avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 717 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzufruct viager?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzufruct viager?

Buna ziua! Vreau sa va cer sfatul cu urmatoarea problema: parintii mei sunt divortati, in momentul de fata se afla in proces de partaj. Principalul bun pe care il au de impartit este un apt de 2 camere, care este pe numele tatalui, este 60% platit in afara casatoriei, iar ceilalti 40% platiti impreuna cu mama, in timpul casatoriei. Tatal meu ar vrea ca mama sa renunte la creantele sale in favoarea mea si a sorei mele, si 10% din casa sa fie trecuta pe numele nostru, cu clauza de uzufruct viager. Intrebarea mea este: acei 10% cu uzufruct viager imi pot garanta mie si sorei mele faptul ca tata nu ar putea de exemplu vinde casa? sau in caz ca se va recasatori, ce se va intampla?
Cel mai recent răspuns: ContSters97658 , utilizator 13:51, 18 Noiembrie 2009
buna ziua!
inteleg ca tatal dvs a dobandit acest imobil inainte de incheiere casatoriei cu mama dvs, iar acum mama invoca un drept de creanta cu privire la imobil.
faptul ca se instituie un uzufruct viager in favoare cuiva nu echivaleaza cu imposibiliatea instrainarii.
nudul proprietar poate vinde, dona etc imobilul, dar dr uzufructuarului trebuie sa fie respectat de noul proprietar.
dr de uzufruct se stinge prin moartea uzufructuarului, prin renuntarea la acest dr etc..
pai din cate inteleg eu, daca pune apartamentul 10% pe numele meu de ex, apartamentul va avea 2 proprietari: eu si tata. Numai ca pe cei 10% ai mei, tata va avea drept de uzufruct viager. In cazul asta, el poate totusi sa vanda?
nu am vorbit foarte clar in primul mesaj, imi cer scuze: ideea este ca uzufructul viager se face pentru tatal meu. deci el ar avea 90% apartament pe numele lui, si inca 10% dreptul de uzufruct viager, cele 10 procente fiind insa pe numele meu
daca uzufructul viager se constituie pt tata, cine va fi proprietarul imobilului?
tot tata, oe cei 90% si eu, pe cei 10%

Alte discuții în legătură

Pot exista 3 uzufructuari in acelasi timp? Bogdan_P Bogdan_P Buna ziua! Tatal meu a decis sa imi doneze mie si sorei mele 10% din apartamentul nostru, si sa facem clauza de uzufruct viager pentru fiecare dintre noi 3 ... (vezi toată discuția)
Care este dreptul meu julia_30 julia_30 Buna ziua, as dori sa stiu si eu ce drepturi detin (in ce procentaj)asupra unui apartament cumparat prin contract de vanzare -cumparare impreuna cu mama mea. ... (vezi toată discuția)
Radiere uzufruct viager, dupa decesul unuia din uzufructuari alex&mm alex&mm detin o supprafata de teren si o locuinta, care se afla pe terenul respectiv, cu drept de uzufruct viager in favoarea parintilor mei. tatal meu a decedat in ... (vezi toată discuția)