avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 531 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... pot exista 3 uzufructuari in acelasi timp?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

pot exista 3 uzufructuari in acelasi timp?

Buna ziua! Tatal meu a decis sa imi doneze mie si sorei mele 10% din apartamentul nostru, si sa facem clauza de uzufruct viager pentru fiecare dintre noi 3 (tatal meu, eu si sora mea). Este acest lucru posibil? imi puteti explica mai multe despre cum trebuie sa facem acest lucru si care ar fi obligatiile fiecaruia dintre noi? Va multumesc
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 23:23, 27 Ianuarie 2010
buna ziua!
dr de uzufruct se stinge atunci cand persoana respectiva capata si calitatea de nud proprietar.
nu poti fi si nud proprietar si uzufructuar in acelasi timp!
spuneti-ne mai bn cine este/sunt la acest moment proprietarii imobilului.
daca va temeti ca tatal dvs ar putea intra intr-o noua casatorie si nu doriti ca acest imobil sa intre in masa succ a tatalui, cel mai indicat este sa isi pastreze tatal dr de uzufruct viager.
dar mai intai lamuriti problema cu dr de prop!
Bogdan_P a scris:

Buna ziua! In urma procesului de partaj, intre parintii nostri, mama vrea sa renunte la creantele ei in favoarea nostra, pentru ca apartamentul in care locuim cu tatal nostru sa ramana al nostru si in eventulitatea in care tatal nostru s-ar recasatorii

Mama sa faca intai partajul ( copii nu au nici un drept la partaj) deoarece nu poate renunta la partea ei inainte de incheierea acestuia si stabilirea cotei ce ii revine , ulterior poate face act de vanzare-cumparare sau ce doreste.
Exista si alta varianta ce ar putea sa fie favorabila pentru noi

Da , sa va faca ambii parinti acte de vanzare-cumparare si sa-si pastreze ei dreptul de uzufruct viager.
Nu?;)
Ultima modificare: Miercuri, 27 Ianuarie 2010
traff, utilizator
ioana_cristea a scris:

buna ziua!
dr de uzufruct se stinge atunci cand persoana respectiva capata si calitatea de nud proprietar.
nu poti fi si nud proprietar si uzufructuar in acelasi timp!
spuneti-ne mai bn cine este/sunt la acest moment proprietarii imobilului.
daca va temeti ca tatal dvs ar putea intra intr-o noua casatorie si nu doriti ca acest imobil sa intre in masa succ a tatalui, cel mai indicat este sa isi pastreze tatal dr de uzufruct viager.
dar mai intai lamuriti problema cu dr de prop!

Este interesant ce ziceti dar daca nu este proprietar exclusiv ( in speta are doar 10%) parerea mea este ca poate dobandi si dreptul de uzufruct viager ( spre exemplu).
Ca uzufructul poate inceta ulterior din motivele expuse de dvs. este o alta problema.

avocat Claudiu Lascoschi
Ultima modificare: Miercuri, 27 Ianuarie 2010
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Cred ca raspunsul cel mai bun pt.dvs.vi l-a dat utilizatorul Traff.Lasati contractele de intretinere, ca nu sunt chiar asa de grozave cum par, in majoritatea cazurilor duc la....necazuri ulterior.Daca parintii au divortat, sa se partajeze, apoi mama va vinde partea ei celor doi copii, iar tata va poate vinde si el partea lui si sa-si pastreze pt.el doar drept de uzufruct (cat traieste nu-l puteti da afara din casa).De altfel, asta pot face parintii dvs.si daca nu au divortat .In caz ca bunul (apartamentul) este inca proprietatea ambilor parinti (proprietate comuna), va incheie amandoi un singur act de vanzare-cumparare, iar tata prin acel act isi rezerva dreptul de uzufruct viager. Si contractul de intretinere "costa" la notar si nu putin si, pe deasupra, are inconvenientele de care v-am vorbit mai sus.
E vorba uzufruct si nu de intretinere.Este fara intretinere in acest caz.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzufruct viager? alina.u alina.u Buna ziua! Vreau sa va cer sfatul cu urmatoarea problema: parintii mei sunt divortati, in momentul de fata se afla in proces de partaj. Principalul bun pe care ... (vezi toată discuția)
Uzufruct viager ContSters61818 ContSters61818 Sa nu radeti, va rog frumos sa ma ajutati intr-o problema... Deci, contract de vanzare cumparare pentru un apartament incheiat intre doi soti si o terta ... (vezi toată discuția)