avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 466 soluții astăzi

Joi, 27 martie, are loc evenimentul: Dreptul proprietății intelectuale în raport cu salariații - Aspecte practice și provocări actuale. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Nerespectare contract de catre angajator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Nerespectare contract de catre angajator

Buna seara!Sunt studenta si lucrez in domeniul bancar.M-am angajat printr-o firma care face leasing de persoane si am contract pe perioada determinata.Am fost angajatape un anumit post-credit officer(in contract scrie acel post),am facut trainning o zi si apoi ne-au trimis(inca 2 fete angajate odata cu mine) la alt departament-arhiva(total diferit) si ne-au zis k e temporar.Au trecut 5 luni si nu ne-au mai mutat,in concluzie nu au respectat contractul.Intrebarile mele sunt :
1.Pot sa nu mai stau in preaviz(pt k nu au respectat contractul)?
2.Daca as sta in preaviz este adevarat ca pot sa stau 4 ore ?
Va rog mult am nevoie de un raspuns cat mai repede posibil!
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: A. Ionut , Consilier juridic 08:32, 11 Mai 2008
potrivit art.79 alin (8) din C. M. "salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul colectiv de munca".
1. Preavizul se acorda in caz de demisie sau de concediere. In cazul demisiei, preavizul este de cel mult 15 zile calendaristice, iar in cazul concedierii, potrivit CCMN 2007-2010, preavizul este de 20 de zile lucratoare.
În perioada preavizului (acordat pentru concediere), salariaţii au dreptul să absenteze patru ore pe zi de la programul unităţii, pentru a-şi căuta un loc de muncă, fără ca aceasta să afecteze salariul şi celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, în condiţiile stabilite de angajator.

2. Modificarea contractului consta in mod obisnuit in trecerea salariatului intr-un alt loc de munca sau intr-o alta activitate in mod temporar sau definitiv.
Art.48 din Codul muncii prevede ca angajatorul poate modifica temporar locul şi felul muncii, fără consimţământul salariatului, şi în cazul unor situaţii de forţă majoră, cu titlu de sancţiune disciplinară sau ca măsură de protecţie a salariatului.
In practica judiciara, s-a decis ca angajatorul poate dispune modificarea contractului individual de munca ca nu constituie o modificare a contractului mutarea salariatului intr-un alt departament al aceleiasi societati daca nu s-a modificat felul muncii prestate ori salariul.

Precizez ca in contract aveam scrisa o alta functie,angajatorul nu a modificat contractul.
Sa inteleg ca se poate sta in preaviz 4 ore numai in cazul celui acordat pentru concediere??
Va multumesc!
numai in cazul in care sunteti concediata salariatul poate absenta pe perioada preavizului 4 ore pe zi, masura luata in vederea facilitarii cautarii unui nou loc de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Periada de preaviz Marius01 Marius01 Am si eu o intrebare: sunt oblogat sa stau program normal la munca in timpul preavizului? Am auzit ca se poate sta si 4 ore din cele 8 pe care le aveam ca ... (vezi toată discuția)
Perioada de preaviz andreea1824 andreea1824 Buna ziua, cate ore sunt obligat sa stau in perioada de preaviz, este obligatoriu 8 ore sau pot sta 4 ore? (vezi toată discuția)
In perioada preavizului este obligatoriu a se respecta programul de 8 ore? Popescu Lorena Popescu Lorena Este vb de un Agent Vanzari care incepand de la 01 sept 2009 intra in preaviz ptr 15 zile, am inteles ca poate sta la locul de munca 4 ore . Este adevarat? (vezi toată discuția)