unei mosteniri (casa cu 4 camere) au rezultat doua aparatemte (cu cate doua camere), din care unul are o fereastra ce da in proprietatea vecina, mai exact chiar in curtea celuilalt proprietar. Feresara este de la un hol. Fereastra este foarte mare, batanta in curtea vecinului si amplata la o distanta de 1 m fata de sol. Ce argument juridic poate fi adus celelialte parti pentru inchiderea ferestrei in situatia in care noatrul apreciaza ca nu i se poate impune acesteia acest lucru pentru o fereastra deja existenta.
Se poate invoca in acest caz prescriptia? Si ce fel de prescriptie, avand in vedere ca succesiunea este realizata de cateva luni.
Proprietarul ferestrei ar putea invoca, eventual, prescripta achizitiva.Fiind vorba despre o servitute de vedere -sevitute continua si aparenta, poate fi dobandita prin prescriptia de 30 de ani.Ceea ce presupune ca a fost dobandita de autor( de defunct).Dar e putin probabil si ramane doar teorie, cred , fiindca e vorba despre o singura proprietate, recent divizata, iar anterior acestei imparteli nu se punea problema unei servituti de vedere.
Astfel, se pot invoca art. 611-614 C. civil-Servitutea referitoare la vederea pe proprietatea vecinului, in privintacareia legiuitorul a stabilit anumite conditii cu privire la construirea de ferestre sau deschideri prin care sa fie cu putinta vederea spre proprietatea vecinului.
Distantele stabilite sunt de 1,90 metri si respectiv 0,60 metri, cum vederea este dreapta (zidul în care s-a practicat deschiderea este paralel cu linia despartitoare) sau piezisa (zidul este perpendicular pe linia despartitoare) si se calculeaza de la zid pâna la linia despartitoare a celor doua proprietati si nu pâna la casa vecinului. Distanta de 0,60 metri este folosita atunci când este vorba de ferestre, balcoane, terase, etc, oblice adica deschise în planuri, formând un unghi drept cu linia despartitoare.