avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... este posibila executarea imobilului asupra caruia am ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

este posibila executarea imobilului asupra caruia am act de v-c cu clauza de intretinere si uzufruct

va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea problema: bunica si cu mine am incheiat un act de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere si uzufruc asupra imobilului de tip apartament in care aceasta locuieste. In prezent bunica este in conflict cu sotia tatalui meu, aceasta i-a deschis actiune in instanta acuzand-o pe bunica de calomnie si ii cere despagubiri de 15000 lei .In cazul in care actiunea se va incheia cu castig de cauza pentru sotia tatalui("mama vitrega"), se poate dispune executarea imobilului, bunica neavand cum sa-i achite vre-o suma deoarece eu o intretin ,dumneaei primeste doar o pensie de intretinere in urma divortului de bunicul meu in suma de 80 de lei pe luna?In urma acestui act suntem coproprietari sau are doar dreptul de a sta in imobil si singurul proprietar sunt eu si deci nu poate fi executat un bun ce nu este al ei ? Va rog sa imi raspundeti. multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: lavinia29 , utilizator 08:58, 21 Februarie 2011
Din cate ai spus aici despre contract, acum tu esti proprietarul apartamentului, bunica ta are doar uzufructul viager, banuiesc. Adica dreptul de a locui in acel apartament pana la sfarsitul vietii. Deci in situatia in care bunica ta va fi executata silit pentru plata unor sume de bani aceasta executare nu se poate face decat asupra bunurilor ei proprii, decat daca nu se dovedeste ca a instrainat imobilul ca se se sustraga de la plata acestor bani si contractul incheiat cu tine e anulat in instanta.
Dar banuiesc ca a fost incheiat mai demult, nu acum si procesul de calomnie din cate inteleg nu e finalizat.
Multumesc pentru raspuns.Intradevar actul a fost incheiat acum 3 ani, iar procesul de calomnie a fost intentat acum o saptamana si este nefinalizat.
revin cu o corectare : actul incheiat este de intretinere cu uzufruct viager nu de v-c cu clauza de intretinere si uzufruct.In acest caz?
Dvs. sunteti proprietar, bunica uzufructuar.
Chiar daca pierde procesul, nu poate fi executat silit imobilul dvs., ci doar bunurile/veniturile bunicii, dintre care nu mai face parte acest imobil.
Deci puteti sta linistita.
situatia e la fel

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract vanzare cumparare cu clauza de intretinere NicolTudor NicolTudor Buna ziua, Bunicii mei au incheiat un contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere, un imobil situat la tara, cu mine, nepoata lor de fiu, care ... (vezi toată discuția)
Probleme contract vanzare cumparare cu clauza de uzufruct viager gabi_cristina2004 gabi_cristina2004 Am si eu o mare problema si sper sa gasesc un raspuns sau un ajutor la problema mea. In 2005 locuind cu chirie cu sotia mea, mama a insistat sa ne mutam cu ea ... (vezi toată discuția)
Pot exista 3 uzufructuari in acelasi timp? Bogdan_P Bogdan_P Buna ziua! Tatal meu a decis sa imi doneze mie si sorei mele 10% din apartamentul nostru, si sa facem clauza de uzufruct viager pentru fiecare dintre noi 3 ... (vezi toată discuția)