avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1023 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... drepturi asupra copilului rezultat dintr-o relatie de ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

drepturi asupra copilului rezultat dintr-o relatie de concubinaj

buna seara
In urma unei relatii de concubinaj prietena mea a nascut un copil, ce a fost recunoscut de mine (tatal) chiar de la nastere, copilul luand numele meu. Totul a mers bine si frumos (timp de aprox 3 ani- timp in care am locuit impreuna), pana cand acum cateva zile a intervenit despartirea. Ce drepturi voi avea eu de acum incolo?
Va multumesc!
noapte frumoasa!
Cel mai recent răspuns: kege , utilizator 22:30, 20 Octombrie 2011
In primul rand ar trebui sa stiti ce doriti: daca doriti incredintarea minorului, daca puteti ajunge cu mama la un consens. Dar pe langa drepturi aveti si obligatii, cum ar fi plata pensiei alimentare.
Daca nu vi se permite a avea legaturi personale cu minorul puteti cere instantei sa vi se stabileasca un program de vizitare a acestui (la domiciliul mamei sau al dvs.)
Sant constient de importanta mamei in viata unui copil si aici ma refer la cazul cand relatia nu mai merge. Eu as dori sa am grija de copil, sa-i ofer tot ce are nevoie. Ma gandesc e greu de a obtine incredintarea copilului. Sa inteleg ca primul lucru ar fi sa incerc o intelegere cu mama copilul, in caz contrarmergandu-se in instanta. In astfel de situatii am sanse sa-mi vad copilul, sa merg in concediu cu el, sa ies la plimabare? Ce se intampla cu unele bunuri cum ar fi masina respectiv teren?
alex_76 a scris:

buna seara
In urma unei relatii de concubinaj prietena mea a nascut un copil, ce a fost recunoscut de mine (tatal) chiar de la nastere, copilul luand numele meu. Totul a mers bine si frumos (timp de aprox 3 ani- timp in care am locuit impreuna), pana cand acum cateva zile a intervenit despartirea. Ce drepturi voi avea eu de acum incolo?
Va multumesc!
noapte frumoasa!


Aveti drepturi, dar si obligatii. Copiii nascuti in timpul concubinajului sunt egali in drepturi cu copiii nascuti in timpul casatoriei.
Daca prietenei dvs i se incredinteaza copilul prin hotarare judecatoreasca irevocabila aveti obligatia sa platiti pensie alimentara, dar si dreptul de a avea legături personale cu acesta, precum şi de a veghea la creşterea, educarea, învăţătura şi pregătirea lui profesională. De asemenea, aveti dreptul la vizita potrivit programului stabilit de catre instanta.
In cazul in care considerati ca imprejurarile care au dus la incredintarea minorului mamei lui s-au modificat, puteti solicita instantei reincredintarea copilului dvs.

In cazul concubinilor, bunurile dobandite in timpul concubinajului devenind proprietatea fiecaruia dintre concubini potrivit contributiei aduse la achizitionarea lor. Bunurile acumulate de acestia devin proprietate comuna pe cote-parti pentru fiecare, in functie de gradul de contributie la achizitionarea lor indiferent pe numele caruia dintre ei s-a facut actul de cumparare.
Asadar, in cazul unei eventuale despartiri, va trebui ca persoana interesata sa dovedeasca cu acte si martori tot ceea ce pretinde.
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Mai 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
Referitor la prima problema si anume incredintarea copilului as dori sa va intreb care sant criteriile dupa care se stabileste perioasa, (intervalul), de vizitare in situatia in care copilu va fi incredintat mamei. Spun asta intrucat ma consider un tata cu nimic mai prejos (exceptand faptul ca nu pot fi mama ), decat este considerata mama. Comportamentul meu fata de copil este unul foarte bun, fiind o persoana calma si foarte echilibrata. In aceste conditii nu mi se pare corect sa am drept de vizita doar la doua saptamani asa cum am mai citit pe site.
Deasemeni nu pot spune ca mama nu a avut un comportament bun pentru copil.Cu alte cuvinte se poate afirma ca atat mama cat si tata au avut un comportament exemplar. In astfel de cazuri nu se poate vorbi de egalitate, sau unii sant mai presus decat altii.
va multumesc!

Alte discuții în legătură

Relatii personale ralu_2008 ralu_2008 una dintre modalitatile prin care se poate infaptui dreptul parintelui la relatii personale este cel al vizitei. intrebare: parintele caruia i-a fost ... (vezi toată discuția)
Autritatea tutelara pensia alimentara wio wio wio wio buna ziua as dori sa stiu si eu unde se afla autoritatea tutelara ilfov?? si cum se calculeaza pensia alimentara l aun copil de 5 luni .si ce drepturi am in ... (vezi toată discuția)
Pot obtine custodia copiilor? darius mario darius mario Buna ziua! Am 2 copiii dintr-o relatie de concubinaj unul de 7 ani si unul de 9 ani,in urma cu cateva luni concubina mea si mama acesteia au luat ... (vezi toată discuția)