avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 692 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... distanta ferestre - constructii vecine
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

distanta ferestre - constructii vecine

Locuiesc intr-un apartament dintr-o casa veche. Curtea si un apartament au fost retrocedate fostului proprietar. La ce distanta de ferestrele mele poate ridica cineva o constructie (inclusiv provizorie)? Va rog, daca se poate, sa imi indicati si textul de lege. Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: dboariu , utilizator 23:02, 28 Aprilie 2010
Art. 611.C.civ. Unul din vecini nu poate face, fãrã consimtãmântul celuilalt, nici într-un chip, fereastrã sau deschidere într-un zid comun.
Art. 612. Nimeni nu poate avea vedere sau ferestre spre vedere, nici balcoane sau alte asemenea asupra proprietãtii îngrãdite sau neîngrãdite a vecinului sãu, de nu va fi o distantã de 19 decimetri între zidul pe care se deschid aceste vederi si proprietatea vecinã.
Art. 613. Nimeni nu poate avea vederi piezis pe proprietatea vecinului de nu va fi o distantã de sase decimetri.
Art. 614. Distanta de care este vorba în cele douã articole precedente se socoteste de la fata zidului, pe care s-a deschis vederea, si, de vor fi balcoane sau alte asemenea, de la linia lor cea dinafarã, pânã la linia de despãrtire a celor douã proprietãti.
ideea este sa fiecel putin la o distanta care sa permita o luminare adecvata a incaperii si a servitutii de vedere..
Ultima modificare: Miercuri, 28 Aprilie 2010
Petre Enache, Avocat
Margareta Stanciu a scris:

Art. 611.C.civ. Unul din vecini nu poate face, fãrã consimtãmântul celuilalt, nici într-un chip, fereastrã sau deschidere într-un zid comun.
Art. 612. Nimeni nu poate avea vedere sau ferestre spre vedere, nici balcoane sau alte asemenea asupra proprietãtii îngrãdite sau neîngrãdite a vecinului sãu, de nu va fi o distantã de 19 decimetri între zidul pe care se deschid aceste vederi si proprietatea vecinã.
Art. 613. Nimeni nu poate avea vederi piezis pe proprietatea vecinului de nu va fi o distantã de sase decimetri.
Art. 614. Distanta de care este vorba în cele douã articole precedente se socoteste de la fata zidului, pe care s-a deschis vederea, si, de vor fi balcoane sau alte asemenea, de la linia lor cea dinafarã, pânã la linia de despãrtire a celor douã proprietãti.

pai ferestrele mele si curtea exista de aproape 100 ani. numai ca acum ferestrele au ramas ale mele, curtea a fost retrocedata (probabil afara de fasia aceea de trotuar numita servitute), iar pe mine ma intereseaza, in aceasta situatie, la ce distanta de ferestrele mele poate ridica cineva o constructie sau un tarc pentru caine (o constructie mai mare probabil ca mi-ar lua lumina, iar tarcul de caini ar fi un dezastru, din cauza mirosului excrementelor etc)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vecinul meu construieste o casa ce distante trebuie sa respecte fata de hotar si ce conditii Constantini C Constantini C eu stau pe o straduta cu multe case vechi un vecin vrea sa construiasca pe terenul sau ........ce distante trebuie sa respecte pt a nu ma afectat cum sa ma ... (vezi toată discuția)
Distanta de construire locuinta fata de hotar gaskoe gaskoe Bun gasit. Doresc sa construiesc o locuinta P+M. Partea din spate a casei are, conform schitelor din proiect, distanta de 90 cm fata de hotar. Dirigintele ... (vezi toată discuția)
Distanta intre case Nik-Nik Nik-Nik Vecinu a ridicat mansarda pe casa veche si inaltimea ei depaseste acum casa mea iar distanta intre case este de 1.60m din perete in perete si acum vrea sa faca ... (vezi toată discuția)