avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... pot exista 3 uzufructuari in acelasi timp?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

pot exista 3 uzufructuari in acelasi timp?

Buna ziua! Tatal meu a decis sa imi doneze mie si sorei mele 10% din apartamentul nostru, si sa facem clauza de uzufruct viager pentru fiecare dintre noi 3 (tatal meu, eu si sora mea). Este acest lucru posibil? imi puteti explica mai multe despre cum trebuie sa facem acest lucru si care ar fi obligatiile fiecaruia dintre noi? Va multumesc
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 23:23, 27 Ianuarie 2010
Sigur, dreptul de uzufruct poate fi transmis catre trei persoane.
Buna ziua! In urma procesului de partaj, intre parintii nostri, mama vrea sa renunte la creantele ei in favoarea nostra, pentru ca apartamentul in care locuim cu tatal nostru sa ramana al nostru si in eventulitatea in care tatal nostru s-ar recasatorii. Tata a hotarat sa ne doneze doar 10 % cu clauze de uzufruct viager pentru fiecare. Cat de mult ne protejeaza aceasta decizie in cazul in care tata ar vinde partea lui sau s-ar recasatori? Tata poate sa ne dea afara din casa? Exista si alta varianta ce ar putea sa fie favorabila pentru noi? Va multumesc.
Uzufructuarul are o detentie precara , mai precis , retine din continutul dreptului de proprietate atributele de posesie si dispozitie.
Nimeni nu-i poate ingradi exercitiul acestora
Nudul proprietar , poate, insa , sa faca acte de dispozitie materiala (spre exemplu, acte de amenajare asupra bunului imobil)
Nicidecum nu poate impedica o buna exercitarea a dreptului de uzufruct.Insa acest contract de vanzare cumparare cu drept de uzufruct viager poate fi prezumat ca o donatie deghizata , si , in acest caz, mostenitorii rezervatari reprezinta acea categorie de succesori care-si pot apara drepturile , in termen de 3 ani de la decesul autorului lor , daca rezerva succesorala este lezata.
Sotia are calitate de mostenitor rezervatar , prin urmare , nu sunteti protejat de vreo actiune ulterioara a acesteia .

Ganditi-va si la un contract de intretinere.
Buna ziua! Imi puteti da mai multe detalii depsre contractul de intretinere? Va multumesc.
Bogdan_P a scris:

Buna ziua! Tatal meu a decis sa imi doneze mie si sorei mele 10% din apartamentul nostru, si sa facem clauza de uzufruct viager pentru fiecare dintre noi 3 (tatal meu, eu si sora mea). Este acest lucru posibil? imi puteti explica mai multe despre cum trebuie sa facem acest lucru si care ar fi obligatiile fiecaruia dintre noi? Va multumesc

De principiu, nu vad sa existe un impediment de ordin legal in acest sens.
Vedeti daca vrea notarul sa va faca actul.
Cate camere are apartamentul?

Ar putea exista ceva probleme in caz de proces dar daca nu deschide nimeni proces nu vad sa existe vreo problema.

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Uzufruct viager? alina.u alina.u Buna ziua! Vreau sa va cer sfatul cu urmatoarea problema: parintii mei sunt divortati, in momentul de fata se afla in proces de partaj. Principalul bun pe care ... (vezi toată discuția)
Uzufruct viager ContSters61818 ContSters61818 Sa nu radeti, va rog frumos sa ma ajutati intr-o problema... Deci, contract de vanzare cumparare pentru un apartament incheiat intre doi soti si o terta ... (vezi toată discuția)